
Dozlatova opečený toust namazaný marmeládou, arašídovým máslem nebo obložený šunkou a sýrem je důležitou součástí snídaně nejedné domácnosti. Kdy vlastně toust vznikl, jak si ho vychutnávají různé kultury a jak předejít připáleninám v toustovači?
Toust s egyptskými kořeny
Vznik toustů souvisí s vynálezem kynutého chleba kolem roku 3 tisíce př. n. l. v Egyptě. V tamním pouštním vedru kynutý chléb rychle zvtrdl a brzy nebyl poživatelný. Jak tento problém vyřešit? Opéct ho! Díky tomu byl chléb rázem křehčí a chutnější. Toust tedy vznikl proto, aby byl chléb déle poživatelný.
- První tousty se opékaly na horkých kamenech. Později vznikly jednoduché kovové vidličky, na kterých se opékal chleba nad ohněm.
- První toustovač v podobě blízké té, jakou známe dnes, vynalezl Skot Alan MacMasters v roce 1893. Opékání ale nebylo bezpečné a k elektrické energii měl přístup jen omezený počet lidí, proto přístroj nebyl příliš populární.
- Na počátku 20. století přišli dva Američané s první funkční konstrukcí toustovače, který by zvládl potřebný žár. Nový přístroj ovšem dokázal opéct pouze jednu stranu pečiva, pak bylo potřeba ho obrátit.
- Vynález současného, vyskakovacího toustovače, který opéká chléb z obou stran, se datuje do roku 1919.

Jak využít toust v kuchyni?
Klasikou v Čechách je toust zapečený se sýrem a šunkou. Toust si ale můžete vychutnat na spoustu dalších způsobů.
Namazaný: V Americe nedají dopustit na arašídové máslo, v Británii zase na kvasnicovou pomazánku Marmite. U nás jsou populární tousty například s rybičkovou, hermelínovou nebo česnekovou pomazánkou.
Plněný: tradičně se tousty zapékají se šunkou a sýrem, vyzkoušejte ale i jiné náplně, které si zamilujete:
- hruška – gorgonzola – špenát
- sýr brie – krůtí maso – brusinky
- prosciutto - mozarella - rukola
- avocado – mozzarella – sušená rajčata
- bazalkové pesto – rucola – kozí sýr
- jablka – rozinky – skořice
- arašídové máslo/nutella – banán
Jako příloha: opečený toust se skvěle hodí také jako příloha k míchaným vajíčkům, fazolím nebo k dušenému masu. V některých receptech je toust přímo ponořený do polévky.

Jiná země, jiný toust
Jak se říká, jiný kraj jiný mrav. To platí i v případě toustu, na kterém si v každé zemi pochutnávají trochu jinak.
- V Británii je toust nedílnou součástí snídaně. Podává se nejčastěji s tradiční anglickou snídaní, kterou tvoří klobásky, fazole, opečená slanina a vajíčka.
- Na jihu Srí Lanky se toust podávají jako příloha ke kari polévce nebo k mátovému čaji.
- V USA si toust vychutnáte na texaský způsob (silné plátky bílého chleba potřené pepřovým česnekovým máslem a opečené dozlatova a křupava).
- V Jižní Koreji narazíte na pouliční prodavače, kteří tousty prodávají obložené smaženým vejcem, zeleninou a plátky masa.
- Jihovýchodní Asiaté si toust vychutnávají s kokosovou marmeládou.

Aby se tousty nepřipálily
Také vás rozčiluje, že se v toustovači tousty připálí, ať už máte jakkoliv drahý přístroj? Poradíme vám, jak tomu předejít a jak případně špinavý toustovač efektivně vyčistit.
- Vložte do toustovač pečicí papír. Tousty se opečou stejně dobře a teflon zůstane bez poskrvny.
- Dávejte si pozor, aby sýr nevyčníval z toustu ven. Jen tak zůstane v sendviči.
- Povrch toustu potřete máslem nebo olivovým olejem, bude krásně křupavý.
Pokud se vám přece jen podaří toust připálit, vypojte toustovač ze zásuvky a poté ještě zatepla vyčistěte přístroj houbičku s trochou saponátu (nikdy neseškrabávejte připáleniny kovovými předměty). Nakonec vše otřete papírovou utěrkou.
Toust nebo sendvič? Poznejte rozdíl!
Mysleli jste si, že toust a sendvič je to samé? Omyl! Ačkoliv je základní ingrediencí toust i sendviče chléb, liší se v tepelné úpravě.
- Toust se nejprve opeče a následně obloží různými surovinami, případně se zapeče již obložený.
- U sendvičů však přichází tepelná úprava na řadu až nakonec, nebo nepřichází vůbec. Suroviny se na plátek pečiva nejprve navrství, překlopí se dalším plátkem a na závěr se vše buď zapeče nebo podává zastudena.
- Liší se i v druhu použitého pečiva. V případě toustu dominuje světlý chléb, zatímco sendvič se připravuje z různých druhů pečiva – od světlého chleba přes tmavé pečivo až po cibbatu či bagetu.
Zdroj informací: časopis Apetit, JohnDesmond, TodayIFoundOut
Recepty




























