
Luštěninový hummus s kozím sýrem
Velice chutná svačina nebo letní večeře, navíc zdravá. Nejlepší je servírovat hummus na rozpečených chlebech.
Ingredience
- 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 300 g čerstvých nebo mražených bobů zahradních
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 stroužky česneku, najemno nasekané
- 2 citrony, vymačkaná šťáva a nastrouhaná kůra
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 8 plátků celozrnného chleba, přepůlených
- 125 g měkkého kozího sýra
- hrachové lístky
K podávání
Příprava jídla
1 Hrášek a boby dejte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte je tři minuty. Sceďte a zchlaďte pod proudem ledové vody nebo na kostkách ledu. Pak je osušte.
2 Slunečnicový olej rozehřejte v pánvi na mírném plameni a přidejte česnek; opékejte tři minuty, aby změknul, ale nezhnědnul. Potom olej i s česnekem přelijte do malé misky.
3 Hrášek, boby a většinu citronové kůry rozmixujte v robotu, pak přidejte česnekový olej i s česnekem, většinu citronové šťávy a lžíci oleje. Luštěninový hummus by měl jít dobře roztírat, ale neměl by mít konzistenci hladké pasty. Dochuťte solí, pepřem a zbytkem citronové šťávy. V servírovací misce pokapejte zbylým olivovým olejem.
4 Servírujte na rozpečených chlebech potřených kozím sýrem. Ozdobte citronovou kůrou a lístky hrášku, pokapejte olejem a posypte pepřem.
Přidat komentář