Recepty s potravinářskám barvivem
Potravinářské barvivo je chemická látka, která slouží k obarvení jídel a nápojů. Jejich původ je buď přírodní – získávají se z přirozených plodin, anebo syntetický – taková barviva vznikají v laboratoři. Barviva se používají ve formě kapalných, práškových, gelových nebo pastových forem a jsou běžné v kulinářství, cukrářství i výrobě potravin.
...
Typy potravinářských barviv:
- Přírodní barviva: Tato barviva jsou vyrobená z přírodních zdrojů, jako jsou extrakty z rostlin, ovoce nebo zeleniny. Patří sem například barvivo z červené řepy, kurkumy, šafránu, spiruliny nebo borůvek.
- Umělá barviva: Jsou vyrobená synteticky, některá však mohou být totožná s těmi přírodními (přírodně identická). Jiná však s přírodninami nemají společného nic a jsou dokonce ve zdravé životosprávě nevhodná a zbytečná.
- Všechna syntetická barviva používaná v potravinářství v EU jsou bezpečná a schválená, byť některá lze použít jen s omezeními.
- Všechna syntetická barviva nesou označení E a číslo, například E102 (tartrazin), E129 (Allura Red AC) nebo E133 (brilantní modř).
Celý popis