Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Banánky z odpalovaného těsta

Podobný zákusek se dá koupit v cukrárně. Tahle domácí verze je ale tisíckrát chutnější, a to díky poctivým přísadám

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 20 kousků
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 40-45 minut
PT20M
Příprava 0:20
Dort Česká

Ingredience

    • 100 g másla + trocha na vymazání
    • 140 g hladké mouky
    • 4 vejce


    Na vanilkový krém

     

    • špetka mleté vanilky
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce krupicového cukru


    Na čokoládovou polevu

     

     

    • 100 g kvalitní hořké čokolády
    • oříšek másla

     

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Vymažte dva plechy. Mouku prosijte na pečicí papír. Máslo nakrájejte na kousky a v kastrolu zalijte 300 ml vody. Uveďte do varu. Jakmile směs začne vřít, vsypte naráz všechnu mouku (z papíru to jde velmi snadno, nic na něm neulpí) a směsí stále míchejte, až se přestane lepit na stěny kastrolu. Stáhněte z ohně a stále důkladně míchejte, aby vzniklo měkké těsto.

2.  Nechte těsto asi pět minut chladnout. Mezitím v misce vidličkou lehce prošlehejte vejce. Pak je postupně a po malém množství zatírejte do těsta, až bude lesklé a hladké (nemusíte spotřebovat úplně všechna vejce).

3.  Těsto dejte do cukrářského sáčku a nasaďte na něj hubičku s dvoucentimetrovým otvorem. (Pokud nemáte cukrářský sáček, použijte silnější plastový pytlík a odstříhněte roh.) Na plech vytlačujte krátké špalíčky (asi jako koktejlové párky). Z hmoty byste měli vytvořit a si dvacet kousků. Nechávejte mezi nimi místo, pečením nabydou. Pečte 35–40 minut. Po dvaceti minutách pečení plechy otočte; pokud pečete ve dvou patrech, vyměňte i plechy mezi sebou, aby se banánky stejnoměrně propekly.

4.  Plechy vyjměte z trouby a banánky opatrně ostrým nožem po jedné straně nařízněte, aby z nich vyšla pára. Plechy ještě na 5 minut vraťte do trouby, aby se propekly i vnitřky. Banánky by měly být světle zlaté a křupavé. Nechte je vychladnout na kovové mřížce.

5.  Nyní si připravte vanilkový krém. Do smetany vmíchejte mletou vanilku a pak ji s cukrem vyšlehejte do polotuha. Vychladlé banánky rozřízněte a naplňte krémem.

6.  Na polevu rozpusťte nalámou čokoládu buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce (1½ –2 minuty na středním stupni) a pak do ní vmíchejte máslo. Nechte asi deset minut vychladit a naneste na banánky.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář