Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Česká

Ingredience

    • 600 g moučných brambor (varný typ C), oloupaných
    • 1 pastinák, oloupaný
    • 1/4 menšího celeru, oloupaného
    • 2 lžíce sádla + 1 lžíce na opečení jelit
    • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
    • 4 stroužky česneku, nasekané
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 1 bobkový list
    • 1,25 l zeleninového vývaru nebo vody
    • sůl a čerstvě drcený pepř
    • 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
    • 1 žloutek
    • 2 kroupová jelita na ozdobu
    • několik snítek čerstvé majoránky k podávání
    • plátky opečené cibule k podávání (nemusí být)

     

Příprava jídla

1 Brambory, pastinák a celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni dorůžova. Přisypte kmín, bobkový list, kostičky brambor a zeleniny a krátce osmahněte. Zalijte vývarem či vodou, je-li třeba osolte a vařte doměkka.

2 Z polévky vylovte bobkový list, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Přilijte většinu smetany, nechte přejít varem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně a dochuťte solí a pepřem.

3 Jelita opečte na sádle a pak nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s kolečky jelita, snítkou čerstvé majoránky a osmaženou cibulkou (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC

Na sádle pomalu opékejte cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Hodí se červená, žlutá i jarní, podle vaší chuti. Polévku můžete ozdobit kromě majoránkou třeba i lístky řeřichy nebo petrželkou. Jelito lze místo opékání ohřát na páře.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

Vázané koláče s tvarohem a povidly

Dušené kysané zelí s rozinkami

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Přidat komentář