Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné 20

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5013 kcal
Bílkoviny 120 g
Cukr 533 g
Tuky 258 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl špetka
moučkový cukr 100 g
+ na poprášení
droždí 40 g
mléko 200 ml
marcipán 50 g
máslo 150 g
+ 10g na potření
žloutek 2 ks
skořice
mletá
mandle 100 g
oloupané
ovoce 100 g
kandované

1 Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a nechte vzejít kvásek; dopřejte mu aspoň čtvrt hodiny. Mezitím pokrájejte marcipán.

2Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky a skořicí přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále, dobře to jde i v robotu). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

3Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s kandovaným ovocem a nakrájeným marcipánem je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štolu přeneste na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štolu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dozlatova. Je-li opravdu upečená, zjistíte pomocí špejle: když zůstane po vytažení suchá, máte hotovo. Aby se štola nepřipálila, přikryjte ji asi v polovině pečení alobalem. Hotovou, ještě horkou štolu potřete máslem a vychladlou pak bohatě pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit