Snadná krémová polévka, kterou můžete donekonečna obměňovat dle nálady. Chřest se postará nejen o chuť, ale i o to, aby bylo v polévce do čeho kousnout. Pokud máte raději bílý, klidně po něm sáhněte!
Suroviny
Postup
Šalotky opékejte na oleji, aby zezlátly.
Z chřestu odlámejte tuhé, dřevnaté konce (viz Něco navíc) a odkrájejte hlavičky. Zbylé stonky pokrájejte nahrubo, přidejte k šalotce a krátce orestujte. Přidejte brambory, zalijte vývarem a přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte, aby brambory změkly. Vhoďte špenát, hrášek a rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a zjemněte smetanou.
Hlavičky chřestu opečte na másle. Polévku rozdělte na talíře, ozdobte opečenými špičkami chřestu, špenátovými lístky, zakapejte ještě smetanou, posypte výhonky červené řepy a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Chřestové konce můžete použít do zeleninového či jiného vývaru. Pokud jsou ale opravdu dřevnaté, vyhoďte je. Můžete je přihodit i do polévky – v takovém případě je ale dobré ji protřít přes síto. S hráškem nakládejte opatrně, pokud ho dáte do polévky moc, nebude v ní chřest vůbec cítit. A to je škoda.