Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasický irský hrnec

Irish stew je národní jídlo připomínající kotlíkový guláš, hustou polévku nebo německý eintopf. V Irsku se jí i 17. března, kdy všichni slaví den sv. Patrika. 

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H
Vaření 2:00

Ingredience

    • 1 kg vykostěného očištěného jehněčího plecka nebo krkovice (kosti a odřezky použijete na vývar, nechte je odseknout u řezníka)
    • 600 g moučných brambor
    • 600 g pevných salátových brambor
    • 1 kg mrkve
    • 2 cibule
    • 1 snítku tymiánu (nebo špetku sušeného)
    • sůl a pepř
    • sekanou pažitku na ozdobu

    Na vývar:

    • asi 1/2 kg jehněčích kostí
    • 1 velkou mrkev
    • 1 cibuli
    • 1/2 řapíku celeru nebo
    • kousek bulvy, nakrájené
    • 1 bobkový list
    • 1 snítku tymiánu (nebo
    • špetku sušeného)
    • pár snítek petrželky
    • 6 kuliček černého pepře
    • 1 lžičku soli


    Co si dát k pití:
    Irové se určitě chopí tmavého piva Guinness, ale hodit se bude i nějaké svěží červené víno jako Beaujolais. Z domácích například Frankovka či André.

     

Příprava jídla

1. Uvařte vývar. Kosti, očištěnou nakrájenou zeleninu, petrželku, tymián, koření a lžičku soli zalijte ve velkém silnostěnném hrnci asi třemi litry vody. Uveďte do varu, zmírněte plamen a nechte směs bez pokličky mírně bublat zhruba dvě hodiny.

2. Vývar teď přeceďte přes jemné síto. Tekutinu bez kostí a zeleniny vraťte do hrnce, uveďte znovu do varu a nechte mírným varem odpařovat, abyste získali něco přes litr silného vývaru.

3. Vzhůru na maso: nakrájejte je na kostky podobně jako na guláš. Cibuli nakrájejte na plátky, mrkev na menší kousky. Brambory oloupejte (nepomíchejte oba druhy) a nakrájejte podobně jako maso. Dejte je zvlášť do misek s vodou.

4. Kousky masa dejte do velkého hrnce, zalijte koncentrovaným vývarem, uveďte do varu a seberte pěnu z povrchu. Stáhněte plamen a deset minut mírně vařte.

5. Teď přidejte moučné brambory (bez vody), mrkev a kroužky cibule. Důkladně osolte a opepřete, mírným varem vařte ještě pět minut za občasného promíchání.

6. Přidejte slité pevné brambory a tymián. Mírně vařte zhruba 15–20 minut, až je maso křehké. Stáhněte z ohně (nemíchejte) a zakryté nechte čtvrt hodiny stát. Dokořeňte, dosolte, ozdobte bylinkami a podávejte.

Tip Apetitu:
■ Použít dva druhy brambor rozhodně není samoúčelné – moučné se během varu rozpadnou a jídlo zahustí, zatímco salátové si zachovají tvar a vy budete mít do čeho kousnout.
■ Dobrý vývar je základem, který jistí chuť celého pokrmu.

Vyberte si to nejlepší
Základem této irské speciality je jemné (a zdravé!) jehněčí. Celoročně ho koupíte v Carrefouru nebo Tescu; většinou jde o maso novozélandské provenience, ale vynikající pověst má i jehněčí české – to se však bohužel objevuje obvykle jen kolem Velikonoc.

Tradičně se Irish stew připravoval z kůzlečího masa, prozradil nám Eoin, a puristé do něj nepřidávají ani mrkev. Nicméně dnešní kuchaři se zeleniny nebojí, experimentují s bramborami, a jehněčí dokonce někdy nahrazují telecím či hovězím. (Když vás neuvidí sv. Patrik nebo nějaký irský patriot, můžete to udělat taky.) Důležitá je kvalita surovin a poctivý vývar z kostí. „A vařit den předem, tak jako můj táta!“ dodává pan učitel z Dublinu.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
a co když se použije kůzlecí ? jak se tím mění spůsob přípravy?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.65

Přidat komentář