Klasický irský hrnec

Klasický irský hrnec

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4850 kcal
Bílkoviny 266 g
Sacharidy 421 g
Tuky 168 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Irish stew je národní jídlo připomínající kotlíkový guláš, hustou polévku nebo německý eintopf. V Irsku se jí i 17. března, kdy všichni slaví den sv. Patrika. 

Suroviny

jehněčí maso 1 kg
vykoštěné, lze nahradit krkovicí
brambory 600 g
moučný typ
brambory 600 g
pevné, salátové
mrkev 1 kg
cibule 2 ks
tymián 1 snítka
lze nahradit sušeným
sůl
pepř
pažitka
sekaná, na ozdobu
Na vývar
kosti 0.5 kg
jehněčí kosti
mrkev 1 ks
velká
cibule 1 ks
velká
řapíkatý celer 1 ks
lze nahradit nakrájenou bulvou
bobkový list 1 ks
tymián 1 snítka
lze nahradit špetkou sušeného
petrželka 3 snítek
pepř mletý 6 kuliček
sůl 1 ČL

1 Uvařte vývar. Kosti, očištěnou nakrájenou zeleninu, petrželku, tymián, koření a lžičku soli zalijte ve velkém silnostěnném hrnci asi třemi litry vody. Uveďte do varu, zmírněte plamen a nechte směs bez pokličky mírně bublat zhruba dvě hodiny.

2 Vývar teď přeceďte přes jemné síto. Tekutinu bez kostí a zeleniny vraťte do hrnce, uveďte znovu do varu a nechte mírným varem odpařovat, abyste získali něco přes litr silného vývaru.

3 Vzhůru na maso: nakrájejte je na kostky podobně jako na guláš. Cibuli nakrájejte na plátky, mrkev na menší kousky. Brambory oloupejte (nepomíchejte oba druhy) a nakrájejte podobně jako maso. Dejte je zvlášť do misek s vodou.

4 Kousky masa dejte do velkého hrnce, zalijte koncentrovaným vývarem, uveďte do varu a seberte pěnu z povrchu. Stáhněte plamen a deset minut mírně vařte.

5 Teď přidejte moučné brambory (bez vody), mrkev a kroužky cibule. Důkladně osolte a opepřete, mírným varem vařte ještě pět minut za občasného promíchání.

6 Přidejte slité pevné brambory a tymián. Mírně vařte zhruba 15–20 minut, až je maso křehké. Stáhněte z ohně (nemíchejte) a zakryté nechte čtvrt hodiny stát. Dokořeňte, dosolte, ozdobte bylinkami a podávejte.

Tip Apetitu:
■ Použít dva druhy brambor rozhodně není samoúčelné – moučné se během varu rozpadnou a jídlo zahustí, zatímco salátové si zachovají tvar a vy budete mít do čeho kousnout.
■ Dobrý vývar je základem, který jistí chuť celého pokrmu.

Vyberte si to nejlepší
Základem této irské speciality je jemné (a zdravé!) jehněčí. Celoročně ho koupíte v Carrefouru nebo Tescu; většinou jde o maso novozélandské provenience, ale vynikající pověst má i jehněčí české – to se však bohužel objevuje obvykle jen kolem Velikonoc.

Tradičně se Irish stew připravoval z kůzlečího masa, prozradil nám Eoin, a puristé do něj nepřidávají ani mrkev. Nicméně dnešní kuchaři se zeleniny nebojí, experimentují s bramborami, a jehněčí dokonce někdy nahrazují telecím či hovězím. (Když vás neuvidí sv. Patrik nebo nějaký irský patriot, můžete to udělat taky.) Důležitá je kvalita surovin a poctivý vývar z kostí. „A vařit den předem, tak jako můj táta!“ dodává pan učitel z Dublinu.

Co si dát k pití:
Irové se určitě chopí tmavého piva Guinness, ale hodit se bude i nějaké svěží červené víno jako Beaujolais. Z domácích například Frankovka či André.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

a co když se použije kůzlecí ? jak se tím mění spůsob přípravy?

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit