Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vanilkový krém a ostružiny

Žloutkový smetanový krém je mistrovské dílko – a ty šťavnaté ostružiny...

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H
Britská

Ingredience

    • 1 lusk vanilky
    • 570 ml smetany ke šlehání
    • 9 žloutků z velkých vajec
    • 180 g krupicového, nejlépe hnědého    cukru + 3 lžíce na posypání
    • 250 g ostružin, i mražených

Příprava jídla

1. V silnostěnném hrnci uveďte pomalu do varu smetanu a podélně rozkrojený lusk vanilky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte z ohně a zamíchejte. Nechte asi dvacet minut stát, aby se vůně rozvinula. Pak vylovte půlky lusku, vyškrábněte semínka zpět do smetany a promíchejte, nejlépe metličkou, aby se semínka stejnoměrně rozptýlila.

2. Žloutky a cukr spolu prošlehejte, až zpění a zhoustnou. Přidejte ke smetaně a promíchejte. Do dřezu napusťte co nejstudenější vodu. Hrnec postavte na oheň a za stálého míchání prohřívejte až k bodu varu – krém zhoustne. Okamžitě hrnec přesuňte do dřezu se studenou vodou a krém ještě promíchejte, až začne chladnout. Občas promíchejte i poté, aby nevznikl škraloup.

3. Do zapékací formy nebo jednotlivých misek rozdělte ostružiny a zalijte je krémem. Přetáhněte fólií a uložte na hodinu do ledničky. Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte pod rozehřátý gril, aby cukr zkaramelizoval. Nechte trochu vychladnout – opatrně, cukr je vřelý! – ale nedávejte do chladničky, karamel by zvlhl.

Tip Apetitu:
V elegantních zapékacích miskách Asa Grande o průměru 15 cm můžete jídlo rovnou i servírovat. Prodává de.co, jedna za 205 Kč.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.25

Přidat komentář