0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4970 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 284 g
Tuky 378 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štrúdl ve formě zmrzliny? Ano! Představujeme vám naši novou sladkou závislost...

Suroviny

Na zmrzlinu
střední, kysalá (např. Granny Smith)
máslo 2 PL
hnědý cukr 180 g
skořice 1 ČL
mletá
mléko 180 ml
žloutek 5 ks
citronová šťáva
podle chuti
Na dokončení
listové těsto 1 bal
rozválené
hnědý cukr
na posypání
skořice
mletá, na posypání
karamelová omáčka
podle našeho receptu (viz odkaz v postupu) nebo kupovaná

1 Na zmrzlinu oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo a přisypte 30 g cukru. Jakmile se máslo a cukr rozpustí, přidejte jablka a skořici. Občas míchejte a na mírném ohni vařte, až jablka změknou, neměla by se ale rozpadat. Odstavte a nechte vychladnout.

2 Do hrnce nalijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr. V míse rozšlehejte žloutky. Obsah hrnce zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do hrnce.

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do čisté mísy. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

4 Do vychlazené směsi přidejte polovinu podušených jablek, citronovou šťávu podle chuti a společně rozmixujte. Druhou polovinu jablek ponechte zatím v celku stranou. Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vložte zbylá podušená jablka. Uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte úplně zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a jablka vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

5 Na dokončení rozehřejte troubu na 200°C. Listové těsto rozviňte a vykrájejte z něj obrácenou skleničkou či formičkou kolečka o průměru cca 7 cm (počítejte dvě kolečka na každou porci). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte hustě vidličkou, aby se v troubě příliš nenafoukla, posypte cukrem a skořicí a upečte dozlatova. Nechte vychladnout.

6 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit. Kleštěmi na zmrzlinu naberte hezký kopeček, položte jej na upečené kolečko listového těsta, přiklopte dalším kolečkem, navrch dejte opět kopeček zmrzliny a celý dezert polijte karamelovou omáčkou. Ihned podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč