Úžasný dezert s newyorskými kořeny musíte vyzkoušet. Je stylový a už po prvním soustu se bude svět zdát mnohem veselejší!
Suroviny
Na těsto
mouka pšeničná polohrubá
2,5
hrnku
krystalový cukr
1,5
hrnku
sůl
1,5
ČL
kakao
2
PL
kypřicí prášek do pečiva
1
ks
olej
1,5
hrnku
podmáslí
1
hrnek
vejce
2
ks
velká
červené, nemusí být
ocet
1
ČL
vanilkový extrakt
1
ČL
Na náplň a potření
krémový sýr
450
g
Philadelphia, Lučina, lze nahradit ricottou
moučkový cukr
4
hrnky
viz Něco navíc
máslo
220
g
měkké
vanilkový extrakt
½
ČL
pekanové ořechy
lze nahradit opraženými plátky mandlí či vlašskýmim ořechy
Postup
1
Předehřejte troubu na 180/160 °C. Olejem lehce vymažte a moukou vysypte tři dortové formy o průměru 22 cm.
2
Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, kakao a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte olej, podmáslí, vejce, červené barvivo, ocet a vanilkový extrakt. Suché ingredience smíchejte s mokrými a dohladka prošlehejte.
3
Pečte půl hodiny (špejle zůstane po zapíchnutí do těsta čistá).
4
Než korpusy vychladnou, připravte krém. Elektrickým šlehačem utřete sýr, cukr a máslo. Přidejte vanilkovou esenci, prošlehejte a dejte trochu ztuhnout do lednice.
5
Na talíř položte jeden z korpusů (oblou stranou dolů). Rozetřete na něj trochu krému, přiklopte další korpus (zaoblenou stranou dolů) a zopakujte. Poslední korpus položte zaoblenou stranou nahoru a ozdobte ho ořechy. Pokud vám zbyl krém, můžete jím potřít i vršek a strany dortu.
NĚCO NAVÍC
Americké dezerty jsou "proslavené" svou sladkostí. Pokud si nepotrpíte na přeslazené dezerty, bez obav se odchylte od původního receptu a množství cukru do krému upravte podle své chuti (někomu ho bude stačit i 1/4 původní dávky).
Komentáře
In reply to Dobrý den, chtěla bych… by Maruška L.
Dobrý den, paní Liprtová,
moc děkujeme za upozornění. Jednotky už jsou zpět na svém místě. Přejeme, ať se dort podaří!
Krásný den,
redakce Apetitu
Dobrý den, opravdu je nutne pect ve trech formach, nelze najednou? dekuji
Dobrý den Terko, doporučujeme držet se receptu, jinak za výsledek neručíme. ;-)