Irish stew je národní jídlo připomínající kotlíkový guláš, hustou polévku nebo německý eintopf. V Irsku se jí i 17. března, kdy všichni slaví den sv. Patrika. Ovšem recept na klasický irský hrnec si můžete uvařit i kdykoliv během roku.
Suroviny
Postup
Uvařte vývar. Kosti, očištěnou nakrájenou zeleninu, petrželku, tymián, koření a lžičku soli zalijte ve velkém silnostěnném hrnci asi třemi litry vody. Uveďte do varu, zmírněte plamen a nechte směs bez pokličky mírně bublat zhruba dvě hodiny.
Vývar teď přeceďte přes jemné síto. Tekutinu bez kostí a zeleniny vraťte do hrnce, uveďte znovu do varu a nechte mírným varem odpařovat, abyste získali něco přes litr silného vývaru.
Maso nakrájejte je na kostky podobně jako na guláš. Cibuli nakrájejte na plátky, mrkev na menší kousky. Brambory oloupejte (nepomíchejte oba druhy) a nakrájejte podobně jako maso. Dejte je zvlášť do misek s vodou.
Kousky masa dejte do velkého hrnce, zalijte koncentrovaným vývarem, uveďte do varu a seberte pěnu z povrchu. Stáhněte plamen a deset minut mírně vařte.
Teď přidejte moučné brambory (bez vody), mrkev a kroužky cibule. Důkladně osolte a opepřete, mírným varem vařte ještě pět minut za občasného promíchání.
Přidejte slité pevné brambory a tymián. Mírně vařte zhruba 15–20 minut, až je maso křehké. Stáhněte z ohně (nemíchejte) a zakryté nechte čtvrt hodiny stát. Dokořeňte, dosolte, ozdobte bylinkami a podávejte.
Tip Apetitu:
- Použít dva druhy brambor rozhodně není samoúčelné – moučné se během varu rozpadnou a jídlo zahustí, zatímco salátové si zachovají tvar a vy budete mít do čeho kousnout.
- Dobrý vývar je základem, který jistí chuť celého pokrmu.
Vyberte si to nejlepší
Základem této irské speciality je jemné (a zdravé!) jehněčí. Tradičně se Irish stew připravoval z kůzlečího masa, prozradil nám Eoin, a puristé do něj nepřidávají ani mrkev. Nicméně dnešní kuchaři se zeleniny nebojí, experimentují s bramborami, a jehněčí dokonce někdy nahrazují telecím či hovězím. (Když vás neuvidí sv. Patrik nebo nějaký irský patriot, můžete to udělat taky.) Důležitá je kvalita surovin a poctivý vývar z kostí. „A vařit den předem, tak jako můj táta!“ dodává pan učitel z Dublinu.
Co si dát k pití:
Irové se určitě chopí tmavého piva Guinness, ale hodit se bude i nějaké svěží červené víno jako Beaujolais. Z domácích například Frankovka či André.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- 33x jídlo z jednoho hrnce: Všechny světové kuchyně mají svůj „Eintopf“(33 receptů )
Komentáře