Pojďme se podívat na odpalované těsto v souvislosti s knedlíky. Vysvětlíme techniku odpalování, nabídneme recepty a zmíníme i další sladká jídla s ovocem, která se podobně jako knedlíky vaří.
V prvním dílu našeho seriálu jsme se zabývali přípravou ovocných knedlíků z kynutého těsta, v druhém jsme se učili uvařit knedlíky z tvarohového těsta. Poslední do trojice je těsto odpalované.
- O knedlících z bramborového těsta se zmíníme jindy. Patří totiž více k švestkám a podzimu. V létě by se s těstem z nových brambor, které ještě nemají dostatek škrobu, pracovalo velmi špatně.
Knedlíky z odpalovaného těsta
Někomu může odpalované těsto (ano, je to prakticky totéž, které se používá na jemné cukrářské dezerty, jako jsou věnečky a větrníky) nahánět strach. Ale jakmile zvládnete techniku odpalování, zjistíte, že s těstem se výborně pracuje a výsledné knedlíky jsou lehké, jemné a delikátní.
- Přesvědčit se o tom můžete v receptu na odpalované meruňkové knedlíky s griliášem nebo neméně lahodné odpalované knedlíky s višněmi.
Jak na odpalované těsto
Odpalované nebo také pálené těsto získalo název podle toho, že se během přípravy hustá směs mouky, tuku a vody za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se na jeho stěnách nezačne tvořit bílý povlak a těsto se nezačne oddělovat od stěn hrnce.
Tomuto postupu se říká pálení či odpalování a je zásadní pro to, aby se těsto podařilo. Pokud není mouka dostatečně ‚odpálená‘, těsto bude po zašlehání vajec řídké a nebude se chovat, tak jak má.
- Techniku odpalování si můžete prohlédnout krok za krokem (kroky 1–4) na fotografiích receptu cukrářky Petry Stahlové na věnečky Paris–Brest. Jedná se sice o sofistikovaný francouzský dezert, ale těsto se v něm odpaluje úplně stejně jako na jednoduché české knedlíky.
Variace na ovocné knedlíky aneb varenyky & spol.
Na sever a východ od našich hranic se popularitě těší taštičky z (víceméně) nudlového těsta, plněné naslano či nasladko.
- Redakci Apetitu zaujaly před dvěma lety skvělé ukrajinské varenyky s višněmi z dejvického bistra Váleček. Sladký rodinný recept patří v bistru, které jinak nabízí hlavně taštičky se slanými náplněmi, mezi nejoblíbenější.
- A až skončí sezona višní, můžete si uvařit taštičky s povidly nebo vyzkoušet luxusní recept šéfkuchaře Jaroslava Sapíka na taštičky s brusinkami a vanilkovou omáčkou.
Zdroj informací: časopis Apetit