0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Maďarská rybí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.2 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1509 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 60 g
Tuky 67 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.

Suroviny

kapr
hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
paprika sladká 1.5 PL
pálivá nebo sladká, podle chuti
paprika červená 2 ks
zbavená semínek a nakrájená na proužky
rajče 2 ks
velká, masitá – spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
v celku
celer 0.5 ks
v celku
sůl
čerstvě namletý
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 svazek
hladkolistá
ryba 800 g
větší kusy filetů ze sladkovodních ryb (stačí jen kapr, ale vícedruhová směs je lepší)
cibule
jemná kolečka
chilli paprička
k podávání
zakysaná smetana
k podávání

1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.

2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.

3 Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.

VÁNOCE V MAĎARSKU
Anamy Pónya, podnikatelka v oblasti marketingu a médií: „Tradičně nesmí na vánočním stole chybět halászlé, káposzta (zelí) a bejgli (sladký závin). V naší rodině se ale na Štědrý den podává čočková polévka, pstruh anebo krůtí řízky a k nim bramborový salát bez majonézy. A makový závin či medovník. Taky je zvykem zapálit svíčku za ty, kteří už s námi nejsou, a mít porci navíc pro neočekávaného hosta.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...

Obchod Apetit