0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Placičky z pohankové lámanky

Placičky z pohankové lámanky

3.2 / 5. Počet hodnocení: 30
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1250 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 189 g
Tuky 29 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pohanka je až nekřesťansky dobrá, zkroťte ji na svůj talíř!

Suroviny

pohanka 200 g
lámanka
olivový olej
panenský, bio
cibule 2 ks
najemno
cuketa 200 g
nastrouhaná, lze nahradit pokrájenou kapustou - dle sezóny
mrkev 1 ks
nastrouhaná
sůl mořská
vejce 2 ks
česnek 3 stroužky
prolisovaný, podle chuti
majoránka (drhnutá) 1 hrst
malá hrst, rozemnuté
řasa nori 1 PL
lze nahradit malou hrstí sušené drcené kopřivy (nemusí být)

1 Pořádně umyjte lámanku: nalijte do ní asi 400 ml vody, rukou několikrát promněte a slijte – nejprve raději bez cedníku, protože v pohance někdy bývají zbytky tmavé, tvrdé pohankové slupky a ty by se v cedníku zachytily.

2 Lámanku přiveďte k varu v dvojnásobném množství osolené vody. Povařte několik minut (zhruba tři až pět) a nechte pod pokličkou dojít. V kastrolu rozehřejte trochu oleje, vsypte všechnu zeleninu a asi osm minut opékejte za občasného promíchávání. Osolte. Do mírně vychladlé zeleniny přisypte povařenou pohankovou lámanku a vmíchejte vejce, česnek a majoránku, případně vločky nori nebo rozemnutou kopřivu.

3 Jestliže se vám směs zdá příliš řídká, můžete přidat trošku strouhanky nebo mouky (pokud chci placičky úplně bezlepkové, používám rýžovou). Tvarujte placičky; můžete je obalit v kukuřičné nebo běžné strouhance, aby byly pevnější. V nepřilnavé pánvi rozpalte olej a smažte placičky na středním plameni dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit