
Zeleninová polévka se sýrovými tousty
Zeleninová polévka zahřeje a díky sýrovým toustům i zasytí. Navíc potřebné ingredience snadno proměníte i v lahodnou kari rýži.
Ingredience
- 4 lžíce másla + na tousty
- 1 pórek, na plátky
- 1 stroužek česneku, nadrobno
- 1 kedlubna, nakrájená na kostičky
- 3 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 řapíky celeru, nakrájené najemno
- 2 malé cukety, na kostičky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
- 200 g mraženého hrášku
- hrst hladkolisté petrželky
- 1 střední bageta, nakrájená na plátky
- 100 g strouhaného čedaru
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- čerstvý smetanový sýr na ozdobení
Příprava jídla
1 Na másle zvolna opékejte pórek a česnek asi 5 minut, až změknou. Přidejte zbylou zeleninu kromě hrášku a míchejte dalších 8–10 minut, až se rozvoní. Zaprašte moukou a míchejte ještě pár minut. Zalijte vývarem a rozmíchejte. Vařte 20 minut.
2 Osolte, opepřete a přidejte hrášek. Vařte další 3 minuty, vypněte a vmíchejte petrželku.
3 Plátky bagety potřete máslem a posypte strouhaným sýrem, opepřete a krátce rozpečte v předehřáté troubě.
4 Polévku v talířích ozdobte lžící čerstvého sýra a doplňte tousty. Polévku i bagetu můžete ozdobit nasekanou petrželkou rozmíchanou se špetkou chilli a olivovým olejem, jako jsme to udělali my.
Oběd na další den
Kari rýže
1 Na másle opékejte dvojnásobné množství zeleniny. Pak jí polovině oddělte do jiného rendlíku, přidejte lžíci oblíbené kari pasty a opékejte ještě minutu. Vmíchejte 2 porce vařené dlouhozrnné rýže a hrst hrášku. Druhý den prohřejte a podle chuti osolte.
Přidat komentář