Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 323 kcal
Bílkoviny 8 g
Cukr 58 g
Tuky 2 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.

Suroviny

hlavy, ocasy a odřezky z kapra (nebo i jiných ryb, pokud máte)
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
paprika sladká 1 PL
pálivá nebo sladká, podle chuti
paprika červená 2 ks
zbavená semínek a nakrájená na proužky
rajčata 2 ks
spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky
mrkev 2 ks
celer 1
vcelku
sůl a pepř
čerstvě namletý
petrželka svazek
600 g
filety ze sladkovodních ryb (stačí jen kapr, ale vícedruhová směs je lepší)
cibule
kolečka nasekaná
chilli paprička
k podávání
zakysaná smetana
k podávání

1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.

2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.

3 Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.

Vánoce v Maďarsku:

Anamy Pónya, podnikatelka v oblasti marketingu a médií: „Tradičně nesmí na vánočním stole chybět halászlé, káposzta (zelí) a bejgli (sladký závin). V naší rodině se ale na Štědrý den podává čočková polévka, pstruh anebo krůtí řízky a k nim bramborový salát bez majonézy. A makový závin či medovník. Taky je zvykem zapálit svíčku za ty, kteří už s námi nejsou, a mít porci navíc pro neočekávaného hosta.“

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit