Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí

Gratinovaná petržel se smetanou a hořčicí

4.1/5 Počet hodnocení: 21
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1530 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 119 g
Tuky 88 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato zeleninová příloha dokazuje, že gratinované nemusí být jen brambory. Skvělá bude v tomto provedení i sladká mrkev.

Suroviny

petržel 800 g
kořenová, oloupaná
mléko 400 ml
smetana 200 ml
vývar zeleninový 200 ml
hořčice hrubozrnná 4 ČL
strouhaný
strouhaný
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Nakrájejte část petržele podélně na tenké plátky tak, abyste jimi pohodlně vyložili dno menší zapékací nádoby. Zbytek nakrájejte na kolečka. Smíchejte v hrnci mléko, smetanu, vývar, hořčici a polovinu sýra a zvolna zahřívejte do rozpuštění.

2

Přidejte všechnu petržel, muškátový oříšek, opepřete a dobře osolte – nasládlá petržel potřebuje hodně soli. Až krém začne probublávat, přiklopte a šest minut povařte.

3

Vylovte dlouhé plátky petržele a dejte je stranou. Zbytek směsi nalijte do zapékací nádoby a zakryjte odloženými dlouhými plátky. Posypte zbytkem sýra, poprašte špetkou muškátového oříšku. (Nyní může pokrm počkat 24 hodin v chladničce.)

4

Předehřejte troubu na 170 °C a pečte hodinu.Pak zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších 15 minut, aby pokrm zezlátl.

NĚCO NAVÍC
Pokud vám nevyhovuje parmazán, poohlédněte se po nějakém tvrdém sýru, při jehož výrobě bylo použito rostlinné syřidlo. Čtěte pozorně etikety, ale výběr je už nyní poměrně široký (např. čedar Pilgrim’s Choice).

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč