2x toustový chleba
Více než hodinu
Velmi snadné
Dozlatova opečený toust namazaný marmeládou, arašídovým máslem nebo obložený šunkou a sýrem je důležitou součástí snídaně nejedné domácnosti. Kdy vlastně toust vznikl, jak si ho vychutnávají různé kultury a jak předejít připáleninám v toustovači?
Vznik toustů souvisí s vynálezem kynutého chleba kolem roku 3 tisíce př. n. l. v Egyptě. V tamním pouštním vedru kynutý chléb rychle zvtrdl a brzy nebyl poživatelný. Jak tento problém vyřešit? Opéct ho! Díky tomu byl chléb rázem křehčí a chutnější. Toust tedy vznikl proto, aby byl chléb déle poživatelný.
Klasikou v Čechách je toust zapečený se sýrem a šunkou. Toust si ale můžete vychutnat na spoustu dalších způsobů.
Namazaný: V Americe nedají dopustit na arašídové máslo, v Británii zase na kvasnicovou pomazánku Marmite. U nás jsou populární tousty například s rybičkovou, hermelínovou nebo česnekovou pomazánkou.
Plněný: tradičně se tousty zapékají se šunkou a sýrem, vyzkoušejte ale i jiné náplně, které si zamilujete:
Jako příloha: opečený toust se skvěle hodí také jako příloha k míchaným vajíčkům, fazolím nebo k dušenému masu. V některých receptech je toust přímo ponořený do polévky.
Jak se říká, jiný kraj jiný mrav. To platí i v případě toustu, na kterém si v každé zemi pochutnávají trochu jinak.
Také vás rozčiluje, že se v toustovači tousty připálí, ať už máte jakkoliv drahý přístroj? Poradíme vám, jak tomu předejít a jak případně špinavý toustovač efektivně vyčistit.
Pokud se vám přece jen podaří toust připálit, vypojte toustovač ze zásuvky a poté ještě zatepla vyčistěte přístroj houbičku s trochou saponátu (nikdy neseškrabávejte připáleniny kovovými předměty). Nakonec vše otřete papírovou utěrkou.
Mysleli jste si, že toust a sendvič je to samé? Omyl! Ačkoliv je základní ingrediencí toust i sendviče chléb, liší se v tepelné úpravě.
Zdroj informací: časopis Apetit, JohnDesmond, TodayIFoundOut