Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinová roláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.2/5 Počet hodnocení: 22
Do hodiny Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3651 kcal
Bílkoviny 80 g
Sacharidy 251 g
Tuky 259 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškotová roláda je klasický ‚babičkovský‘ moučník: vypadá báječně a není obtížná na přípravu. Ostatně babička ji zvládla upéct jen tak mezi vařením několika chodů... Jediné, co jsme inovovali je krém – místo máslové klasiky jsme zvolili lehčí variantu z mascarpone a šlehačky. Tenhle lehký krém se k nadýchanému piškotu a čerstvým malinám báječně hodí. 

Suroviny

Na těsto
na vytření plechu (nebo olej na pečení ve spreji)
vejce 4 ks
najemno nastrouhaná
sůl 1 špetka
na posypání utěrky
Na náplň
nebo více, podle chuti + na poprášení
maliny 300 g
máta lístky
na ozdobení (není nutné)

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C. Menší plech o rozměrech 26 x 38 cm lehce potřete máslem nebo postříkejte slabě olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem.

2

Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem na střední rychlost, aby se cukr začal rozpouštět. Pak vsypte citronovou kůru a sůl a zvyšte rychlost na středně vysokou. Pokračujte ve šlehání 8–10 minut, dokud nevznikne hustá a světlá pěna.

3

Do pěny prosejte mouku a stěrkou jemně vmíchejte do těsta. Nalijte těsto na plech a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby a pečte cca 8–10 minut, dokud není piškot zlatavý a na dotek pružný. Vyjměte z trouby. 

4

Látkovou čistou utěrku rozprostřete na pracovní desku a poprašte moučkovým cukrem. Překlopte upečený horký piškot na utěrku, sejměte opatrně pečicí papír a pevně i s utěrkou po kratší straně zarolujte. Nechte zcela vychladnout na mřížce.

5

Na náplň vyšlehejte společně mascarpone, smetanu a moučkový cukr. Polovinu malin rozkrojte na půl.

6

Vychladlý piškotový korpus rozbalte a rovnoměrně potřete náplní (část si ponechte na ozdobu) a posypte kousky malin. Opatrně znovu srolujte a pomocí utěrky utahujte. Roládu položte švem dolů na servírovací talíř. Uložte zpevnit do lednice. Zbylou náplň jemně smíchejte se dvěma lžícemi mléka, aby trochu povolila, a naneste ji navrch rolády. Poklaďte malinami a lístky máty.

7

Před podáváním seřízněte konce, aby měla roláda elegantní vzhled, a pocukrujte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč