Halászlé, polévka z několika druhů ryb, má mnoho podob, my nabízíme balatonský model.
Suroviny
1 Na dno vyššího hrnce vložte hlavy, ocasy a odřezky z kapra. Na ně nasypte cibuli, mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a vrstvu osolte a opepřete. Na tuto vrstvu dejte kořenovou zeleninu a část petrželky (něco nechte na ozdobení), zalijte vodou, aby vše bylo úplně ponořené, a přiveďte k varu.
2 Vařte 45 minut (pokud je třeba, dolévejte vodu), potom vložte kousky filetů a vařte ještě 15 minut – nemíchejte, aby se ryby nerozpadly.
3 Potom vývar opatrně, abyste neporušili kusy ryb, sceďte do nahřáté mísy. Z cedníku vyberte kusy filetů a (chcete-li) kousky paprik a rajčat, rozdělte je na talíře a zalijte vývarem. Polévku ozdobte petrželkou a na stůl dejte mističky s jemnými kolečky syrové cibule (kterou si do halászlé přidávají maďarští rybáři), nasekanou chilli papričkou pro milovníky ostrých chutí a kysanou smetanou na zjemnění.
VÁNOCE V MAĎARSKU
Anamy Pónya, podnikatelka v oblasti marketingu a médií: „Tradičně nesmí na vánočním stole chybět halászlé, káposzta (zelí) a bejgli (sladký závin). V naší rodině se ale na Štědrý den podává čočková polévka, pstruh anebo krůtí řízky a k nim bramborový salát bez majonézy. A makový závin či medovník. Taky je zvykem zapálit svíčku za ty, kteří už s námi nejsou, a mít porci navíc pro neočekávaného hosta.“
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Rybí polévka pokaždé jinak: 21 ověřených receptů(21 receptů)
- 30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami(30 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)