0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelné pirožky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.7 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 331 g
Tuky 124 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polská vánoční specialita krásně vyváží sladké cukroví.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 400 g
+ na vál
vejce 1 ks
sůl
žloutek 2 ks
rozšlehané
kmín
celý, na posypání
sůl
hrubozrnná, na posypání
Na náplň
vepřové škvarky 4 PL
domácí, nasekané
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 500 g
důkladně vymačkané a překrájené (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
krupicový cukr
podle chuti

1 Na náplň zahřejte v pánvi škvarky, zpěňte na nich cibulku, přidejte zelí, osolte a opepřete a 15–20 minut duste pod poklič- kou doměkka. Náplň dolaďte solí, pepřem a cukrem a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Na vál prosejte mouku, přidejte vejce, 200ml vody a lžičku soli a vypracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a z každého z nich vyválejte asi 3mm plát. Ten nakrájejte na čtverce o hranách 8–10 cm. Na každý čtverec dejte 1–2 lžičky náplně, okraje potřete žloutkem, přehněte a pevně přitiskněte okraje.

3 Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem, posypte solí a kmínem a pečte dozlatova 15–20 minut.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li rádi kysané zelí pro jeho příliš výraznou chuť, můžete náplň připravit stejně i ze sladkokyselého sterilovaného nebo do ní stejným způsobem podusit nakrouhané čerstvé hlávkové zelí.

VÁNOCE V POLSKU
Ola Chytra, fotografka: „Na našem štědrovečerním stole by mělo být co nejvíc, ale minimálně 12 chodů ‚z darů země‘. Jako základ se podává speciální zakysaný boršč a k němu ‚ouška‘, což jsou malé vařené pirožky plněné houbami, vlastně takové ravioli. Nejíme maso, jenom ryby, které si každá rodina připravuje jinak, a nesmí chybět moje zamilované ‚kapustne pirogy‘. Další typický chod je pšeničná ‚kutja‘ či těstoviny, které se dělají nasladko s mákem a medem.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč