V téhle polévce chřest zaručeně vynikne!
Postup
Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte cibulku i pokrájené stonky chřestu (špičky nechte stranou) a na mírném plameni pět minut smažte. Plamen ještě stáhněte a poduste chřest dalších pět minut. Přilijte vývar, uveďte do varu a pět minut zlehka povařte. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout.
Polévku rozmixujte na hladký krém a vraťte ji do hrnce (nebo použijte tyčový mixér). Osolte a opepřete podle chuti a udržujte teplé. Špičky chřestu dvě minuty povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a ozdobte jimi polévku v talířích. Zakápněte olejem a podávejte.
Chřestový rychlokurz
Když se setkáte s chřestem, který vypadá zvadle, snadno se ohne a nepraskne, má rozvité špičky, nahnědlé skvrny nebo snad plesnivé konce, ruce pryč od něj, bez ohledu na akční cenu! A jak chřest zpracovat? Spodní 1–2 cm stonků odkrojte (můžou se hodit do vývaru) a zbytek kromě hlaviček tence oloupejte škrabkou. Dřevnaté konce můžete také ulomit – když stonek ohnete, rozlomí se přesně v místě, kde končí svěží část. Trápit chřest dlouhým vařením je hřích: bohatě mu stačí asi tři minuty v páře. Anebo ho na dvě minuty ponořte do vroucí vody; sceďte a ještě prolijte studenou vodou. Zachová si tak chuť, křupavost i barvu.