Polská vánoční specialita krásně vyváží sladké cukroví.
Suroviny
Postup
Na náplň zahřejte v pánvi škvarky, zpěňte na nich cibulku, přidejte zelí, osolte a opepřete a 15–20 minut duste pod poklič- kou doměkka. Náplň dolaďte solí, pepřem a cukrem a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na vál prosejte mouku, přidejte vejce, 200ml vody a lžičku soli a vypracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a z každého z nich vyválejte asi 3mm plát. Ten nakrájejte na čtverce o hranách 8–10 cm. Na každý čtverec dejte 1–2 lžičky náplně, okraje potřete žloutkem, přehněte a pevně přitiskněte okraje.
Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem, posypte solí a kmínem a pečte dozlatova 15–20 minut.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li rádi kysané zelí pro jeho příliš výraznou chuť, můžete náplň připravit stejně i ze sladkokyselého sterilovaného nebo do ní stejným způsobem podusit nakrouhané čerstvé hlávkové zelí.
VÁNOCE V POLSKU
Ola Chytra, fotografka: „Na našem štědrovečerním stole by mělo být co nejvíc, ale minimálně 12 chodů ‚z darů země. Jako základ se podává speciální zakysaný boršč a k němu ‚ouška, což jsou malé vařené pirožky plněné houbami, vlastně takové ravioli. Nejíme maso, jenom ryby, které si každá rodina připravuje jinak, a nesmí chybět moje zamilované ‚kapustne pirogy. Další typický chod je pšeničná ‚kutja či těstoviny, které se dělají nasladko s mákem a medem.“
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.(42 receptů )
- 60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete(60 receptů )
- Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli(27 receptů )