0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti

Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Sezóna chřestu je stále v plném proudu a receptů na chřestové pokrmy není nikdy dost. Už jste ochutnali chřest v jedné z jeho nejjemnějších podob - lahodné chutné polévce? Máme pro vás tipy, jak si připravit polévku z chřestu na zahřátí nebo jako osvěžení za studena.

Je snadná a neodolatelně jemná, že se každé sousto doslova rozplývá na jazyku. Chřestová polévka se těší nezvykle velké oblibě právě v tomto období. Připravit ji však můžete i z mraženého chřestu. Čerstvý chřest je ale pro plnou chuť tou nejlepší volbou, proto neváhejte a pořiďte si ho dostatek, ať využijete sezónu naplno. 

Proč jíst chřest?

Chřest patří mezi potraviny nejen chutné, ale taky zdravé a bohaté na mnoho prospěšných látek pro náš organismus. Je cenným zdrojem vitaminů A, C, E , minerálů a vlákniny potřebné pro správnou funkci trávicího ústrojí a kyseliny listové. Má příznivý vliv na močové cesty a podporuje funkci ledvin. Zároveň pomáhá bojovat s vysokým krevním tlakem a podporuje snižování cholesterolu v krvi. Chřest je ideálním pomocníkem při detoxikaci organismu, proto bychom jej v sezóně neměli ve svém jídelníčku opomíjet.  

Jak připravit dokonalou chřestovou polévku?

Chřest před přípravou polévky vždy očistěte a zbavte dřevnatých konců. K dokonalé chuti polévky si rovněž připravte dostatek drůbežího vývaru, který podtrhne chuť i výživovou hodnotu polévky a v kombinaci s chřestem tvoří lahodnou symfonii chutí. 

Neobejdete se také bez cibule, která dosklovata opečená na oleji či másle tvoří voňavý a chuťový základ každé polévky. Následně vám postačí pouhá půlhodinka času a výkonný tyčový mixér. Jemnost a krémovost polévky můžete ještě podtrhnout přidáním smetany.

Svěží kombinace chutí

I když dokážeme velmi zdatně vypěstovat chřest v našich podnebných podmínkách, jeho kořeny najdeme již ve starém Řecku a Římě, kde se běžně konzumoval. Svou chutí nás vede kamsi do středomořské kuchyně, kde mu velmi lahodí kombinace s mořskými plody. Osvěžující třešničkou na dortu každého chřestového pokrmu je pár kapek citronové šťávy. Polévku z chřestu doporučujeme doplnit ještě o čerstvě mletý pepř. 

Chřestovou polévku nezapomeňte před podáváním ozdobit, čímž zpestříte její jednotvárnou barevnost. K ozdobení a doladění chuti se skvěle hodí například chilli vločky, čerstvá chilli paprička nebo křupavé krutony z pečiva. 

Pokud jste stejní chřestoví nadšenci jako my v Apetitu, vyzkoušejte další chřestové recepty, které jsme pro vás shrnuli pod tímto článkem. 

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč