Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasická chřestová polévka

V téhle polévce chřest zaručeně vynikne!

Vydání: 2007/5
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
PT10M
Vaření 0:10
Polévka

Ingredience

    • 25 g másla
    • 2 cibulky (šalotky), jemně nakrájené
    • 700 g chřestu, očištěného
    • 850 ml čerstvého drůbežího vývaru
    • sůl a pepř na dochucení
    • kvalitní olivový olej na zakápnutí

Příprava jídla

1.  Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte cibulku i pokrájené stonky chřestu (špičky nechte stranou) a na mírném plameni pět minut smažte. Plamen ještě stáhněte a poduste chřest dalších pět minut. Přilijte vývar, uveďte do varu a pět minut zlehka povařte. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout.

2.  Polévku rozmixujte na hladký krém a vraťte ji do hrnce (nebo použijte tyčový mixér). Osolte a opepřete podle chuti a udržujte teplé. Špičky chřestu dvě minuty povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a ozdobte jimi polévku v talířích. Zakápněte olejem a podávejte.

Chřestový rychlokurz  Když se setkáte s chřestem, který vypadá zvadle, snadno se ohne a nepraskne, má rozvité špičky, nahnědlé skvrny nebo snad plesnivé konce, ruce pryč od něj, bez ohledu na akční cenu! A jak chřest zpracovat? Spodní 1–2 cm stonků odkrojte (můžou se hodit do vývaru) a zbytek kromě hlaviček tence oloupejte škrabkou. Dřevnaté konce můžete také ulomit – když stonek ohnete, rozlomí se přesně v místě, kde končí svěží část. Trápit chřest dlouhým vařením je hřích: bohatě mu stačí asi tři minuty v páře. Anebo ho na dvě minuty ponořte do vroucí vody; sceďte a ještě prolijte studenou vodou. Zachová si tak chuť, křupavost i barvu.

Další recept na chřestovou polévku najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář