0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 256 g
Tuky 128 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pistáciová zmrzlina je skutečným přepychem – pistácie nejsou levné a investovat musíte i energii a čas, abyste je zbavili všech slupek. Výsledek ale stojí za to: krémová zmrzlina s jemně zelenou barvou a výrazně oříškovou chutí.

Suroviny

sušené mléko 20 g
polotučné
krupicový cukr 150 g
smetana 380 ml
ke šlehání, 40%
mléko 400 ml
a 2 lžíce navíc
kukuřičný sirup 50 g
lze nahradit glukózou, k dostání v cukrářských potrřebách
sůl špetka
škrob 10 g
100 g
pistáciová pasta
pistácie hrst
nesolené, bez slupek

1 V misce dobře promíchejte sušeného mléko a krupicový cukr. Do rendlíku nalijte smetanu, mléko a kukuřičný sirup nebo glukózu, přidejte sůl a přiveďte těsně k varu.

2 Ke smetanové směsi vsypte sušené mléko s cukrem, vařte a míchejte zhruba dvě minuty. Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi mléka na hladkou kašičku a tu vlijte do hrnce. Povařte za stálého míchání (ideálně míchejte gumovou stěrkou, s jejíž pomocí dobře poznáte i hustotu) další 3 minuty, až směs začne mírně ode dna houstnout.

3 Přelijte směs před cedník (ten zachytí případné nerozpuštěné sušeného mléko) do nerezové mísy. Přidejte pistáciovou pastu a dobře promíchejte. Mísu vložte do lázně se studenou vodou a kostkami ledu, abyste směs co nejrychleji zchladili, občas zamíchejte. Vlažnou ji umístěte do lednice a nechte úplně vychladit.

4 Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a zamrazte, a buď rovnou servírujte (bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo ji přendejte do vhodné nádoby a nechte minimálně dvě hodiny nebo nejlépe přes noc zatvrdnout v mrazáku. Před servírováním nechte povolit a zdobte sekanými pistáciemi.

5 Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení ji v pravidelných (cca 45minutových) intervalech vytahujte a promíchávejte tyčovým mixérem. Opakujte, dokud směs není hladká. Před servírováním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji povolit.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč