0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na odpalované těsto, aby se vždycky podařilo

eclairs
ZDROJ: Aliona Gumeniuk/Unsplash
sdílet:

Věnečky a větrníky jsou známé české klasiky. Řekneme vám, jak na odpalované těsto v domácích podmínkách. Pak už stačí přidat poctivý krém nebo našlehanou smetanu a ocitnete se v ráji.

Jsou tací, kteří odpalované těsto považují za prubířský kámen cukrářského umění. A pak jsou ti, pro které je hračkou a zdobené větrníky „vyšvihnou“ stejně snadno jako obyčejnou buchtu na plech. Ať už patříte do té, či oné skupiny, máme pro vás fígle, se kterými se věnečky, eclairky nebo churros zaručeně povedou.

  • Do odpalovaného těsta potřebujete pouze pět obyčejných, surovin: vodu, máslo, mouku, vejce a špetku soli. 

Krok za krokem, vejce po vejci

  • Základ těsta tvoří tekutina. Obvykle se používá voda, kterou můžete částečně či zcela nahradit mlékem. Korpusy díky němu budou mít zlatavější barvu. 
  • Spolu s tekutinou se v hrnci ohřívá tuk. Pro výsledek má nezastupitelnou roli – čím více tuku použijete, tím nadýchanější korpus bude. Někdo přidává máslo, jiný olej či sádlo.
  • Do vroucí směsi tekutiny s tukem se přisypává hladká mouka. Vsypte ji najednou, jinak se udělají hrudky. Před odpalováním ji doporučujeme prosít, hezky se provzdušní. 
  • Hořák mějte spíš na mírný plamen, abyste hmotu nepřepálili dřív, než se stihne dokonale spařit. Zahřívejte ji tak dlouho, až na dně uvidíte bílý povlak. To je neklamné znamení dobře spařeného těsta. Povedlo se? Nechte hmotu částečně zchladnout a jdeme na další krok. Ten nejdůležitější – přidání vajec

[[nid:25569]]

  • Díky vejcím těsto získá krásně sametovou strukturu a jejich množství má také zásadní vliv na to, zda a jak těsto v troubě vyběhne. Základní spařenou hmotu necháváme zchladnout proto, aby vejce neztratila pojivost a nezřídla.
  • Do vlažné hmoty vejce přidávejte jedno po druhém. Než přidáte další, vždy vznikající těsto vymíchejte dohladka, pak pokračujte. 
  • A máte skoro vyhráno! Hotové těsto nabírejte lžící na plech nebo tvořte zdobičkou tvary věnečků, banánků či větrníků.
  • Zákusky naplňte až těsně před podáváním. Zdobit je můžete cukrovou polevou, fondánem s karamelem, popraškem cukru... to už necháme na vás. 

Tip: Během pečení troubu v žádném případě neotvírejte, ani kdyby bylo pokušení sebesilnější. Korpusy by spadly. Nepoužívejte ani horkovzduch – odpalované těsto je zkrátka citlivé. Vyžaduje klidné teplo zhora i zdola. Troubu otevírejte až ve chvíli, kdy jste s pečením u konce.

Odpalované těsto naslano

Zatímco si odpalované těsto spojujeme především s mlsáním z cukrárny, Francouzi ho používají jako základ pro slané sýrové bochánky zvané gougères.

  • Do drobné chuťovky původem z Burgundska se nejčastěji krájí sýr gruyère, comté nebo ementál.
  • Obvykle se připravují jako malé bochánky do průměru cca 4 cm a podávají se k aperitivu. 

Zkuste si je také upéct.

  1. Ze 100 g másla, 150 g hladké mouky, 4 velkých vajec, půl lžičky soli, špetky pepře a muškátového květu připravte obvyklým postupem odpalované těsto, do kterého na závěr vmíchejte na nudličky nakrájený sýr (opravdu nakrájený, ne strouhaný).
  2. Lžící na plech tvarujte bochánky, potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby rozpálené na 200 °C. Teplotu okamžitě snižte na 180 °C a pečte, až se bochánky nafouknou a lehce zezlátnou. Trvá to přibližně 20 minut.

Slané bochánky vypadají lákavě, ale vy dáváte přednost nadýchaným sladkostem jako z cukrárny? Inspiraci na rozmanité dezerty z odpalovaného těsta najdete v následujících receptech.

Související články

Krajové speciality z celé České republiky
  • Zajímavosti

Krajové speciality z celé České republiky

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem. ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit