Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelné pirožky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.9/5 Počet hodnocení: 15
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 331 g
Tuky 124 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polská vánoční specialita krásně vyváží sladké cukroví.

Suroviny

vejce 1 ks
sůl
rozšlehané
celý, na posypání
sůl
hrubozrnná, na posypání
Na náplň
domácí, nasekané
nakrájená nadrobno
zelí kysané 500 g
důkladně vymačkané a překrájené (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
podle chuti

Postup

1

Na náplň zahřejte v pánvi škvarky, zpěňte na nich cibulku, přidejte zelí, osolte a opepřete a 15–20 minut duste pod poklič- kou doměkka. Náplň dolaďte solí, pepřem a cukrem a nechte vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Na vál prosejte mouku, přidejte vejce, 200ml vody a lžičku soli a vypracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na 2–3 stejné díly a z každého z nich vyválejte asi 3mm plát. Ten nakrájejte na čtverce o hranách 8–10 cm. Na každý čtverec dejte 1–2 lžičky náplně, okraje potřete žloutkem, přehněte a pevně přitiskněte okraje.

3

Rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete žloutkem, posypte solí a kmínem a pečte dozlatova 15–20 minut.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li rádi kysané zelí pro jeho příliš výraznou chuť, můžete náplň připravit stejně i ze sladkokyselého sterilovaného nebo do ní stejným způsobem podusit nakrouhané čerstvé hlávkové zelí.

VÁNOCE V POLSKU
Ola Chytra, fotografka: „Na našem štědrovečerním stole by mělo být co nejvíc, ale minimálně 12 chodů ‚z darů země. Jako základ se podává speciální zakysaný boršč a k němu ‚ouška, což jsou malé vařené pirožky plněné houbami, vlastně takové ravioli. Nejíme maso, jenom ryby, které si každá rodina připravuje jinak, a nesmí chybět moje zamilované ‚kapustne pirogy. Další typický chod je pšeničná ‚kutja či těstoviny, které se dělají nasladko s mákem a medem.“

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...