Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Rebarborový koláč s pudinkem

Popis receptu: 
Ačkoli reberbora patří mezi zeleninu, používá se podobně jako ovoce. Připravit z ní lze nejen výborné moučníky, koláče, kompoty, ale i zavařeniny. Velmi chutná je také coby náplň do ovocných knedlíků. Kdo se nebojí lehké kyselosti, může si z ní připravit zdravou svačinku. V syrovém stavu má tato zelenina blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vlákninu, provitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B, flavonoidy, draslík, mangan, hořčík, fosfor, vápník a další cenné prvky. V malém množství působí výborně proti průjmům. Pokud se jí přejíte, hrozí vám potíže s překyseleným žaludkem a průjem. Listy reveně raší už brzy z jara, v gastronomii se však používají pouze řapíky zelené, růžové až červené barvy. Nejlepší chuť mají do sv. Jana (koncem června a začátkem července). Později v nich stoupá obsah kyseliny šťavelové a jsou příliš kyselé.
Autor: Petra Církvová
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Přísady na těsto: 50 dkg hladké mouky, prášek do pečiva, 16 dkg tuku na pečení, 12 dkg třtinového cukru, špetka soli, půl balení vanilinového cukru, 2 vejce, tři lžíce mléka Na náplň: 1 kg reveně, 25 dkg cukru, vanilkový pudink, 3 lžíce zakysané smetany, 5 dkg rostlinného tuku, 3 vejce

Příprava jídla

Rebarboru opláchneme, začistíme konce a rozkrájíme ji na stejně velké kostičky. Vše zasypeme cukrem a počkáme, až reveň pustí šťávu. Do větší mísy prosejeme mouku společně s práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk, cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vejce, mléko, důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Připravené těsto vyválíme a položíme na tukem vymazaný plech (těsto by mělo lehce přečnívat přes okraj plechu). Štávu z reveně slijeme a doplníme vodou na 375 ml. V zakysané smetaně rozmícháme pudink v prášku, směs přidáme do šťávy z rebarbory a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme ještě dvě minuty. Do vzniklé pudinkové hmoty postupně vmícháme změklý tuk a rozšlehaná vejce. Teplým pudinkem potřeme těsto, navrch poklademe rebarboru a pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut. Hotový koláč před podáváním zlehka pokapeme rozpuštěným máslem a zasypeme moučkovým cukrem.
REKLAMA

Přidat komentář