Hodnocení receptu
Průměr: 4 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4712 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 446 g
Tuky 277 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Francouzi mu říkají Bûche de Noël a nedokáží si bez něj představit Vánoce.

Suroviny

Na roládu
vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 225 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 60 g
kakao 40 g
holandský typ
sůl špetka
Na náplň
400 g
třešně v sirupu nebo sklenice třešňového kompotu
krupicový cukr 3 PL
brusinkový džus 60 ml
1 PL
kirsch nebo jiná třešňová pálenka
škrob 1 PL
Na krém
smetana ke šlehání 300 ml
(32 - 40 %)
moučkový cukr 3 PL
1 ČL
kirsch nebo třešňová pálenka
Na polevu
smetana ke šlehání 125 ml
tmavá čokoláda 180 g
nasekané + 100g tmavé čokolády na hobliny (rozetřené tence na pečicí papír a pak rozlámané na 5 x 2,5 cm kousky
moučkový cukr
na poprášení

1 Na piškot v míse ručním šlehačem šlehejte žloutky a polovinu cukru 5 minut, až směs zesvětlá a zhoustne. Vmíchejte vanilku a odložte. V jiné míse prosejte mouku, kakao kromě 1 zarovnané lžíce a sůl. Ve třetí míse čistými metlami ušlehejte z bílků měkký sníh. Pak po lžících zašlehejte zbývající cukr a ušlehejte pevný sníh. Troubu předehřejte na 200 °C.

2 Do mísy se žloutky vmíchejte třetinu bílkového sněhu a třetinu moučné směsi. Zlehka obracejte, aby ve směsi zůstalo co nejvíce vzduchu. Stejným způsobem po třetinách zapracujte zbytek.

3 Těsto rozetřete na plech 43 x 30 cm vyložený pečicím papírem. Uhlaďte povrch a pečte 12 minut, aby se po lehkém zmáčk- nutí těsto vrátilo zpátky. Nechte 10 minut chladnout na plechu na mřížce.

4 Nožem odloupněte od okrajů plechu. Čistou utěrku poprašte odloženou lžící kakaa. Překlopte piškot na připravenou utěrku a opatrně sloupněte pečicí papír. Z delší strany opatrně srolujte jako roládu a položte na mřížku, aby úplně vychladla. 

5 Na náplň sceďte konzervu třešní nebo kompot, ale uchovejte 250ml šťávy. V rendlíku šťávu smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Svařte na polovinu. Smíchejte brusinkovou šťávu, pálenku a škrob. Vlijte za stálého míchání do rendlíku a vařte asi minutu do zhoustnutí. Vypněte a nechte zvolna vychladnout. Pak zlehka vmíchejte zpět třešně. Zakryjte a dejte chladit asi
na 2 hodiny (lze připravit i den předem).

6 Na krém v míse ušlehejte smetanu, moučkový cukr a pálenku na šlehačku.

7 Nyní přišel čas dílo dokončit. Opatrně rozbalte piškot. Od středu jej rovnoměrně potřete krémem, přičemž nechte 2,5 cm volné okraje. Lžící rozdělte třešňovou náplň na krém tak, abyste vytvořili malé rudé ostrůvky. Pak opět roládu zarolujte ze stejné strany, jako jste to dělali poprvé. Dejte na tác vyložený pečicím papírem, zakryjte a dejte na 2 hodiny chladit.

8 Mezitím si připravte polevu. V malém rendlíku zahřívejte na středním plameni smetanu, až se u okrajů začnou tvořit drobné bublinky. Sejměte z ohně a přidejte čokoládu (nemíchejte) a nechte stát 5 minut. Pak opatrně rozmíchejte na hladkou polevu. Nechte 15 minut chladnout při pokojové teplotě.

9 Kovovou cukrářskou špachtlí/stěrkou rozetřete na roládu. Můžete naznačit rýhování jako na kůře stromu. Pokryjte připravenýmičokoládovýmihoblinami. Dejte chladit (v chladničce vydrží nejméně 12 hodin). Před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC

Třešňovou náplň můžete použít i hotovou. Pod názvem Fruit Filling Red Cherry prodává www.candy-store.cz.

Vánoce ve Francii

Marc Le Breton, šéfcukrář pražské cukrárny St. Tropez: „Vánoční poleno jí o svátcích snad celá Francie. Absolutní klasikou je roláda s máslovým krémem zdobená tak, aby opravdu vypadala jak poleno. Každá rodina si ji ale stejně dělá podle svého a zdobí tak, aby bylo její poleno to nejkrásnější.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit