Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2972 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 319 g
Tuky 150 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.

Související recepty

Suroviny

brambory 600 g
moučné (varný typ C), oloupané
pastinák 1 ks
oloupaný
celer 0.25 ks
oloupaný
sádlo 2 PL
sádlo 1 PL
na opečení jelit
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 4
nasekané
kmín 1 PL
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1.25 ml
lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 200 ml
žloutek 1 ks
2 ks
koupová jelita na ozdobu
majoránka (čerstvá)
nškolik snítek, k podávání
plátky opečené cibule k podávání, lze vynechat

1 Brambory, pastinák a celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni dorůžova. Přisypte kmín, bobkový list, kostičky brambor a zeleniny a krátce osmahněte. Zalijte vývarem či vodou, je-li třeba osolte a vařte doměkka.

2 Z polévky vylovte bobkový list, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Přilijte většinu smetany, nechte přejít varem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně a dochuťte solí a pepřem.

3 Jelita opečte na sádle a pak nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s kolečky jelita, snítkou čerstvé majoránky a osmaženou cibulkou (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC

Na sádle pomalu opékejte cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Hodí se červená, žlutá i jarní, podle vaší chuti. Polévku můžete ozdobit kromě majoránkou třeba i lístky řeřichy nebo petrželkou. Jelito lze místo opékání ohřát na páře.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit