V Čechách si neumíme představit Vánoce bez vánočky a cukroví, v Anglii bez velkolepého vánočního dortu plného kandovaného ovoce.
Suroviny
Postup
Máslo, cukr, nakrájené kandované ovoce, citrusovou kůru i šťávu a 100 ml brandy přiveďte k varu ve větším rendlíku, ztlumte a nechte 10 minut probublávat. Odstavte a nechte vychladnout.
Předehřejte troubu na 150/130 °C. Opražte na pánvi nasucho makadamiové oříšky, nechte je zchladnout a nasekejte nahrubo. Vmíchejte je společně s vejci a mletými mandlemi do ovocné směsi a vše dobře promíchejte.
Smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a všechno koření a směs zlehka vmíchejte do rendlíku s ovocnou směsí. Vzniklé těsto dejte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte, nejlépe to jde vypouklou stranou lžíce, kterou jste předtím ponořili do horké vody.
Připravený dort vložte do trouby a pečte 45 minut, potom snižte teplotu na 140/120 °C a pečte ještě 60–75 minut, dokud není jeho povrch tmavě zlatavý, struktura není pevná na dotyk a zapíchnutá špejle nevyjde čistá. (Pokud povrch začne tmavnout příliš brzy, zakryjte dort alobalem.)
Do horkého upečeného dortu udělejte špejlí nebo jehlicí větší počet otvorů a prolijte je 4 lžícemi brandy tak, aby byl celý krásně nasáklý. Dort nechte úplně vychladnout ve formě. Potom ho opatrně z formy vyjměte, sloupněte z něj pečicí papír a zabalte ho do pergamenu nebo čistého pečicího papíru a nakonec do potravinářské fólie – v této podobě vydrží až 3 měsíce ve spíži nebo 6 měsíců v mrazáku, takže ho příští rok můžete připravit i s předstihem.
Před podáváním dort vybalte (případně nechte rozmrazit). Na polevu šlehejte metličkou bílek nad horkou vodní lázní. Za stálého míchání do něj zašlehejte po částech cukr a vodu z pomerančových květů. Míchejte do té doby, dokud nezačne poleva u krajů tuhnout – trvá to asi 5–8 minut. Potom polevou přelijte dort, aby byl celý pokrytý, a nechte na vzduchu dokonale zaschnout. Před podáváním ozdobte ovocem a poprašte cukrem.
VÁNOCE VE VELKÉ BRITÁNII
Paul Day, šéfkuchař a majitel restaurace Sansho a bistra a obchodu Maso & kobliha: „U nás vánočnímu dortu tolik neholdujeme, děláme spíš vánoční pudink, což je něco obdobného, ale vaří se v páře. Jíme ho s brandy omáčkou, a to je nejvíc! Klasikou a nutností je ale třešňový trifle! Ze slaných pokrmů pak na stole nikdy nesmějí chybět kapustičky a pečené brambory.“