
Bramborový krém s kroupovým jelítkem
Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.
Ingredience
- 600 g moučných brambor (varný typ C), oloupaných
- 1 pastinák, oloupaný
- 1/4 menšího celeru, oloupaného
- 2 lžíce sádla + 1 lžíce na opečení jelit
- 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 1,25 l zeleninového vývaru nebo vody
- sůl a čerstvě drcený pepř
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 žloutek
- 2 kroupová jelita na ozdobu
- několik snítek čerstvé majoránky k podávání
- plátky opečené cibule k podávání (nemusí být)
Příprava jídla
1 Brambory, pastinák a celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni dorůžova. Přisypte kmín, bobkový list, kostičky brambor a zeleniny a krátce osmahněte. Zalijte vývarem či vodou, je-li třeba osolte a vařte doměkka.
2 Z polévky vylovte bobkový list, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Přilijte většinu smetany, nechte přejít varem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně a dochuťte solí a pepřem.
3 Jelita opečte na sádle a pak nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s kolečky jelita, snítkou čerstvé majoránky a osmaženou cibulkou (viz Něco navíc).
NĚCO NAVÍC
Na sádle pomalu opékejte cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Hodí se červená, žlutá i jarní, podle vaší chuti. Polévku můžete ozdobit kromě majoránkou třeba i lístky řeřichy nebo petrželkou. Jelito lze místo opékání ohřát na páře.
Přidat komentář