Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Klasická zmrzlinová roláda
Klasická zmrzlinová roláda
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:

Klasická zmrzlinová roláda

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3184 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 496 g
Tuky 112 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky našemu detailnímu receptu zvládnete nadýchanou piškotovou roládu s domácím jahodovým džemem a vanilkovou zmrzlinou naprosto hravě. Osvěžující dezert oceníte nejen v létě!

Suroviny

Na zmrzlinu
vejce 2 ks
bílky a žloutky oddělené
semínka vyškrábnutá
Na jahodový džem
jahody 200 g
rozčtvrcené + navíc pár na ozdobení
z 1/2 citronu
Na piškot
na vymazání plechu
vejce 3 ks
+ navíc na posypání
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vanilkový extrakt ¼ ČL

Postup

1

Zmrzlinu připravíte tak, že bílky ušleháte v míse elektrickým šlehačem dotuha. V jiné míse ušlehejte žloutky, moučkový cukr a vanilková semínka, až získáte světlou nadýchanou pěnu. Ve třetí míse ušlehejte smetanu dotuha.

2

Žloutkovou směs vmíchejte do smetany a poté vmíchejte i sníh z bílků. Nalijte do chlebíčkové formy (na bochník o hmotnosti 900 g) vyložené pečicím papírem. Papír by měl přesahovat přes okraje, později vám to pomůže. Uložte na 2 hodiny do mrazáku.

3

Vyjměte zmrzlinu z mrazáku a pomocí přesahujícího papíru ji vytáhněte z formy. Měla by být pevná, ale tvarovatelná. Pomocí stěrky vytvarujte ze zmrzliny silný válec (asi jako silnější salám) a poté pomocí pečicího papíru zmrzlinu pevně sviňte do válečku o délce asi 35 cm.

4

Konce pečícího papíru zatočte a váleček vraťte do mrazáku na další hodinu.

5

K výrobě džemu nejprve vložte talířek do mrazáku. Jahody, citronovou šťávu a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na vysokém ohni. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte rychle 5 minut, poté stáhněte oheň.

6

Na studený talířek kápněte cca 1/4 lžičky džemu – pokud se při zatlačení prstem svraští, džem je hotový. Pokud je stále tekutý, vraťte jej na oheň a znovu vařte další 2–3 minuty, poté zkoušku zopakujte. Jakmile džem na talířku ztuhne, nechte jej vychladnout.

7

Troubu předehřejte na 200°C. Plech s nízkým okrajem o rozměrech 24 x 32 cm vyložte pečicím papírem (s velkým přebytkem) a dobře vymažte. Vejce a cukr šlehejte elektrickým ručním šlehačem 2–3 minuty nebo až zhoustnou a zesvětlají.

8

Stěrkou do vaječné směsi vmíchejte opatrně ale pečlivě mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt.

9

Těsto opatrně rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte 15 minut, nebo až bude lehce zlatavé a na dotek pružné.

10

Vyjměte z trouby, nechte piškot vychladnout 1–2 minuty nebo až vychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat, pak opatrně srolujte, dokud je ještě teplý (i s pečicím papírem). Nechte zcela vychladnout ve srolovaném tvaru.

11

Piškot rozviňte, opatrně zbavte pečicího papíru a zevnitř potřete džemem. Pracujte rychle – rozbalte zmrzlinu a položte ji na džem. Piškot srolujte kolem ní. 

12

Zabalte zmrzlinovou roládu do nového listu pečícího papíru a potravinářské fólie. Vraťte do mrazáku na dalších 20–30 minut, poté rozbalte, nakrájejte a ihned podávejte.

Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč