Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 256 g
Tuky 128 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pistáciová zmrzlina je skutečným přepychem – pistácie nejsou levné a investovat musíte i energii a čas, abyste je zbavili všech slupek. Výsledek ale stojí za to: krémová zmrzlina s jemně zelenou barvou a výrazně oříškovou chutí.

Suroviny

sušené mléko 20 g
polotučné
krupicový cukr 150 g
smetana 380 ml
ke šlehání, 40%
mléko 400 ml
a 2 lžíce navíc
kukuřičný sirup 50 g
lze nahradit glukózou, k dostání v cukrářských potrřebách
sůl špetka
škrob 10 g
100 g
pistáciová pasta
pistácie hrst
nesolené, bez slupek

1 V misce dobře promíchejte sušeného mléko a krupicový cukr. Do rendlíku nalijte smetanu, mléko a kukuřičný sirup nebo glukózu, přidejte sůl a přiveďte těsně k varu.

2 Ke smetanové směsi vsypte sušené mléko s cukrem, vařte a míchejte zhruba dvě minuty. Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi mléka na hladkou kašičku a tu vlijte do hrnce. Povařte za stálého míchání (ideálně míchejte gumovou stěrkou, s jejíž pomocí dobře poznáte i hustotu) další 3 minuty, až směs začne mírně ode dna houstnout.

3 Přelijte směs před cedník (ten zachytí případné nerozpuštěné sušeného mléko) do nerezové mísy. Přidejte pistáciovou pastu a dobře promíchejte. Mísu vložte do lázně se studenou vodou a kostkami ledu, abyste směs co nejrychleji zchladili, občas zamíchejte. Vlažnou ji umístěte do lednice a nechte úplně vychladit.

4 Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a zamrazte, a buď rovnou servírujte (bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo ji přendejte do vhodné nádoby a nechte minimálně dvě hodiny nebo nejlépe přes noc zatvrdnout v mrazáku. Před servírováním nechte povolit a zdobte sekanými pistáciemi.

5 Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení ji v pravidelných (cca 45minutových) intervalech vytahujte a promíchávejte tyčovým mixérem. Opakujte, dokud směs není hladká. Před servírováním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji povolit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit