Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (4)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2972 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 319 g
Tuky 150 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.

Suroviny

brambory 600 g
moučné (varný typ C), oloupané
pastinák 1 ks
oloupaný
celer 0.25 ks
oloupaný
sádlo 2 PL
sádlo 1 PL
na opečení jelit
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4
nasekané
kmín 1 PL
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1.25 ml
lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 200 ml
žloutek 1 ks
2 ks
koupová jelita na ozdobu
majoránka (čerstvá)
nškolik snítek, k podávání
plátky opečené cibule k podávání, lze vynechat

1 Brambory, pastinák a celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni dorůžova. Přisypte kmín, bobkový list, kostičky brambor a zeleniny a krátce osmahněte. Zalijte vývarem či vodou, je-li třeba osolte a vařte doměkka.

2 Z polévky vylovte bobkový list, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Přilijte většinu smetany, nechte přejít varem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně a dochuťte solí a pepřem.

3 Jelita opečte na sádle a pak nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s kolečky jelita, snítkou čerstvé majoránky a osmaženou cibulkou (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC

Na sádle pomalu opékejte cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Hodí se červená, žlutá i jarní, podle vaší chuti. Polévku můžete ozdobit kromě majoránkou třeba i lístky řeřichy nebo petrželkou. Jelito lze místo opékání ohřát na páře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit