„Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní, nebo velikonoční, já bych je nejraději označila za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí? A milosti jsou skvělá volba! Křehké, nakysle sladké a půvabně tvarované,“ rozplývá se Jana Florentýna Pišová.
Suroviny
Postup
Máslo a mouku rozemněte prsty na velmi jemnou drobenku. Pokud můžete, použijte kuchyňský robot, vsypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky a vše propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do fólie nebo do sáčku a nechte 15 minut odpočívat na kuchyňské lince.
Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a totéž zopakujte ještě dvakrát. Znovu zabalte a znovu nechte na kuchyňské lince 15 minut odpočívat.
Zopakujte předchozí bod postupu. Jediný rozdíl udělejte v tom, že znovu zabalené těsto vložíte do lednice a necháte 1–2 hodiny v chladu.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3–4 mm. Vykrajujte tvary a vkládejte do horkého oleje, ve kterém by těsto mělo plavat za doprovodu zřetelného bublání oleje. Smažte 1–2 minuty dozlatova, několikrát přitom otočte. Usmažené kousky nechte chvíli odstát na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a vanilky/skořice. Nejlépe to jde na pevném ubrousku, ve kterém prohazujete usmažené kousky v cukru tím, že nadzvedáváte kraje ubrousku. Snězte nejlépe ještě ten samý den.
NĚCO NAVÍC
Tradiční boží milosti jsou ve tvaru proříznutých obdélníků nebo koleček, Florentýna dělá kytky – tvar záleží jen na vás, vždy je však třeba vnitřky proříznout. Odkrojky těsta už znovu nerozvalujte – můžete je usmažit tak, jak jsou, v roztodivných tvarech, dětem a ujídajícím pro radost.