Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Anglický vánoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7537 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 1076 g
Tuky 278 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Čechách si neumíme představit Vánoce bez vánočky a cukroví, v Anglii bez velkolepého vánočního dortu plného kandovaného ovoce. 

Související recepty

Suroviny

máslo 175 g
nasekané
třtinový cukr 200 g
tmavý
směs – měla by obsahovat míchanou citrusovou kůru, rozinky, kandované třešně, fíky
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
nastrouhaná z 1 citronu
brandy 100 ml
+ 4 lžíce na dokončení
makadamové ořechy 85 g
vejce 3 ks
lehce prošlehané
mleté
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
mixed spice 1 ČL
nebo perníkové koření
Na dokončení
+ na poprášení
voda růžová 1 PL
nebo ještě lépe voda z pomerančových květů

Postup

1

Máslo, cukr, nakrájené kandované ovoce, citrusovou kůru i šťávu a 100 ml brandy přiveďte k varu ve větším rendlíku, ztlumte a nechte 10 minut probublávat. Odstavte a nechte vychladnout.

2

Předehřejte troubu na 150/130 °C. Opražte na pánvi nasucho makadamiové oříšky, nechte je zchladnout a nasekejte nahrubo. Vmíchejte je společně s vejci a mletými mandlemi do ovocné směsi a vše dobře promíchejte.

3

Smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek a všechno koření a směs zlehka vmíchejte do rendlíku s ovocnou směsí. Vzniklé těsto dejte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte, nejlépe to jde vypouklou stranou lžíce, kterou jste předtím ponořili do horké vody.

4

Připravený dort vložte do trouby a pečte 45 minut, potom snižte teplotu na 140/120 °C a pečte ještě 60–75 minut, dokud není jeho povrch tmavě zlatavý, struktura není pevná na dotyk a zapíchnutá špejle nevyjde čistá. (Pokud povrch začne tmavnout příliš brzy, zakryjte dort alobalem.)

5

Do horkého upečeného dortu udělejte špejlí nebo jehlicí větší počet otvorů a prolijte je 4 lžícemi brandy tak, aby byl celý krásně nasáklý. Dort nechte úplně vychladnout ve formě. Potom ho opatrně z formy vyjměte, sloupněte z něj pečicí papír a zabalte ho do pergamenu nebo čistého pečicího papíru a nakonec do potravinářské fólie – v této podobě vydrží až 3 měsíce ve spíži nebo 6 měsíců v mrazáku, takže ho příští rok můžete připravit i s předstihem.

6

Před podáváním dort vybalte (případně nechte rozmrazit). Na polevu šlehejte metličkou bílek nad horkou vodní lázní. Za stálého míchání do něj zašlehejte po částech cukr a vodu z pomerančových květů. Míchejte do té doby, dokud nezačne poleva u krajů tuhnout – trvá to asi 5–8 minut. Potom polevou přelijte dort, aby byl celý pokrytý, a nechte na vzduchu dokonale zaschnout. Před podáváním ozdobte ovocem a poprašte cukrem.

VÁNOCE VE VELKÉ BRITÁNII
Paul Day, šéfkuchař a majitel restaurace Sansho a bistra a obchodu Maso & kobliha: „U nás vánočnímu dortu tolik neholdujeme, děláme spíš vánoční pudink, což je něco obdobného, ale vaří se v páře. Jíme ho s brandy omáčkou, a to je nejvíc! Klasikou a nutností je ale třešňový trifle! Ze slaných pokrmů pak na stole nikdy nesmějí chybět kapustičky a pečené brambory.“

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...