
Kuba
V některých domácnostech se vaření kuby drží jako posvátná tradice, jinde ho zase neznají vůbec. Jeho velmi podstatná výhoda? I kdyby k vám domů přišlo deset lidí najednou, vždycky se dostane na všechny.
Vydání: 2004/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6 a více
Ingredience
- 250 g ječných krup, namočených den předem ve studené vodě
- 100 g sušených hub
- 1 lžičku soli, kmín, pepř
- 2 lžičky majoránky
- 1 stroužek česneku
- 3 cibule
- 1 lžíci sádla
- olej
- petržel na ozdobu (nemusí být)
Příprava jídla
1. Houby dejte do hrnce, zalijte je půllitrem vroucí vody, osolte, okmínujte a nechte stát přikryté (nejlépe v teple). Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly. Kroupy uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. S pomocí cedníku slijte.
2. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.
3. Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.
4. Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.
Tip Apetitu:
■ Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
■ Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.
2. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.
3. Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.
4. Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.
Tip Apetitu:
■ Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
■ Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Katka (neověřeno)
1. Říjen 2006 07:01
Dagmar (neověřeno)
29. Březen 2007 14:27
franta (neověřeno)
21. Březen 2008 16:35
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 08:00