Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Placičky z pohankové lámanky

Pohanka je až nekřesťansky dobrá, zkroťte ji na svůj talíř!

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT10M
Smažení 0:10
Česká

Ingredience

    • 200 g pohankové lámanky
    • panenský olivový bioolej
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • 200 g nastrouhané cukety nebo pokrájené kapusty, podle sezony
    • 1 mrkev, nastrouhaná
    • mořská sůl
    • 2 biovejce
    • 3–5 stroužků prolisovaného česneku, podle chuti
    • malá hrst rozemnuté majoránky
    • 1 lžíce vloček nori (mořská řasa) nebo malá hrst sušené drcené kopřivy (nemusí být)

Příprava jídla

1 Pořádně umyjte lámanku: nalijte do ní asi 400 ml vody, rukou několikrát promněte a slijte – nejprve raději bez cedníku, protože v pohance někdy bývají zbytky tmavé, tvrdé pohankové slupky a ty by se v cedníku zachytily.

2 Lámanku přiveďte k varu v dvojnásobném množství osolené vody. Povařte několik minut (zhruba tři až pět) a nechte pod pokličkou dojít. V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte všechnu zeleninu a asi osm minut opékejte za občasného promíchávání. Osolte. Do mírně vychladlé zeleniny přisypte povařenou pohankovou lámanku a vmíchejte vejce, česnek a majoránku, případně vločky nori nebo rozemnutou kopřivu.

3 Jestliže se vám směs zdá příliš řídká, můžete přidat trošku strouhanky nebo mouky (pokud chci placičky úplně bezlepkové, používám rýžovou). Tvarujte placičky; můžete je obalit v kukuřičné nebo běžné strouhance, aby byly pevnější. V nepřilnavé pánvi rozpalte olej a smažte placičky na středním plameni dozlatova.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mrkvové placičky s bylinkovým dipem

Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin

Sladký pohankový salát

Zeleninové rizoto

Přidat komentář