Anglický vánoční dort

Anglický vánoční dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2759 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 132 g
Tuky 182 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velkolepá sváteční tečka

Související recepty

Suroviny

máslo 175 g
nasekané
200 g
tmavý třtinový cukr
750 g
směs kandovaného ovoce měla by obsahovat míchanou citrusovou kůru, rozinky, kandované třešně, fíky
kůra a šťáva z jednoho pomeranče
citronová kůra
brandy 100 ml
plus 4 lžíce na dokončení
85 g
makadamiové oříšky
vejce 3 ks
lehce prošlehané
85 g
mleté mandle
mouka pšeničná hladká 200 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
1 ČL
mixed spice nebo perníkové koření
skořice 1 ČL
Na dokončení
bílek 1 ks
plus 200 g moučkový cukr
1 PL
voda z pomerančových květů
125 g
lesní ovoce
moučkový cukr
na poprášení

1 Máslo, cukr, nakrájené kandované ovoce, citrusovou kůru i šťávu a 100 ml brandy přiveďte k varu ve větším rendlíku, ztlumte a nechte 10 minut probublávat. Odstavte a nechte vychladnout.

2 Předehřejte troubu na 150/130 °C. Opražte na pánvi nasucho makadamiové oříšky, nechte je zchladnout a nasekejte nahrubo. Vmíchejte je společně s vejci a mletými mandlemi do ovocné směsi a vše dobře promíchejte.

3 Smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a všechno koření a směs zlehka vmíchejte do rendlíku s ovocnou směsí. Vzniklé těsto dejte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte, nejlépe to jde vypouklou stranou lžíce, kterou jste předtím ponořili do horké vody.

4 Připravený dort vložte do trouby a pečte 45 minut, potom snižte teplotu na 140/120 °C a pečte ještě 60–75 minut, dokud není jeho povrch tmavě zlatavý, struktura není pevná na dotyk a zapíchnutá špejle nevyjde čistá. (Pokud povrch začne tmavnout příliš brzy, zakryjte dort alobalem.)

5 Do horkého upečeného dortu udělejte špejlí nebo jehlicí větší počet otvorů a prolijte je 4 lžícemi brandy tak, aby byl celý krásně nasáklý. Dort nechte úplně vychladnout ve formě. Potom ho opatrně z formy vyjměte, sloupněte z něj pečicí papír a zabalte ho do pergamenu nebo čistého pečicího papíru a nakonec do potravinářské fólie – v této podobě vydrží až 3 měsíce ve spíži nebo 6 měsíců v mrazáku, takže ho příští rok můžete připravit i s předstihem.

6 Před podáváním dort vybalte (případně nechte rozmrazit). Na polevu šlehejte metličkou bílek nad horkou vodní lázní. Za stálého míchání do něj zašlehejte po částech cukr a vodu z pomerančových květů. Míchejte do té doby, dokud nezačne poleva u krajů tuhnout – trvá to asi 5–8 minut. Potom polevou přelijte dort, aby byl celý pokrytý, a nechte na vzduchu dokonale zaschnout. Před podáváním ozdobte ovocem a poprašte cukrem.

Vánoce ve Velké Británii

Paul Day, šéfkuchař a majitel restaurace Sansho a bistra a obchodu Maso & kobliha: „U nás vánočnímu dortu tolik neholdujeme, děláme spíš vánoční pudink, což je něco obdobného, ale vaří se v páře. Jíme ho s brandy omáčkou, a to je nejvíc! Klasikou a nutností je ale třešňový trifle! Ze slaných pokrmů pak na stole nikdy nesmějí chybět kapustičky a pečené brambory.“

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit