Vánoční poleno
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5553 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 533 g
Tuky 318 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Francouzi mu říkají Bûche de Noël a nedokáží si bez něj představit Vánoce. A my naprosto chápeme, proč tomu tak je. Nadýchaná roláda vezme za srdce i vás!

Suroviny

Na roládu
vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 225 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 60 g
cca půl hrnku
kakao holandského typu 40 g
sůl 1 špetka
Na náplň
třešně 400 g
konzerva odpeckovaných třešní v sirupu nebo sklenice třešňového kompotu, vypeckovaného
krupicový cukr 3 PL
brusinkový džus 60 ml
třešňovice 1 PL
kirsch nebo jiná třešňová pálenka, lze nahradit brandy
škrob 1 PL
kukuřičný
Na krém
smetana ke šlehání 300 ml
33-40%
moučkový cukr 3 PL
třešňovice 1 ČL
kirsch nebo třešňová pálenka, lze nahradit brandy
Na polevu
smetana ke šlehání 125 ml
33-40%
tmavá čokoláda 280 g
180 g nasekané + 100 g na hobliny (rozetřené tence na pečicí papír a pak rozlámané na 5 x 2,5cm kousky
moučkový cukr
na poprášení

1 Na piškot v míse ručním šlehačem šlehejte žloutky a polovinu cukru 5 minut, až směs zesvětlá a zhoustne. Vmíchejte vanilku a odložte. V jiné míse prosejte mouku, kakao kromě 1 zarovnané lžíce a sůl. Ve třetí míse čistými metlami ušlehejte z bílků měkký sníh. Pak po lžících zašlehejte zbývající cukr a ušlehejte pevný sníh. Troubu předehřejte na 200 °C.

2 Do mísy se žloutky vmíchejte třetinu bílkového sněhu a třetinu moučné směsi. Zlehka obracejte, aby ve směsi zůstalo co nejvíce vzduchu. Stejným způsobem po třetinách zapracujte zbytek.

3 Těsto rozetřete na plech 43 x 30 cm vyložený pečicím papírem. Uhlaďte povrch a pečte 12 minut, aby se po lehkém zmáčk- nutí těsto vrátilo zpátky. Nechte 10 minut chladnout na plechu na mřížce.

4 Nožem odloupněte od okrajů plechu. Čistou utěrku poprašte odloženou lžící kakaa. Překlopte piškot na připravenou utěrku a opatrně sloupněte pečicí papír. Z delší strany opatrně srolujte jako roládu a položte na mřížku, aby úplně vychladla. 

5 Na náplň sceďte konzervu třešní nebo kompot, ale uchovejte 250ml šťávy. V rendlíku šťávu smíchejte s cukrem a přiveďte k varu. Svařte na polovinu. Smíchejte brusinkovou šťávu, pálenku a škrob. Vlijte za stálého míchání do rendlíku a vařte asi minutu do zhoustnutí. Vypněte a nechte zvolna vychladnout. Pak zlehka vmíchejte zpět třešně. Zakryjte a dejte chladit asi na 2 hodiny (lze připravit i den předem).

6 Na krém v míse ušlehejte smetanu, moučkový cukr a pálenku na šlehačku.

7 Nyní přišel čas dílo dokončit. Opatrně rozbalte piškot. Od středu jej rovnoměrně potřete krémem, přičemž nechte 2,5 cm volné okraje. Lžící rozdělte třešňovou náplň na krém tak, abyste vytvořili malé rudé ostrůvky. Pak opět roládu zarolujte ze stejné strany, jako jste to dělali poprvé. Dejte na tác vyložený pečicím papírem, zakryjte a dejte na 2 hodiny chladit.

8 Mezitím si připravte polevu. V malém rendlíku zahřívejte na středním plameni smetanu, až se u okrajů začnou tvořit drobné bublinky. Sejměte z ohně a přidejte čokoládu (nemíchejte) a nechte stát 5 minut. Pak opatrně rozmíchejte na hladkou polevu. Nechte 15 minut chladnout při pokojové teplotě.

9 Kovovou cukrářskou špachtlí/stěrkou rozetřete na roládu. Můžete naznačit rýhování jako na kůře stromu. Pokryjte připravenýmičokoládovýmihoblinami. Dejte chladit (v chladničce vydrží nejméně 12 hodin). Před podáváním pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
Třešňovou náplň můžete použít i hotovou. Pod názvem Fruit Filling Red Cherry prodává www.candy-store.cz.

VÁNOCE VE FRANCII
Marc Le Breton, šéfcukrář pražské cukrárny St. Tropez: „Vánoční poleno jí o svátcích snad celá Francie. Absolutní klasikou je roláda s máslovým krémem zdobená tak, aby opravdu vypadala jak poleno. Každá rodina si ji ale stejně dělá podle svého a zdobí tak, aby bylo její poleno to nejkrásnější.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit