Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Rychlé letní polévky

Rychlé letní polévky

V létě se přímo nabízí využití sezonních surovin, zeleniny ze zahrádky, případně pokladů donesených z lesa – hříbky, křemenáče či lišky dodají obyčejné bramboračce vysloveně prázdninový rozměr.

Proč si dát v létě polévku

  • Nebudete muset dlouho vařit – Všechny polévky ve výběru byste při při započítání času na přípravu (očištění zeleniny atd.) měli zvládnout do 45 minut.
  • Polévka zasytí a doplní tekutiny.
  • Snadno ji uvaříte z toho, co máte zrovna doma – Na jednoduchou základní bramboračku stačí najít v lednici či spíži mrkev, celer, pár brambor, sůl, stroužek česneku a špetku majoránky (+ případně lžičku másla s lžičkou mouky na zahuštění).
  • Je to levné jídlo, kterým nakrmíte celou rodinu.
  • Jednoduše znásobíte počet porcí, pokud se strávníků sejde u stolu víc. Stačí přidat zeleninu, přihodit 2–3 brambory, přisypat trochu nudlí navíc a zvýšit množství tekutiny. A když polévka náhodou zbude, snadno se ohřívá.

Z čeho polévku vařit? 

V létě se přímo nabízí využití sezonních surovin, zeleniny ze zahrádky, případně pokladů donesených z lesa – hříbky, křemenáče či lišky dodají obyčejné bramboračce vysloveně prázdninový rozměr.

  • Pokud máte ještě zásoby z loňska, použijte houby sušené – naše babičky to jinak nedělaly. Vyzkoušejte rodinný recept bývalé šéfredaktorky Apetitu, bramboračku podle Dity P. 
  • Pokud máte houby čerstvé, zkuste méně obvyklou smetanovou polévku s houbovo-šalvějovými nočky.
  • Zahrady i tržiště jsou v létě plné letní zeleniny: Dlouholetým hitem v letním repertoáru redaktorek Apetitu je italská cuketová polévka.
  • Využijte i úrody rajčat a připravte rajskou plévku místo z protlaku či konzervy rovnou z čerstvých plodů jako v případě toskánské polévky pappa al pomodoro.
  • Další zeleninová polévka ze slunné Itálie – minestrone – si doslova říká o přístup, co dům či zahrada dá. A pokud máte nadúrodu hlávkového salátu a okurek, ale zastudena s octovou zálivkou se vám už přejedly uvařte z nich místo salátu starosvětskou polévku

Polévku při vaření můžete zalít pouze vodou, ale plnější chuti dosáhnete, když použijete vývar. Ten se ale dlouho vaří – řešení, jak strávit v kuchyni minimum času, a přesto si užít silnou chuť, je několik.

  • Můžete mít stále v lednici kvalitní koupený (ať už ve formě koncentrované pasty či sklenic se silným hotovým, vařeným vývarem, který vyrábějí některé menší firmy poctivě a s fortelem, takže chutná jako od maminky). Stejnou službu vám udělá vývar, který si jednoho deštivého víkendu navaříte do zásoby a po porcích zamrazíte – když se do toho pustíte ve velkém, třeba podle receptu na silný vývar, který zabodoval na Apetit pikniku, budete mít vystaráno na několik měsíců a při vaření polévky pak jen stačí sáhnout do mrazáku.
  • Rychle se dá připravit i vývar z kořenové zeleniny (do něj můžete upotřebit i slupky a odřezky, které zůstaly na lince po čištění zeleniny). Hotový bude za 20 minut (zelenina nemá ráda převaření, netáhněte vývar více než půl hodiny). Na základ polévky stačí i rychlý kuřecí (klidně na něj použijte kosti z pečeného kuřete).

Jak sestavit výživnou polévku

Pokud budete polévku podávat jako hlavní jídlo, mimo zeleniny, která se postará o vitaminy a vlákninu, by měla obsahovat i sacharidy pro zahnání okamžitého hladu a bílkoviny spolu s tuky, aby pocit sytosti déle vydržel.

Sacharidy

  • K polévce můžete podávat pečivo, které budete přikusovat, sacharidy ale mohou být přímo součástí polévky.
  • Jako zdroj sacharidů se nabízejí brambory (které obsahují navíc i vitamin C), těstoviny (do polévky můžete zavařit i plněné), rýže nebo různé domácí nočky. Když je připravíte z tvarohu či z ricotty, jako jsme to udělali my v receptu na rajčatovou polévku s nočky, dodáte do polévky sacharidy i bílkoviny zároveň.

Bílkoviny

Typy polévek – krémová, nebo s kousky?

My v Apetitu máme rádi obojí. U zeleninové polévky je výhoda, že dokud do ní nepřidáte nudle či jinou vložku, můžete se rozhodnout, zda mixovat, či nechat kousky zeleniny vcelku, v průběhu vaření. Případně máte-li doma strávníka, který krémové polévky nesnáší, můžete mu před koncem vaření odebrat porci, a spojení budou všichni u stolu. 

Obchod Apetit