0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníčková zmrzlina

Perníčková zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníčková zmrzlina

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4018 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 173 g
Tuky 325 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prává chuť a vůně Vánoc v podobě zmrzliny! Tuhle perníčkovou budete ale s láskou mlsat celý rok, nejen u ozdobeného stromečku.

Suroviny

mléko 180 ml
hnědý cukr 100 g
med 40 ml
tekutý
žloutek 5 ks
perníkové koření 2 ČL
perník 100 g
zbylé perníčky bez polevy, perník na strouhání, rumové perníčky – rozmleté

Postup

1

Do rendlíku nalijte mléko a polovinu smetany, přisypte cukr. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, přidejte med a navrch mísy položte síto. Do další mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s perníkovým kořením.

2

Obsah rendlíku zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a medem a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

4

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vsypte rozemletý perník. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a perník vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč