Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
sdílet:

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování, nabídneme recepty a zmíníme i další sladká jídla s ovocem, která se podobně jako knedlíky vaří a podávají s cukrem, máslem, tvarohem, šlehačkou či opraženou sladkou strouhankou.

V prvním dílu našeho seriálu jsme se zabývali přípravou ovocných knedlíků z kynutého těsta, v druhém jsme se učili uvařit knedlíky z tvarohového těsta. Poslední do trojice je těsto odpalované.

  • O knedlících z bramborového těsta se zmíníme jindy. Patří totiž více k švestkám a podzimu, protože v létě by se s těstem z nových brambor, které ještě nemají dostatek škrobu, pracovalo velmi špatně.

Knedlíky z odpalovaného těsta

Někomu může odpalované těsto (ano, je to prakticky totéž, které se používá na jemné cukrářské dezerty, jako jsou věnečky a větrníky) nahánět strach. Ale jakmile zvládnete techniku odpalování, zjistíte, že s těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou lehké, jemné a delikátní.

Jak na odpalované těsto

Odpalované nebo také pálené těsto získalo název podle toho, že se během přípravy hustá směs mouky, tuku a vody za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se na jeho stěnách nezačne tvořit bílý povlak a těsto se nezačne oddělovat od stěn hrnce.

  • Tomuto postupu se říká pálení či odpalování a je zásadní pro to, aby se těsto podařilo. Pokud není mouka dostatečně ‚odpálená‘, těsto bude po zašlehání vajec řídké a nebude se chovat, tak jak má.

Tip: Techniku odpalování si můžete prohlédnout krok za krokem (kroky 1–4) na fotografiích receptu cukrářky Petry Stahlové na věnečky Paris–Brest. Jedná se sice o sofistikovaný francouzský dezert, ale těsto se v něm odpaluje úplně stejně jako na jednoduché české knedlíky.

  • I z odpalovaného těsta můžete připravit místo knedlíků noky a doplnit je rozmixovaným ovocem (vynikající jsou jahody se lžící cukru) nebo ovocnou omáčkou.
  • Zkuste třeba borůvkový žahour z receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem.
  • Výborné jsou i noky z odpalovaného těsta, které se místo vaření smaží ve vyšší vrstvě tuku a podávají se jen tak pocukrované a posypané skořicí – to už jsme se ale od našeho tématu zatoulali jinam. Vraťme se raději k vařeným sladkým jídlům plněným ovocem.

Variace na ovocné knedlíky aneb varenyky & spol.

Na sever a východ od našich hranic se popularitě těší taštičky z (víceméně) nudlového těsta, plněné naslano či nasladko.

  • Redakci Apetitu zaujaly před dvěma lety skvělé ukrajinské varenyky s višněmi z dejvického bistra Váleček. Sladký rodinný recept patří v bistru, které jinak nabízí hlavně taštičky se slanými náplněmi, mezi nejoblíbenější.
  • A až skončí sezona višní, můžete si uvařit taštičky s povidly nebo vyzkoušet luxusní recept šéfkuchaře Jaroslava Sapíka na luxusní taštičky s brusinkami a vanilkovou omáčkou.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín