
Maďarská rybí polévka
Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.
Ingredience
- hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 a 1/2 lžíce mleté papriky (můžete použít pálivou i sladkou, podle chuti)
- 2 červené papriky, zbavené semínek a nakrájené na proužky
- 2 velká masitá rajčata, spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 mrkve a 1/2 bulvy celeru, v celku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- malý svazek hladkolisté petrželky
- 600–800 g větších kusů filetů ze sladkovodních ryb (stačí jen kapr, ale vícedruhová směs je lepší)
- jemná kolečka cibule, nasekaná
- chilli paprička a kysaná smetana k podávání
Příprava jídla
1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.
2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.
3 Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.
Vánoce v Maďarsku:
Anamy Pónya, podnikatelka v oblasti marketingu a médií: „Tradičně nesmí na vánočním stole chybět halászlé, káposzta (zelí) a bejgli (sladký závin). V naší rodině se ale na Štědrý den podává čočková polévka, pstruh anebo krůtí řízky a k nim bramborový salát bez majonézy. A makový závin či medovník. Taky je zvykem zapálit svíčku za ty, kteří už s námi nejsou, a mít porci navíc pro neočekávaného hosta.“
Přidat komentář