
Jahodové tiramisu
Tenhle dezert má velkou letní výhodu – nepřipravuje se v troubě, ale v mrazáku. Jeho základem je dobrý jemný tvaroh, smetana a křupavé piškoty, které by měly nasáknout likérem, ale neměly by se úplně rozmočit. Želatina dezert zpevní – a jahody z něj vytvoří aromatickou bombu.
Vydání: 2004/7
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-6
Ingredience
- 200 g krupicového nebo moučkového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g jemného tvarohu nebo mascarpone (můžete i smíchat)
- balíček vanilinového cukru
- 300 g jahod, nakrájených na plátky
- 2 lžíce griotky nebo jiného aromatického alkoholu na zakapání jahod
- 32 cukrářských piškotů
- 5 lžic griotky nebo jiného aromatického alkoholu na zakapání piškotů
- 4 plátky želatiny
Příprava jídla
1. Jahody a piškoty zakapejte griotkou.
2. Smetanu ušlehejte s 20 g cukru a vanilinovým cukrem. Zbylý cukr, vanilinový cukr a tvaroh nebo mascarpone utřete, aby se směs spojila.
3. Do kastrůlku natočte studenou vodu a na pět minut do ní vložte želatinu, aby změkla. Pak ji trochu zahřejte a míchejte, až se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.
4. Do smetany vmíchejte plátky nebo kousky jahod a želatinu. Spojte s tvarohovým krémem.
5. Formu vyložte potravinovou fólií tak, abyste jí mohli tiramisu překrýt, než ho dáte chladit. Na dno formy rozložte tenké plátky jahod, na ty dejte část tvarohového krému a na něj piškoty. Pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
6. Přetáhněte fólií a nechte dezert vychladit a zpevnit, nejlépe přes noc.
Tip Apetitu:
✔ Tiramisu se dobře chladí v podlouhlé kovové formě na biskupský chlebíček. Úplně ale postačí i hranatá plastová nádoba.
2. Smetanu ušlehejte s 20 g cukru a vanilinovým cukrem. Zbylý cukr, vanilinový cukr a tvaroh nebo mascarpone utřete, aby se směs spojila.
3. Do kastrůlku natočte studenou vodu a na pět minut do ní vložte želatinu, aby změkla. Pak ji trochu zahřejte a míchejte, až se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.
4. Do smetany vmíchejte plátky nebo kousky jahod a želatinu. Spojte s tvarohovým krémem.
5. Formu vyložte potravinovou fólií tak, abyste jí mohli tiramisu překrýt, než ho dáte chladit. Na dno formy rozložte tenké plátky jahod, na ty dejte část tvarohového krému a na něj piškoty. Pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
6. Přetáhněte fólií a nechte dezert vychladit a zpevnit, nejlépe přes noc.
Tip Apetitu:
✔ Tiramisu se dobře chladí v podlouhlé kovové formě na biskupský chlebíček. Úplně ale postačí i hranatá plastová nádoba.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
blanka (neověřeno)
17. Květen 2007 11:48
Hana (neověřeno)
24. Květen 2007 15:22
Alena (neověřeno)
29. Srpen 2007 15:19
Kateřina (neověřeno)
15. Červen 2008 11:47