Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.
Suroviny
1 Brambory, pastinák a celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni dorůžova. Přisypte kmín, bobkový list, kostičky brambor a zeleniny a krátce osmahněte. Zalijte vývarem či vodou, je-li třeba osolte a vařte doměkka.
2 Z polévky vylovte bobkový list, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Přilijte většinu smetany, nechte přejít varem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně a dochuťte solí a pepřem.
3 Jelita opečte na sádle a pak nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s kolečky jelita, snítkou čerstvé majoránky a osmaženou cibulkou (viz Něco navíc).
NĚCO NAVÍC
Na sádle pomalu opékejte cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Hodí se červená, žlutá i jarní, podle vaší chuti. Polévku můžete ozdobit kromě majoránkou třeba i lístky řeřichy nebo petrželkou. Jelito lze místo opékání ohřát na páře.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů)