0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
sdílet:

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování, nabídneme recepty a zmíníme i další sladká jídla s ovocem, která se podobně jako knedlíky vaří a podávají s cukrem, máslem, tvarohem, šlehačkou či opraženou sladkou strouhankou.

V prvním dílu našeho seriálu jsme se zabývali přípravou ovocných knedlíků z kynutého těsta, v druhém jsme se učili uvařit knedlíky z tvarohového těsta. Poslední do trojice je těsto odpalované.

  • O knedlících z bramborového těsta se zmíníme jindy. Patří totiž více k švestkám a podzimu, protože v létě by se s těstem z nových brambor, které ještě nemají dostatek škrobu, pracovalo velmi špatně.

Knedlíky z odpalovaného těsta

Někomu může odpalované těsto (ano, je to prakticky totéž, které se používá na jemné cukrářské dezerty, jako jsou věnečky a větrníky) nahánět strach. Ale jakmile zvládnete techniku odpalování, zjistíte, že s těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou lehké, jemné a delikátní.

Jak na odpalované těsto

Odpalované nebo také pálené těsto získalo název podle toho, že se během přípravy hustá směs mouky, tuku a vody za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se na jeho stěnách nezačne tvořit bílý povlak a těsto se nezačne oddělovat od stěn hrnce.

  • Tomuto postupu se říká pálení či odpalování a je zásadní pro to, aby se těsto podařilo. Pokud není mouka dostatečně ‚odpálená‘, těsto bude po zašlehání vajec řídké a nebude se chovat, tak jak má.

Tip: Techniku odpalování si můžete prohlédnout krok za krokem (kroky 1–4) na fotografiích receptu cukrářky Petry Stahlové na věnečky Paris–Brest. Jedná se sice o sofistikovaný francouzský dezert, ale těsto se v něm odpaluje úplně stejně jako na jednoduché české knedlíky.

 
  • I z odpalovaného těsta můžete připravit místo knedlíků noky a doplnit je rozmixovaným ovocem (vynikající jsou jahody se lžící cukru) nebo ovocnou omáčkou.
  • Zkuste třeba borůvkový žahour z receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem.
  • Výborné jsou i noky z odpalovaného těsta, které se místo vaření smaží ve vyšší vrstvě tuku a podávají se jen tak pocukrované a posypané skořicí – to už jsme se ale od našeho tématu zatoulali jinam. Vraťme se raději k vařeným sladkým jídlům plněným ovocem.

Variace na ovocné knedlíky aneb varenyky & spol.

Na sever a východ od našich hranic se popularitě těší taštičky z (víceméně) nudlového těsta, plněné naslano či nasladko.

  • Redakci Apetitu zaujaly před dvěma lety skvělé ukrajinské varenyky s višněmi z dejvického bistra Váleček. Sladký rodinný recept patří v bistru, které jinak nabízí hlavně taštičky se slanými náplněmi, mezi nejoblíbenější.
  • A až skončí sezona višní, můžete si uvařit taštičky s povidly nebo vyzkoušet luxusní recept šéfkuchaře Jaroslava Sapíka na luxusní taštičky s brusinkami a vanilkovou omáčkou.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč