Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Schwarzwaldská zmrzlinová roláda
ZDROJ: Immediate Media
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Na 8–10 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2570 kcal
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 380 g
Tuky 90 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tomuhle říkáme velká cukrářská fúze! Spojili jsme hned tři oblíbené dezerty – dort Schwarzwald, piškotovou roládu a zmrzlinu. Vznikla hříšně skvělá a osvěžující Schwarzwaldská zmrzlinová roláda. Kombinace čokoládového piškotu, černých trešní a smetanové zmrzliny. 

Suroviny

Na zmrzlinu
vejce 2 ks
bílky a žloutky oddělené
semínka vyškrábnutá
černé třešně naložené v pálence kirch
Na piškot
na vymazání plechu
vejce 3 ks
+ na posypání
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
vanilkový extrakt 1,5 ČL
červené gelové barvivo
třešňový džem
z černých třešní

Postup

1

Připravte zmrzlinu. Bílky ušlehejte v míse elektrickým šlehačem dotuha. V jiné míse ušlehejte žloutky, moučkový cukr a vanilková semínka do světlé nadýchané pěny. Ve třetí misce ušlehejte smetanu do tuha. Žloutkovou směs vmíchejte do šlehačky. Slijte třešně a kirsch uchovejte. Vmíchejte do žloutkové směsi asi polovinu třešní. Nyní zapracujte stěrkou bílky. Základ zmrzliny vlijte do chlebíčkové formy na bochník o hmotnosti 900 g vyložené pečicím papírem. Ten by měl přesahovat okraj – později jej použijete k rolování zmrzliny. Uložte do mrazáku na 2 hodiny.

2

Vyjměte zmrzlinu z mrazáku ve chvíli, kdy je pevná, ale tvárná. Vyjměte z plechu pomocí přesahujícího papíru. Pomocí stěrky vytvarujte zmrzlinu do tvaru silného válce a poté ji pomocí pečicího papíru pevně sviňte do válečku o délce asi 35 cm. Zatočte konce pečícího papíru, tím váleček utáhněte a vraťte zmrzlinu na hodinu zpět do mrazáku.

3

Troubu rozehřejte na 200°C. Plech o rozměrech 24 x 32 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (s velkým přebytkem). Vejce a cukr šlehejte elektrickým ručním šlehačem 2–3 minuty do zesvětlání a zhoustnutí. Mouku, kakao a prášek do pečiva prosejte do vaječné směsi a přidejte vanilkový extrakt a vše smíchejte stěrkou tak, aby nebyly vidět žádné hrudky mouky. Naberte 50 g směsi do malé misky a přidejte malé množství červeného potravinářského barviva. Dobře promíchejte a poté přeneste do zdobicího sáčku. Na připravený plech pomocí sáčku namalujte puntíky a pečte 2 minuty. Vyjměte z trouby, na předpečené puntíky nalijte zbytek piškotového těsta a opatrně ho stěrkou rozetřete k okrajům. Pečte 15 minut nebo až je piškot lehce zlatý a pružný na dotek.

4

Vyjměte piškot z trouby, nechte ho zchladnout pár minut, aby se s ním dalo manipulovat, ale byl stále teplý, a pak ho opatrně i s papírem srolujte. Nechte zcela vychladnout ve srolovaném tvaru. Poté piškot rozviňte a zevnitř potřete džemem. Pracujte rychle, rozbalte zmrzlinu a položte ji na džem. Piškot srolujte kolem ní. 

5

Roládu zabalte do nového listu pečícího papíru a vrstvy alobalu nebo potravinářské fólie. Vraťte do mrazáku alespoň na dalších 20–30 minut, poté rozbalte, nakrájejte a podávejte.

Recept a fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...