Štóla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 (63)
Více než hodinu Snadné 20 plátků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5313 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 600 g
Tuky 267 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl 1 špetka
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
droždí čerstvé 40 g
mléko 200 ml
marcipán 50 g
máslo 160 g
150 g do těsta + 10 g na potření
žloutek 2 ks
skořice
mletá
mandle loupané 100 g
kandované ovoce 100 g

1 Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a nechte vzejít kvásek; dopřejte mu aspoň čtvrt hodiny. Mezitím pokrájejte marcipán.

Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky a skořicí přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále, dobře to jde i v robotu). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s kandovaným ovocem a nakrájeným marcipánem je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štolu přeneste na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štolu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dozlatova. Je-li opravdu upečená, zjistíte pomocí špejle: když zůstane po vytažení suchá, máte hotovo. Aby se štola nepřipálila, přikryjte ji asi v polovině pečení alobalem. Hotovou, ještě horkou štolu potřete máslem a vychladlou pak bohatě pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Komentáře

Admin Apetit

Dnes jsem ji delal od 6 od rana, povedla se:) Super kousek a zbyla uz jen patka pro zvedavce...

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit