Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štóla
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 77
Více než hodinu Snadné 20 plátků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5313 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 600 g
Tuky 267 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční německá obdoba naší vánočky, plná mandlí, kandovaného ovoce a marcipánu. Upečte a nechte ji dva až tři týdny odležet pevně zabalenou v alobalu.

Náš tip: Vyzkoušejte vánoční štólu podle našeho videoreceptu

 
Skryt pre seznam

Suroviny

sůl 1 špetka
+ na poprášení
droždí čerstvé 40 g
mléko 200 ml
máslo 160 g
150 g do těsta + 10 g na potření
mletá

Postup

1

Do zadělávací mísy prosijte mouku se špetkou soli. Promíchejte ji s 80 g cukru a uprostřed udělejte důlek. V hrnečku rozdrobte droždí, přidejte zbylý cukr, tři lžíce vlažného mléka a umíchejte kašičku. Nalijte ji do důlku a nechte vzejít kvásek; dopřejte mu aspoň čtvrt hodiny. Mezitím pokrájejte marcipán.

2

Rozehřejte máslo a nechte ho trochu zchladnout, aby bylo vlahé, ale ne horké. Pak ho spolu se žloutky a skořicí přidejte do důlku v mouce. Podle potřeby přilévejte mléko a důkladně vypracujte vláčné těsto (nejdřív v míse, pak na vále, dobře to jde i v robotu). Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout.

3

Mandle nahrubo nasekejte. Spolu s kandovaným ovocem a nakrájeným marcipánem je vmíchejte do vykynutého těsta a ještě jednou ho prohněťte. Na pomoučněném válu z něj vyválejte placku silnou asi tři centimetry. Delší strany přehněte do středu a mírně přitlačte. Štolu přeneste na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4

Troubu rozpalte na 200 °C a pečte štolu asi deset minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte dozlatova. Je-li opravdu upečená, zjistíte pomocí špejle: když zůstane po vytažení suchá, máte hotovo. Aby se štola nepřipálila, přikryjte ji asi v polovině pečení alobalem. Hotovou, ještě horkou štolu potřete máslem a vychladlou pak bohatě pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/11

Komentáře

06.12.2008 12:02
Dnes jsem ji delal od 6 od rana, povedla se:) Super kousek a zbyla uz jen patka pro zvedavce...

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...