0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavé tousty: Jak vzniklo celosvětově oblíbené snídaňové pečivo?

Křupavé tousty: Jak vzniklo celosvětově oblíbené snídaňové pečivo?
ZDROJ: Apetit

Dozlatova opečený toust namazaný marmeládou, arašídovým máslem nebo obložený šunkou a sýrem je důležitou součástí snídaně nejedné domácnosti. Kdy vlastně toust vznikl, jak si ho vychutnávají různé kultury a jak předejít připáleninám v toustovači?

Toust s egyptskými kořeny

Vznik toustů souvisí s vynálezem kynutého chleba kolem roku 3 tisíce př. n. l. v Egyptě. V tamním pouštním vedru kynutý chléb rychle zvtrdl a brzy nebyl poživatelný. Jak tento problém vyřešit? Opéct ho! Díky tomu byl chléb rázem křehčí a chutnější. Toust tedy vznikl proto, aby byl chléb déle poživatelný. 

  • První tousty se opékaly na horkých kamenech. Později vznikly jednoduché kovové vidličky, na kterých se opékal chleba nad ohněm. 
  • První toustovač v podobě blízké té, jakou známe dnes, vynalezl Skot Alan MacMasters v roce 1893. Opékání ale nebylo bezpečné a k elektrické energii měl přístup jen omezený počet lidí, proto přístroj nebyl příliš populární.
  • Na počátku 20. století přišli dva Američané s první funkční konstrukcí toustovače, který by zvládl potřebný žár. Nový přístroj ovšem dokázal opéct pouze jednu stranu pečiva, pak bylo potřeba ho obrátit.
  • Vynález současného, vyskakovacího toustovače, který opéká chléb z obou stran, se datuje do roku 1919.

Jak využít toust v kuchyni?

Klasikou v Čechách je toust zapečený se sýrem a šunkou. Toust si ale můžete vychutnat na spoustu dalších způsobů.

Namazaný: V Americe nedají dopustit na arašídové máslo, v Británii zase na kvasnicovou pomazánku Marmite. U nás jsou populární tousty například s  rybičkovou, hermelínovou nebo česnekovou pomazánkou.

Plněný: tradičně se tousty zapékají se šunkou a sýrem, vyzkoušejte ale i jiné náplně, které si zamilujete:

Jako příloha: opečený toust se skvěle hodí také jako příloha k míchaným vajíčkům, fazolím nebo k dušenému masu. V některých receptech je toust přímo ponořený do polévky. 

Jiná země, jiný toust

Jak se říká, jiný kraj jiný mrav. To platí i v případě toustu, na kterém si v každé zemi pochutnávají trochu jinak.

  • V Británii je toust nedílnou součástí snídaně. Podává se nejčastěji s tradiční anglickou snídaní, kterou tvoří klobásky, fazole, opečená slanina a vajíčka.
  • Na jihu Srí Lanky se toust podávají jako příloha ke kari polévce nebo k mátovému čaji.
  • V USA si toust vychutnáte na texaský způsob (silné plátky bílého chleba potřené pepřovým česnekovým máslem a opečené dozlatova a křupava).
  • V Jižní Koreji narazíte na pouliční prodavače, kteří tousty prodávají obložené smaženým vejcem, zeleninou a plátky masa.
  • Jihovýchodní Asiaté si toust vychutnávají s kokosovou marmeládou.

Aby se tousty nepřipálily

Také vás rozčiluje, že se v toustovači tousty připálí, ať už máte jakkoliv drahý přístroj? Poradíme vám, jak tomu předejít a jak případně špinavý toustovač efektivně vyčistit.

  • Vložte do toustovač pečicí papír. Tousty se opečou stejně dobře a teflon zůstane bez poskrvny.
  • Dávejte si pozor, aby sýr nevyčníval z toustu ven. Jen tak zůstane v sendviči.
  • Povrch toustu potřete máslem nebo olivovým olejem, bude krásně křupavý.

Pokud se vám přece jen podaří toust připálit, vypojte toustovač ze zásuvky a poté ještě zatepla vyčistěte přístroj houbičku s trochou saponátu (nikdy neseškrabávejte připáleniny kovovými předměty). Nakonec vše otřete papírovou utěrkou.

Toust nebo sendvič? Poznejte rozdíl!

Mysleli jste si, že toust a sendvič je to samé? Omyl! Ačkoliv je základní ingrediencí toust i sendviče chléb, liší se v tepelné úpravě.

  • Toust se nejprve opeče a následně obloží různými surovinami, případně se zapeče již obložený.
  • U sendvičů však přichází tepelná úprava na řadu až nakonec, nebo nepřichází vůbec. Suroviny se na plátek pečiva nejprve navrství, překlopí se dalším plátkem a na závěr se vše buď zapeče nebo podává zastudena.
  • Liší se i v druhu použitého pečiva. V případě toustu dominuje světlý chléb, zatímco sendvič se připravuje z různých druhů pečiva – od světlého chleba přes tmavé pečivo až po cibbatu či bagetu.

Zdroj informací: časopis Apetit, JohnDesmond, TodayIFoundOut

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč