0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6127 kcal
Bílkoviny 171 g
Sacharidy 267 g
Tuky 474 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žloutkový smetanový krém je mistrovské dílko – a ty šťavnaté ostružiny...

Suroviny

vanilkový lusk 1 ks
žloutek 9 ks
z velkých vajec
krupicový cukr 180 g
+ 3 PL na posypání
lze použít mražené

Postup

1

V silnostěnném hrnci uveďte pomalu do varu smetanu a podélně rozkrojený lusk vanilky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte z ohně a zamíchejte.

2

Nechte asi dvacet minut stát, aby se vůně rozvinula. Pak vylovte půlky lusku, vyškrábněte semínka zpět do smetany a promíchejte, nejlépe metličkou, aby se semínka stejnoměrně rozptýlila.

3

Žloutky a cukr spolu prošlehejte, až zpění a zhoustnou. Přidejte ke smetaně a promíchejte.

4

Do dřezu napusťte co nejstudenější vodu. Hrnec postavte na oheň a za stálého míchání prohřívejte až k bodu varu – krém zhoustne. Okamžitě hrnec přesuňte do dřezu se studenou vodou a krém ještě promíchejte, až začne chladnout. Občas promíchejte i poté, aby nevznikl škraloup.

5

Do zapékací formy nebo jednotlivých misek rozdělte ostružiny a zalijte je krémem. Přetáhněte fólií a uložte na hodinu do ledničky.

6

Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte pod rozehřátý gril, aby cukr zkaramelizoval. Nechte trochu vychladnout – opatrně, cukr je vřelý! – ale nedávejte do chladničky, karamel by zvlhl.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.3/05, str.25

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč