Kombinace lehkého piškotu, domácí zmrzliny a sezonního ovoce dělá z této zmzlinové rolády dokonalý letní dezert.
Suroviny
Postup
Vychlaďte misku vašeho zmrzlinovače, pokud jej používáte. Ve velké míse ušlehejte vejce a cukr do nadýchané světlé pěny. Přidejte mascarpone, smetanu a semínka vanilky a znovu šlehejte do hladka. Nalijte do výrobníku zmrzliny a míchejte, dokud nezmrzne. Alternativně můžete směs přelít do vhodné nádoby, zmrazit na 2 hodiny, poté přenést do kuchyňského robotu a pár pulzy promixovat, abyste odstranili ledové krystalky.
Chlebíčkovou formu na bochník o hmotnosti 900 g (asi 20 cm dlouhou) vyložte potravinářskou fólií. V této fázi – dokud je vaše zmrzlina docela vláčná – rozmačkejte maliny se 2 polévkovými lžícemi džemu (ale ponechte ve směsi pár větších kousků ovoce) a poté vytvořte ve zmrzlině malinový vír. Přendejte do chlebíčkové formy a znovu zmrazte do ztuhnutí – asi 6 hodin nebo přes noc.
Připravte piškot. Troubu rozehřejte na 190°C. Plech o rozměrech 25 x 35 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Vejce a cukr dejte do velké mísy a vyšlehejte dokud světlé nadýchané pěny – bude to trvat asi 5 minut. Prosejte mouku a kypřicí prášek a smíchejte s vaječným základem tak, aby v těstě nebyly žádné viditelné hrudky mouky. Opatrně nalijte na plech a uhlaďte stěrkou. Pečte 10–12 minut, dokud na dotek nepruží.
Zatímco se peče piškot, položte na pracovní plochu arch pečícího papíru. Musí být větší, než je váš plech. Posypte ho cukrem. Když je piškot upečený, vyklopte ho na pocukrovaný pečicí papír, volně srolujte od jednoho z kratších konců a konce pečicího papíru zajistěte zatočením. Nechte zcela vychladnout.
Vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte 10 minut změknout. Zmrzlinu přendejte na velký arch pečícího papíru, obtočte pergamen kolem zmrzliny a válejte a mačkejte rukama, abyste z ní vytvarovali válec o délce asi 25 cm.
Rozbalte a rozviňte piškot, stáhněte pečicí papír, poté vnitřní povrch potřete zbývajícím džemem. Rozbalte zmrzlinu, umístěte ji do středu a piškot kolem ní obtočte. Zmrzlinovou roládu zabalte zpět do pečícího papíru, konce zajistěte pevně zatočením, a poté znovu zmrazte na další 2 hodiny. Před podáváním rozbalte zmrzlinovou roládu a odřízněte oba konce zubatým nožem, aby vypadala úhledně. Lze skladovat v mrazáku až 1 týden.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.