Prává chuť a vůně Vánoc v podobě zmrzliny! Tuhle perníčkovou budete ale s láskou mlsat celý rok, nejen u ozdobeného stromečku.
Suroviny
Postup
Do rendlíku nalijte mléko a polovinu smetany, přisypte cukr. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, přidejte med a navrch mísy položte síto. Do další mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s perníkovým kořením.
Obsah rendlíku zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.
Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a medem a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice.
Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vsypte rozemletý perník. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a perník vložte při posledním promíchání zmrzliny.
BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )