Díky našemu detailnímu receptu zvládnete nadýchanou piškotovou roládu s domácím jahodovým džemem a vanilkovou zmrzlinou naprosto hravě. Osvěžující dezert oceníte nejen v létě!
Suroviny
Postup
Zmrzlinu připravíte tak, že bílky ušleháte v míse elektrickým šlehačem dotuha. V jiné míse ušlehejte žloutky, moučkový cukr a vanilková semínka, až získáte světlou nadýchanou pěnu. Ve třetí míse ušlehejte smetanu dotuha.
Žloutkovou směs vmíchejte do smetany a poté vmíchejte i sníh z bílků. Nalijte do chlebíčkové formy (na bochník o hmotnosti 900 g) vyložené pečicím papírem. Papír by měl přesahovat přes okraje, později vám to pomůže. Uložte na 2 hodiny do mrazáku.
Vyjměte zmrzlinu z mrazáku a pomocí přesahujícího papíru ji vytáhněte z formy. Měla by být pevná, ale tvarovatelná. Pomocí stěrky vytvarujte ze zmrzliny silný válec (asi jako silnější salám) a poté pomocí pečicího papíru zmrzlinu pevně sviňte do válečku o délce asi 35 cm.
Konce pečícího papíru zatočte a váleček vraťte do mrazáku na další hodinu.
K výrobě džemu nejprve vložte talířek do mrazáku. Jahody, citronovou šťávu a cukr dejte do hrnce a zahřívejte na vysokém ohni. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte rychle 5 minut, poté stáhněte oheň.
Na studený talířek kápněte cca 1/4 lžičky džemu – pokud se při zatlačení prstem svraští, džem je hotový. Pokud je stále tekutý, vraťte jej na oheň a znovu vařte další 2–3 minuty, poté zkoušku zopakujte. Jakmile džem na talířku ztuhne, nechte jej vychladnout.
Troubu předehřejte na 200°C. Plech s nízkým okrajem o rozměrech 24 x 32 cm vyložte pečicím papírem (s velkým přebytkem) a dobře vymažte. Vejce a cukr šlehejte elektrickým ručním šlehačem 2–3 minuty nebo až zhoustnou a zesvětlají.
Stěrkou do vaječné směsi vmíchejte opatrně ale pečlivě mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt.
Těsto opatrně rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte 15 minut, nebo až bude lehce zlatavé a na dotek pružné.
Vyjměte z trouby, nechte piškot vychladnout 1–2 minuty nebo až vychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat, pak opatrně srolujte, dokud je ještě teplý (i s pečicím papírem). Nechte zcela vychladnout ve srolovaném tvaru.
Piškot rozviňte, opatrně zbavte pečicího papíru a zevnitř potřete džemem. Pracujte rychle – rozbalte zmrzlinu a položte ji na džem. Piškot srolujte kolem ní.
Zabalte zmrzlinovou roládu do nového listu pečícího papíru a potravinářské fólie. Vraťte do mrazáku na dalších 20–30 minut, poté rozbalte, nakrájejte a ihned podávejte.
Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.