0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klasická chřestová polévka

Klasická chřestová polévka

3.5 / 5. Počet hodnocení: 17
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 289 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 20 g
Tuky 21 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V téhle polévce chřest zaručeně vynikne!

Suroviny

máslo 25 g
šalotka 2 ks
jemně nakrájené
700 g
chřest očištěný
850 ml
drůběží vývar čerstvý
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
olivový olej
kvalitní, na zakápnutí
1.  Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte cibulku i pokrájené stonky chřestu (špičky nechte stranou) a na mírném plameni pět minut smažte. Plamen ještě stáhněte a poduste chřest dalších pět minut. Přilijte vývar, uveďte do varu a pět minut zlehka povařte. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout.

2.  Polévku rozmixujte na hladký krém a vraťte ji do hrnce (nebo použijte tyčový mixér). Osolte a opepřete podle chuti a udržujte teplé. Špičky chřestu dvě minuty povařte ve vroucí osolené vodě, sceďte a ozdobte jimi polévku v talířích. Zakápněte olejem a podávejte.

Chřestový rychlokurz  Když se setkáte s chřestem, který vypadá zvadle, snadno se ohne a nepraskne, má rozvité špičky, nahnědlé skvrny nebo snad plesnivé konce, ruce pryč od něj, bez ohledu na akční cenu! A jak chřest zpracovat? Spodní 1–2 cm stonků odkrojte (můžou se hodit do vývaru) a zbytek kromě hlaviček tence oloupejte škrabkou. Dřevnaté konce můžete také ulomit – když stonek ohnete, rozlomí se přesně v místě, kde končí svěží část. Trápit chřest dlouhým vařením je hřích: bohatě mu stačí asi tři minuty v páře. Anebo ho na dvě minuty ponořte do vroucí vody; sceďte a ještě prolijte studenou vodou. Zachová si tak chuť, křupavost i barvu.

Další recept na chřestovou polévku najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Vše, co musíte vědět o chřestu:

[[nid:31427]]

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit