0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Perníčková zmrzlina

Perníčková zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníčková zmrzlina

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4018 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 173 g
Tuky 325 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prává chuť a vůně Vánoc v podobě zmrzliny! Tuhle perníčkovou budete ale s láskou mlsat celý rok, nejen u ozdobeného stromečku.

Suroviny

mléko 180 ml
smetana ke šlehání 500 ml
33%
hnědý cukr 100 g
med 40 ml
tekutý
žloutek 5 ks
perníkové koření 2 ČL
perník 100 g
zbylé perníčky bez polevy, perník na strouhání, rumové perníčky – rozmleté

Postup

1

Do rendlíku nalijte mléko a polovinu smetany, přisypte cukr. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, přidejte med a navrch mísy položte síto. Do další mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s perníkovým kořením.

2

Obsah rendlíku zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a medem a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

4

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vsypte rozemletý perník. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a perník vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit