Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 1 litr zmrzliny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2236 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 256 g
Tuky 128 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pistáciová zmrzlina je skutečným přepychem – pistácie nejsou levné a investovat musíte i energii a čas, abyste je zbavili všech slupek. Výsledek ale stojí za to: krémová zmrzlina s jemně zelenou barvou a výrazně oříškovou chutí.

Suroviny

polotučné
smetana 380 ml
ke šlehání, 40%
mléko 400 ml
a 2 lžíce navíc
kukuřičný sirup 50 g
lze nahradit glukózou, k dostání v cukrářských potrřebách
sůl špetka
škrob 10 g
100 g
pistáciová pasta
pistácie hrst
nesolené, bez slupek

Postup

1

V misce dobře promíchejte sušeného mléko a krupicový cukr. Do rendlíku nalijte smetanu, mléko a kukuřičný sirup nebo glukózu, přidejte sůl a přiveďte těsně k varu.

2

Ke smetanové směsi vsypte sušené mléko s cukrem, vařte a míchejte zhruba dvě minuty. Škrob rozmíchejte se 2 lžícemi mléka na hladkou kašičku a tu vlijte do hrnce. Povařte za stálého míchání (ideálně míchejte gumovou stěrkou, s jejíž pomocí dobře poznáte i hustotu) další 3 minuty, až směs začne mírně ode dna houstnout.

3

Přelijte směs před cedník (ten zachytí případné nerozpuštěné sušeného mléko) do nerezové mísy. Přidejte pistáciovou pastu a dobře promíchejte. Mísu vložte do lázně se studenou vodou a kostkami ledu, abyste směs co nejrychleji zchladili, občas zamíchejte. Vlažnou ji umístěte do lednice a nechte úplně vychladit.

4

Studenou směs nalijte do zmrzlinovače a zamrazte, a buď rovnou servírujte (bude mít konzistenci točené zmrzliny), nebo ji přendejte do vhodné nádoby a nechte minimálně dvě hodiny nebo nejlépe přes noc zatvrdnout v mrazáku. Před servírováním nechte povolit a zdobte sekanými pistáciemi.

5

Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do mrazuvzdorné nádoby a dejte do mrazáku. Během mražení ji v pravidelných (cca 45minutových) intervalech vytahujte a promíchávejte tyčovým mixérem. Opakujte, dokud směs není hladká. Před servírováním vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji povolit.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...