Perníčková zmrzlina

Perníčková zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Perníčková zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Více než hodinu Snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4018 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 173 g
Tuky 325 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prává chuť a vůně Vánoc v podobě zmrzliny! Tuhle perníčkovou budete ale s láskou mlsat celý rok, nejen u ozdobeného stromečku.

Suroviny

mléko 180 ml
smetana ke šlehání 500 ml
33%
hnědý cukr 100 g
med 40 ml
tekutý
žloutek 5 ks
perníkové koření 2 ČL
perník 100 g
zbylé perníčky bez polevy, perník na strouhání, rumové perníčky – rozmleté

Postup

1

Do rendlíku nalijte mléko a polovinu smetany, přisypte cukr. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, přidejte med a navrch mísy položte síto. Do další mísy dejte žloutky a rozšlehejte je s perníkovým kořením.

2

Obsah rendlíku zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a medem a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

4

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, na konci míchání vsypte rozemletý perník. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže a perník vložte při posledním promíchání zmrzliny.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit