Boží milosti podle Florentýny

Boží milosti podle Florentýny

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (3)
Do 10 minut Velmi snadné Na cca 30 milostí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3347 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 296 g
Tuky 199 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní, nebo velikonoční, já bych je nejraději označila za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí? A milosti jsou skvělá volba! Křehké, nakysle sladké a půvabně tvarované,“ rozplývá se Jana Florentýna Zatloukalová.

Suroviny

máslo 140 g
mouka pšeničná hladká 280 g
sůl špetka
velká
krupicový cukr 10 g
zakysaná smetana 100 g
citronová štáva
pár kapek
žloutek 2 ks
olej
na smažení
Na obal
cukr 100 g
skořice 0.5 ČL
lze nahradit 1 lžící domácího vanilkového cukru

1 Máslo a mouku rozemněte prsty na velmi jemnou drobenku. Pokud můžete, použijte kuchyňský robot, vsypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky a vše propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do fólie nebo do sáčku a nechte 15 minut odpočívat na kuchyňské lince.

2 Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a totéž zopakujte ještě dvakrát. Znovu zabalte a znovu nechte na kuchyňské lince 15 minut odpočívat.

3 Zopakujte předchozí bod postupu. Jediný rozdíl udělejte v tom, že znovu zabalené těsto vložíte do lednice a necháte 1–2 hodiny v chladu. 

4 Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3–4 mm. Vykrajujte tvary a vkládejte do horkého oleje, ve kterém by těsto mělo plavat za doprovodu zřetelného bublání oleje. Smažte 1–2 minuty dozlatova, několikrát přitom otočte. Usmažené kousky nechte chvíli odstát na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a vanilky/skořice. Nejlépe to jde na pevném ubrousku, ve kterém prohazujete usmažené kousky v cukru tím, že nadzvedáváte kraje ubrousku. Snězte nejlépe ještě ten samý den.

NĚCO NAVÍC
Tradiční boží milosti jsou ve tvaru proříznutých obdélníků nebo koleček, Florentýna dělá kytky – tvar záleží jen na vás, vždy je však třeba vnitřky proříznout. Odkrojky těsta už znovu nerozvalujte – můžete je usmažit tak, jak jsou, v roztodivných tvarech, dětem a ujídajícím pro radost.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit