Piškotová roláda je klasický ‚babičkovský‘ moučník: vypadá báječně a není obtížná na přípravu. Ostatně babička ji zvládla upéct jen tak mezi vařením několika chodů... Jediné, co jsme inovovali je krém – místo máslové klasiky jsme zvolili lehčí variantu z mascarpone a šlehačky. Tenhle lehký krém se k nadýchanému piškotu a čerstvým malinám báječně hodí.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Menší plech o rozměrech 26 x 38 cm lehce potřete máslem nebo postříkejte slabě olejem ve spreji a vyložte pečicím papírem.
Vejce a cukr šlehejte elektrickým šlehačem na střední rychlost, aby se cukr začal rozpouštět. Pak vsypte citronovou kůru a sůl a zvyšte rychlost na středně vysokou. Pokračujte ve šlehání 8–10 minut, dokud nevznikne hustá a světlá pěna.
Do pěny prosejte mouku a stěrkou jemně vmíchejte do těsta. Nalijte těsto na plech a rovnoměrně rozetřete. Vložte do trouby a pečte cca 8–10 minut, dokud není piškot zlatavý a na dotek pružný. Vyjměte z trouby.
Látkovou čistou utěrku rozprostřete na pracovní desku a poprašte moučkovým cukrem. Překlopte upečený horký piškot na utěrku, sejměte opatrně pečicí papír a pevně i s utěrkou po kratší straně zarolujte. Nechte zcela vychladnout na mřížce.
Na náplň vyšlehejte společně mascarpone, smetanu a moučkový cukr. Polovinu malin rozkrojte na půl.
Vychladlý piškotový korpus rozbalte a rovnoměrně potřete náplní (část si ponechte na ozdobu) a posypte kousky malin. Opatrně znovu srolujte a pomocí utěrky utahujte. Roládu položte švem dolů na servírovací talíř. Uložte zpevnit do lednice. Zbylou náplň jemně smíchejte se dvěma lžícemi mléka, aby trochu povolila, a naneste ji navrch rolády. Poklaďte malinami a lístky máty.
Před podáváním seřízněte konce, aby měla roláda elegantní vzhled, a pocukrujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )