Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rychlé letní polévky

V horku se nikomu nechce stát dlouho u plotny, a tak oceníme, když je jídlo vmžiku hotové. Polévka, připravená navíc z úrody ze zahrádky, je ideální volbou na rychlý oběd nebo večeři.

Proč si dát v létě polévku

  • Nebudete muset dlouho vařit – Všechny polévky ve výběru byste při při započítání času na přípravu (očištění zeleniny atd.) měli zvládnout do 45 minut.
     
  • Polévka zasytí a doplní tekutiny.
     
  • Snadno ji uvaříte z toho, co máte zrovna doma – Na jednoduchou základní bramboračku stačí najít v lednici či spíži mrkev, celer, pár brambor, sůl, stroužek česneku a špetku majoránky (+ případně lžičku másla s lžičkou mouky na zahuštění).
     
  • Je to levné jídlo, kterým nakrmíte celou rodinu.
     
  • Jednoduše znásobíte počet porcí, pokud se strávníků sejde u stolu víc. Stačí přidat zeleninu, přihodit 2–3 brambory, přisypat trochu nudlí navíc a zvýšit množství tekutiny. A když polévka náhodou zbude, snadno se ohřívá.
     

Z čeho polévku vařit? 

V létě se přímo nabízí využití sezonních surovin, zeleniny ze zahrádky, případně pokladů donesených z lesa – hříbky, křemenáče či lišky dodají obyčejné bramboračce vysloveně prázdninový rozměr. A pokud máte ještě zásoby z loňska, použijte houby sušené – naše babičky to jinak nedělaly. Vyzkoušejte rodinný recept bývalé šéfredaktorky Apetitu: bramboračku podle Dity P. A pokud máte houby čerstvé, zkuste méně obvyklou smetanovou polévku s houbovo-šalvějovými nočky.

Zahrady i tržiště jsou teď plné letní zeleniny: Dlouholetým hitem v letním repertoáru redaktorek Apetitu je italská cuketová polévka. Využijte i úrody rajčat a připravte rajskou plévku místo z protlaku či konzervy rovnou z čerstvých plodů jako v případě toskánské polévky pappa al pomodoro. Další zeleninová polévka ze slunné Itálie – minestrone – si doslova říká o přístup, co dům či zahrada dá. A pokud máte nadúrodu hlávkového salátu a okurek, ale zastudena s octovou zálivkou se vám už přejedly uvařte z nich místo salátu starosvětskou polévku

Polévku při vaření můžete zalít pouze vodou, ale plnější chuti dosáhnete, když použijete vývar. Ten se ale dlouho vaří – řešení, jak strávit v kuchyni minimum času, a přesto si užít silnou chuť, je několik. Můžete mít stále v lednici kvalitní koupený (ať už ve formě koncentrované pasty či sklenic se silným hotovým, vařeným vývarem, který vyrábějí některé menší firmy poctivě a s fortelem, takže chutná jako od maminky). Stejnou službu vám udělá vývar, který si jednoho deštivého víkendu navaříte do zásoby a po porcích zamrazíte – když se do toho pustíte ve velkém, třeba podle receptu na silný vývar, který zabodoval na Apetit pikniku, budete mít vystaráno na několik měsíců a při vaření polévky pak jen stačí sáhnout do mrazáku. Rychle se dá připravit i vývar z kořenové zeleniny (do něj můžete upotřebit i slupky a odřezky, které zůstaly na lince po čištění zeleniny). Hotový bude za 20 minut (zelenina nemá ráda převaření, netáhněte vývar více než půl hodiny). Na základ polévky stačí i rychlý kuřecí (klidně na něj použijte kosti z pečeného kuřete).

Jak sestavit polévku, aby měla vyváženou výživovou hodnotu

Pokud budete polévku podávat jako hlavní jídlo, mimo zeleniny, která se postará o vitaminy a vlákninu, by měla obsahovat i sacharidy pro zahnání okamžitého hladu a bílkoviny, aby pocit sytosti déle vydržel.

Sacharidy – k polévce můžete podávat i pečivo, které budete přikusovat, ale sacharidy mohou být přímo součástí polévky. Jako zdroj se nabízejí brambory (které obsahují navíc i vitamin C), těstoviny (do polévky můžete zavařit i plněné), rýže nebo různé domácí nočky. Když je připravíte z tvarohu či z ricotty, jako jsme to udělali my v receptu na rajčatovou polévku s nočky, dodáte do polévky sacharidy i bílkoviny zároveň.

Bílkoviny doplníte hned z několika zdrojů: Z rostlinných bílkovin se nabízí přidat do polévky luštěniny z konzervy – opravdu vydatná je fazolová polévka s klobásou, zkuste i kedlubnovou s cizrnou.

Výživově hodnotné je i vajíčko, které může polévku zahustit rozkvedlané, ozdobit v podobě omelety nakrájené na proužky nebo uvařené natvrdo či zastřené jako v kulajdě

V polévce se uplatní i zbytky masa z nedělního oběda (třeba kousky po obrání kuřete), stejně poslouží i kuře grilované či uzené, které jsme použili v receptu na polévku s kurkumou a uzeným kuřetem. Polévku vylepší i šunka (třeba v hráškovém krému) nebo vypražená slanina. A nezapomeňme na sýr – taková rajčatová polévka s rozpečenými kuličkami mozzarelly neboli s bocconcini má přesně to něco navíc, co dělá z obyčejného jídla božskou dobrotu. 

Typy polévek – krémová, nebo s kousky?

My v Apetitu máme rádi obojí. U zeleninové polévky je výhoda, že dokud do ní nepřidáte nudle či jinou vložku, můžete se rozhodnout, zda mixovat, či nechat kousky zeleniny vcelku, v průběhu vaření. Případně máte-li doma strávníka, který krémové polévky nesnáší, můžete mu před koncem vaření odebrat porci, a spojení budou všichni u stolu. 

Úvodní foto: Marek Kučera, archiv časopisu Apetit

REKLAMA

Přidat komentář