0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boží milosti podle Florentýny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na cca 30 milostí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3347 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 293 g
Tuky 199 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní, nebo velikonoční, já bych je nejraději označila za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí? A milosti jsou skvělá volba! Křehké, nakysle sladké a půvabně tvarované,“ rozplývá se Jana Florentýna Zatloukalová.

Suroviny

máslo 140 g
mouka pšeničná hladká 280 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 10 g
citronová šťáva
pár kapek
žloutek 2 ks
olej
na smažení
Na obalení
moučkový cukr 100 g
skořice ½ ČL
lze nahradit 1 lžící domácího vanilkového cukru

1 Máslo a mouku rozemněte prsty na velmi jemnou drobenku. Pokud můžete, použijte kuchyňský robot, vsypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky a vše propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do fólie nebo do sáčku a nechte 15 minut odpočívat na kuchyňské lince.

2 Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a totéž zopakujte ještě dvakrát. Znovu zabalte a znovu nechte na kuchyňské lince 15 minut odpočívat.

3 Zopakujte předchozí bod postupu. Jediný rozdíl udělejte v tom, že znovu zabalené těsto vložíte do lednice a necháte 1–2 hodiny v chladu. 

4 Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3–4 mm. Vykrajujte tvary a vkládejte do horkého oleje, ve kterém by těsto mělo plavat za doprovodu zřetelného bublání oleje. Smažte 1–2 minuty dozlatova, několikrát přitom otočte. Usmažené kousky nechte chvíli odstát na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a vanilky/skořice. Nejlépe to jde na pevném ubrousku, ve kterém prohazujete usmažené kousky v cukru tím, že nadzvedáváte kraje ubrousku. Snězte nejlépe ještě ten samý den.

NĚCO NAVÍC
Tradiční boží milosti jsou ve tvaru proříznutých obdélníků nebo koleček, Florentýna dělá kytky – tvar záleží jen na vás, vždy je však třeba vnitřky proříznout. Odkrojky těsta už znovu nerozvalujte – můžete je usmažit tak, jak jsou, v roztodivných tvarech, dětem a ujídajícím pro radost.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...