Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborová jelítka Goja

Jídlo, bez něhož se neobejde žádná rodinná sešlost, voní majoránkou a plní se do pravých střívek, říká Jan, redaktor rádia Rota. „Je jednoduché, ale každá ruka tady přijde vhod.“

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 5-6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT45M
Vaření 0:45

Ingredience

    • 1 kg brambor
    • 200 g polohrubé mouky
    • 2 cibule, pokrájené na drobno
    • 1 paličku česneku
    • 1 vejce
    • 2 lžíce sušené majoránky
    • sůl, pepř a kmín na dochucení
    • 1 sklenici světlého piva na podlévání jelítek při pečení, nebo (záleží na vás)
    • 2 lžíce sádla či oleje na vymazání pekáče

Příprava jídla

1. Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá chybu! Nevyčištěná je třeba řádně vydrhnout solí.

2.   Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte chvíli stát. Vylouženou vodu slijte. Osolte, opepřete a vmíchejte mouku, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, cibuli, kmín i majoránku.

3. Pomocí lžičky plňte směsí propláchnutá střívka. Tady rozhodně není na škodu mít co nejpočetnější družinu pomocníků...

4.  Naplněné střívko zavažte nití nebo upevněte špejlí, podobně jako jitrnice nebo jelítka. Jestli máte zkušenosti ze zabijačky, určitě se vám teď budou hodit.

5. Správná Goja by měla měřit zhruba půl metru a být hezky naducaná. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 C. Jelítka naklaďte na pekáč, podlijte částí piva (nebo pekáč vymažte tukem) a pečte asi 45 minut.

6. Během pečení podlévejte a potírejte zbylým pivem (pokud jste ho nepoužili, pak tukem). Jelítka můžete během pečení obrátit. Před podáváním je nakrájejte na asi deseticentimetrové kousky.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.68

Přidat komentář