0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zmrzlina ‚jablečný štrúdl‘

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4970 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 284 g
Tuky 378 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štrúdl ve formě zmrzliny? Ano! Představujeme vám naši novou sladkou závislost...

Suroviny

Na zmrzlinu
jablko 3 ks
střední, kysalá (např. Granny Smith)
máslo 2 PL
hnědý cukr 180 g
skořice 1 ČL
mletá
mléko 180 ml
smetana ke šlehání 500 ml
33%
žloutek 5 ks
citronová štáva
podle chuti
Na dokončení
listové těsto 1 bal
rozválené
hnědý cukr
na posypání
skořice
mletá, na posypání
karamelová omáčka
podle našeho receptu (viz odkaz v postupu) nebo kupovaná

1 Na zmrzlinu oloupejte jablka, zbavte je jádřince a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo a přisypte 30 g cukru. Jakmile se máslo a cukr rozpustí, přidejte jablka a skořici. Občas míchejte a na mírném ohni vařte, až jablka změknou, neměla by se ale rozpadat. Odstavte a nechte vychladnout.

2 Do hrnce nalijte mléko a smetanu, přisypte zbylý cukr. V míse rozšlehejte žloutky. Obsah hrnce zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do hrnce.

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte a vlijte přes síto do čisté mísy. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

4 Do vychlazené směsi přidejte polovinu podušených jablek, citronovou šťávu podle chuti a společně rozmixujte. Druhou polovinu jablek ponechte zatím v celku stranou. Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vložte zbylá podušená jablka. Uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte úplně zatuhnout. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a jablka vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

5 Na dokončení rozehřejte troubu na 200°C. Listové těsto rozviňte a vykrájejte z něj obrácenou skleničkou či formičkou kolečka o průměru cca 7 cm (počítejte dvě kolečka na každou porci). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, propíchejte hustě vidličkou, aby se v troubě příliš nenafoukla, posypte cukrem a skořicí a upečte dozlatova. Nechte vychladnout.

6 Před podáváním nechte zmrzlinu povolit. Kleštěmi na zmrzlinu naberte hezký kopeček, položte jej na upečené kolečko listového těsta, přiklopte dalším kolečkem, navrch dejte opět kopeček zmrzliny a celý dezert polijte karamelovou omáčkou. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit