Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestová polévka je jarní životabudič: Připravit ji můžete z bílého i zeleného chřestu

Chřestová polévka je jarní životabudič: Připravit ji můžete z bílého i zeleného chřestu
ZDROJ: Apetit

Chřestová polévka je naprosto úžasným jarním životabudičem. Bez ohledu na to, zda si ji připravíte z bílého nebo zeleného chřestu, v obou případech vás zahřeje, zasytí a dodá energii. Pokud zatím nemáte žádný osvědčený recept nebo hledáte novou inspiraci, v naší bohaté nabídce receptů na chřestovou polévku si určitě vyberete ten pravý.

Chřest, hovorově také ‚špárgl‘ se v českých zemích pěstuje už od dob Rakousko-Uherska. Má rád mírné klima, proto mu zdejší podmínky vyhovují. Právě od poloviny dubna do poloviny května je jeho hlavní sezóna a nám se tato první jarní ‚královská‘ zelenina představuje ve své plné kráse a hlavně síle. A protože času není mnoho, nepromarněte ho – připravte si z něj třeba chřestovou polévku.

Chřestová polévka z bílého chřestu

Polévka z bílého chřestu má jemnou chuť, svěžest a delikátní aroma, protože bílý chřest je oproti jeho zelenému protějšku, sladší a s jemnější texturou. Aby tato esence vynikla, používejte do polévky ingredience, které nemají příliš výrazné aroma – zeleninový nebo drůbeží vývar, šalotku, smetanu, žloutek či muškátový oříšek, který chuť chřestu jednoznačně podtrhne. Ze zelených bylinek se hodí petrželka, bazalka či medvědí česnek a jako posypku volte krutony z bílého pečiva nebo opražené mandle.

Než se vrhnete do vaření, u bílého chřestu je vždy nutné odlomit tvrdší konce stonků a oloupat slupku.

  • Ani jedno ale nevyhazujte. Jak slupky, tak i odlomky přidejte do zeleninového (nebo kuřecího) vývaru, který následně použijete na výrobu polévky. Vytěžíte tak z bílého chřestu skutečně maximum chuti a navíc omezíte plýtvání.  

Chřestová polévka ze zeleného chřestu

Zelený chřest se nemusí loupat a stačí ho jen omýt a odříznout oschlé nebo tvrdé konce. Obvykle má intenzivnější chuť a také výraznější barvu, která polévce dodá charakteristický jarní odstín. Recept na polévku ze zeleného chřestu se oproti té z bílého příliš neliší, protože i zde je vhodné zachovat jemnou chuť rostliny.

  • Avšak můžete si dovolit použít i výraznější ingredience. Ať už je to cibule, česnek, brambory, petržel a pro zjemnění opět použijte smetanu nebo mléko.
  • Z bylinek jsou vhodné petrželka, ale také kopr nebo estragon.
  • Polévku ze zeleného chřestu zkuste zvýraznit citronovou šťávou a servírovat s krevetami nebo uzeným lososem.

Krémová chřestová polévka

Chřestová polévka se ve většině případů rozmixuje na hladký krém. Tato konzistence ještě umocní její jemnou chuť a zároveň ji zahustí. Proto mnohdy není vůbec třeba do těchto zeleninových polévek přidávat mouku či jíšku. Většinou postačí již zmíněná smetana, nebo rozšlehaný žloutek.

  • Chřestový krém servírujte jako polévku před hlavním chodem.
  • Pokud do ní přidáte některý ze sytících komponentů (krutony, slaninu, uzeného lososa) nebo k ní přikousnete čerstvé pečivo, vydá za samostatné hlavní jídlo.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč