0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti

Chřestová polévka: snoubení jemnosti a dokonale vyvážené chuti
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Sezóna chřestu je stále v plném proudu a receptů na chřestové pokrmy není nikdy dost. Už jste ochutnali chřest v jedné z jeho nejjemnějších podob - lahodné chutné polévce? Máme pro vás tipy, jak si připravit polévku z chřestu na zahřátí nebo jako osvěžení za studena.

Je snadná a neodolatelně jemná, že se každé sousto doslova rozplývá na jazyku. Chřestová polévka se těší nezvykle velké oblibě právě v tomto období. Připravit ji však můžete i z mraženého chřestu. Čerstvý chřest je ale pro plnou chuť tou nejlepší volbou, proto neváhejte a pořiďte si ho dostatek, ať využijete sezónu naplno. 

Proč jíst chřest?

Chřest patří mezi potraviny nejen chutné, ale taky zdravé a bohaté na mnoho prospěšných látek pro náš organismus. Je cenným zdrojem vitaminů A, C, E , minerálů a vlákniny potřebné pro správnou funkci trávicího ústrojí a kyseliny listové. Má příznivý vliv na močové cesty a podporuje funkci ledvin. Zároveň pomáhá bojovat s vysokým krevním tlakem a podporuje snižování cholesterolu v krvi. Chřest je ideálním pomocníkem při detoxikaci organismu, proto bychom jej v sezóně neměli ve svém jídelníčku opomíjet.  

Jak připravit dokonalou chřestovou polévku?

Chřest před přípravou polévky vždy očistěte a zbavte dřevnatých konců. K dokonalé chuti polévky si rovněž připravte dostatek drůbežího vývaru, který podtrhne chuť i výživovou hodnotu polévky a v kombinaci s chřestem tvoří lahodnou symfonii chutí. 

Neobejdete se také bez cibule, která dosklovata opečená na oleji či másle tvoří voňavý a chuťový základ každé polévky. Následně vám postačí pouhá půlhodinka času a výkonný tyčový mixér. Jemnost a krémovost polévky můžete ještě podtrhnout přidáním smetany.

Svěží kombinace chutí

I když dokážeme velmi zdatně vypěstovat chřest v našich podnebných podmínkách, jeho kořeny najdeme již ve starém Řecku a Římě, kde se běžně konzumoval. Svou chutí nás vede kamsi do středomořské kuchyně, kde mu velmi lahodí kombinace s mořskými plody. Osvěžující třešničkou na dortu každého chřestového pokrmu je pár kapek citronové šťávy. Polévku z chřestu doporučujeme doplnit ještě o čerstvě mletý pepř. 

Chřestovou polévku nezapomeňte před podáváním ozdobit, čímž zpestříte její jednotvárnou barevnost. K ozdobení a doladění chuti se skvěle hodí například chilli vločky, čerstvá chilli paprička nebo křupavé krutony z pečiva. 

Pokud jste stejní chřestoví nadšenci jako my v Apetitu, vyzkoušejte další chřestové recepty, které jsme pro vás shrnuli pod tímto článkem. 

Související články

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit