Pohanka je až nekřesťansky dobrá, zkroťte ji na svůj talíř!
Suroviny
Postup
Pořádně umyjte lámanku: nalijte do ní asi 400 ml vody, rukou několikrát promněte a slijte – nejprve raději bez cedníku, protože v pohance někdy bývají zbytky tmavé, tvrdé pohankové slupky a ty by se v cedníku zachytily.
Lámanku přiveďte k varu v dvojnásobném množství osolené vody. Povařte několik minut (zhruba tři až pět) a nechte pod pokličkou dojít. V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte všechnu zeleninu a asi osm minut opékejte za občasného promíchávání. Osolte.
Do mírně vychladlé zeleniny přisypte povařenou pohankovou lámanku a vmíchejte vejce, česnek a majoránku, případně vločky nori nebo rozemnutou kopřivu.
Jestliže se vám směs zdá příliš řídká, můžete přidat trošku strouhanky nebo mouky (pokud chci placičky úplně bezlepkové, používám rýžovou). Tvarujte placičky; můžete je obalit v kukuřičné nebo běžné strouhance, aby byly pevnější. V nepřilnavé pánvi rozpalte olej a smažte placičky na středním plameni dozlatova.