Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti

Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti
ZDROJ: Pexels
sdílet:
Sezóna chřestu je stále v plném proudu a receptů na chřestové pokrmy není nikdy dost. Už jste ochutnali chřest v jedné z jeho nejjemnějších podob - lahodné chutné polévce? Máme pro vás tipy, jak si připravit polévku z chřestu na zahřátí nebo jako osvěžení za studena.

Je snadná a neodolatelně jemná, že se každé sousto doslova rozplývá na jazyku. Chřestová polévka se těší nezvykle velké oblibě právě v tomto období. Připravit ji však můžete i z mraženého chřestu. Čerstvý chřest je ale pro plnou chuť tou nejlepší volbou, proto neváhejte a pořiďte si ho dostatek, ať využijete sezónu naplno. 

Proč jíst chřest?

Chřest patří mezi potraviny nejen chutné, ale taky zdravé a bohaté na mnoho prospěšných látek pro náš organismus. Je cenným zdrojem vitaminů A, C, E , minerálů a vlákniny potřebné pro správnou funkci trávicího ústrojí a kyseliny listové. Má příznivý vliv na močové cesty a podporuje funkci ledvin. Zároveň pomáhá bojovat s vysokým krevním tlakem a podporuje snižování cholesterolu v krvi. Chřest je ideálním pomocníkem při detoxikaci organismu, proto bychom jej v sezóně neměli ve svém jídelníčku opomíjet.  

Jak připravit dokonalý chřest

Jak připravit dokonalý chřest

Více

Jak připravit dokonalou chřestovou polévku?

Chřest před přípravou polévky vždy očistěte a zbavte dřevnatých konců. K dokonalé chuti polévky si rovněž připravte dostatek drůbežího vývaru, který podtrhne chuť i výživovou hodnotu polévky a v kombinaci s chřestem tvoří lahodnou symfonii chutí. 

Neobejdete se také bez cibule, která dosklovata opečená na oleji či másle tvoří voňavý a chuťový základ každé polévky. Následně vám postačí pouhá půlhodinka času a výkonný tyčový mixér. Jemnost a krémovost polévky můžete ještě podtrhnout přidáním smetany.

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Více

Svěží kombinace chutí

I když dokážeme velmi zdatně vypěstovat chřest v našich podnebných podmínkách, jeho kořeny najdeme již ve starém Řecku a Římě, kde se běžně konzumoval. Svou chutí nás vede kamsi do středomořské kuchyně, kde mu velmi lahodí kombinace s mořskými plody. Osvěžující třešničkou na dortu každého chřestového pokrmu je pár kapek citronové šťávy. Polévku z chřestu doporučujeme doplnit ještě o čerstvě mletý pepř. 

Chřestovou polévku nezapomeňte před podáváním ozdobit, čímž zpestříte její jednotvárnou barevnost. K ozdobení a doladění chuti se skvěle hodí například chilli vločky, čerstvá chilli paprička nebo křupavé krutony z pečiva. 

Pokud jste stejní chřestoví nadšenci jako my v Apetitu, vyzkoušejte další chřestové recepty, které jsme pro vás shrnuli pod tímto článkem. 




 

Obchod Apetit