Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Boží milosti podle Florentýny

„Těžko říct, zda jsou boží milosti pečivo spíš masopustní, nebo velikonoční, já bych je nejraději označila za kolední. Co jiného dát koledníkům do ruky než štamprli a kousek něčeho malého k zakousnutí? A milosti jsou skvělá volba! Křehké, nakysle sladké a půvabně tvarované,“ rozplývá se Jana Florentýna Zatloukalová.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 30 milostí
Doba přípravy: Do 10 minut
+ odpočinutí těsta
PT1M
Smažení 0:02 (1 dávka)
Sladká jídla Česká

Ingredience

    • 140 g másla
    • 280 g hladké mouky
    • velká špetka soli
    • 10 g krupicového cukru
    • 100 g kysané smetany
    • pár kapek citronové šťávy
    • 2 žloutky
    • olej na smažení

    NA OBALENÍ

    • 100 g cukru moučka
    • 1/2 lžičky skořice nebo 1 lžíce domácího vanilkového cukru

Příprava jídla

1 Máslo a mouku rozemněte prsty na velmi jemnou drobenku. Pokud můžete, použijte kuchyňský robot, vsypte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky a vše propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do fólie nebo do sáčku a nechte 15 minut odpočívat na kuchyňské lince.

2 Odpočinuté těsto vybalte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a totéž zopakujte ještě dvakrát. Znovu zabalte a znovu nechte na kuchyňské lince 15 minut odpočívat.

3 Zopakujte předchozí bod postupu. Jediný rozdíl udělejte v tom, že znovu zabalené těsto vložíte do lednice a necháte 1–2 hodiny v chladu. 

4 Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3–4 mm. Vykrajujte tvary a vkládejte do horkého oleje, ve kterém by těsto mělo plavat za doprovodu zřetelného bublání oleje. Smažte 1–2 minuty dozlatova, několikrát přitom otočte. Usmažené kousky nechte chvíli odstát na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a vanilky/skořice. Nejlépe to jde na pevném ubrousku, ve kterém prohazujete usmažené kousky v cukru tím, že nadzvedáváte kraje ubrousku. Snězte nejlépe ještě ten samý den.

NĚCO NAVÍC
Tradiční boží milosti jsou ve tvaru proříznutých obdélníků nebo koleček, Florentýna dělá kytky – tvar záleží jen na vás, vždy je však třeba vnitřky proříznout. Odkrojky těsta už znovu nerozvalujte – můžete je usmažit tak, jak jsou, v roztodivných tvarech, dětem a ujídajícím pro radost.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nadívané telecí hrudí s bramborovou kaší

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Fajnový vajíčkový salát

Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše

Velikonoční srdcovky hvězd

REKLAMA

Přidat komentář