Štrúdl ve formě zmrzliny? Ano! Představujeme vám naši novou sladkou závislost...
Suroviny
1 Na zmrzlinu oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo a přisypte 30 g cukru. Jakmile se máslo a cukr rozpustí, přidejte jablka a skořici. Občas míchejte a na mírném ohni vařte, až jablka změknou, neměla by se ale rozpadat. Odstavte a nechte vychladnout.
2 Do hrnce nalijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr. V míse rozšlehejte žloutky. Obsah hrnce zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do hrnce.
3 Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do čisté mísy. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice.
4 Do vychlazené směsi přidejte polovinu podušených jablek, citronovou šťávu podle chuti a společně rozmixujte. Druhou polovinu jablek ponechte zatím v celku stranou. Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vložte zbylá podušená jablka. Uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte úplně zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a jablka vložte při posledním promíchání zmrzliny.
BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.
5 Na dokončení rozehřejte troubu na 200°C. Listové těsto rozviňte a vykrájejte z něj obrácenou skleničkou či formičkou kolečka o průměru cca 7 cm (počítejte dvě kolečka na každou porci). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte hustě vidličkou, aby se v troubě příliš nenafoukla, posypte cukrem a skořicí a upečte dozlatova. Nechte vychladnout.
6 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit. Kleštěmi na zmrzlinu naberte hezký kopeček, položte jej na upečené kolečko listového těsta, přiklopte dalším kolečkem, navrch dejte opět kopeček zmrzliny a celý dezert polijte karamelovou omáčkou. Ihned podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů)