
Špecle
Připravte si klasiku z hladké mouky, cibule, aromatického sýra, pepře a sušené slaniny.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 5 vajec
- 1 rovná lžička soli
- asi 100–150 ml jemně perlivé vody
- 50 g másla + na vymazání
- 100 g prorostlé sušené slaniny
- 1 velká cibule, nakrájená nahrubo
- 200 g aromatického tvrdého sýra (appenzeller, gruyère či ementál)
- čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Z prvních čtyř přísad vypracujte hladké, nepříliš tuhé těsto. Pořádně míchejte, až se začnou tvořit bubliny. Pomocí speciálního struhadla nebo ručně nožem tvořte špecle a házejte je do vroucí vody. Vařte, až vyplavou nahoru, sceďte a propláchněte studenou vodou.
2 Do zapékací mísy vymazané máslem špecle vrstvěte střídavě s nahrubo strouhaným sýrem. Každou vrstvu osolte a opepřete. Krátce zapečte asi 15 minut v troubě na 200 °C. Mezitím na másle rozškvařte slaninu nakrájenou na nudličky, přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Směsí posypte jednotlivé porce na talíři.
NĚCO NAVÍC: Směs špeclí a sýra nemusíte zapékat, lze ji pouze promíchat s cibulí i slaninou na pánvi a prohřát.
Přidat komentář