Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Špecle

Připravte si klasiku z hladké mouky, cibule, aromatického sýra, pepře a sušené slaniny. 

Vydání: 2009/3
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Vaření 5 minut
PT15M
Česká

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 5 vajec
    • 1 rovná lžička soli
    • asi 100–150 ml jemně perlivé vody
    • 50 g másla + na vymazání
    • 100 g prorostlé sušené slaniny
    • 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
    • 200 g aromatického tvrdého sýra (appenzeller, gruyère či ementál)
    • čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Z prvních čtyř přísad vypracujte hladké, nepříliš tuhé těsto. Pořádně míchejte, až se začnou tvořit bubliny. Pomocí speciálního struhadla nebo ručně nožem tvořte špecle a házejte je do vroucí vody. Vařte, až vyplavou nahoru, sceďte a propláchněte studenou vodou.

2 Do zapékací mísy vymazané máslem špecle vrstvěte střídavě s nahrubo strouhaným sýrem. Každou vrstvu osolte a opepřete. Krátce zapečte asi 15 minut v troubě na 200 °C. Mezitím na másle rozškvařte slaninu nakrájenou na nudličky, přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Směsí posypte jednotlivé porce na talíři.

NĚCO NAVÍC: Směs špeclí a sýra nemusíte zapékat, lze ji pouze promíchat s cibulí i slaninou na pánvi a prohřát.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář