Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborová jelítka Goja
Bramborová jelítka Goja
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborová jelítka Goja

4.4/5 Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné 5-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2363 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 403 g
Tuky 45 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, bez něhož se neobejde žádná rodinná sešlost, voní majoránkou a plní se do pravých střívek, říká Jan, redaktor rádia Rota. „Je jednoduché, ale každá ruka tady přijde vhod.“

Suroviny

pokrájená nadrobno
vejce 1 ks
majoránka (drhnutá) 2 PL
sušená
sůl
pepř
na podlévání jelítek při pečení
lze nahradit olejem, na vymazání pekáče

Postup

1

Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá chybu! Nevyčištěná je třeba řádně vydrhnout solí.

2

Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte chvíli stát. Vylouženou vodu slijte. Osolte, opepřete a vmíchejte mouku, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, cibuli, kmín i majoránku.

3

Pomocí lžičky plňte směsí propláchnutá střívka, nebo použijte kuchyňský robot s nástavcem na klobásy.

4

Naplněné střívko zavažte nití nebo upevněte špejlí, podobně jako jitrnice nebo jelítka. Jestli máte zkušenosti ze zabijačky, určitě se vám teď budou hodit.

5

Správná Goja by měla měřit zhruba půl metru a být hezky naducaná. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 C. Jelítka naklaďte na pekáč, podlijte částí piva (nebo pekáč vymažte tukem) a pečte asi 45 minut.

6

Během pečení podlévejte a potírejte zbylým pivem (pokud jste ho nepoužili, pak tukem). Jelítka můžete během pečení obrátit. Před podáváním je nakrájejte na asi deseticentimetrové kousky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

31.08.2007 12:35
Recept se nachází v č.3/05, str.68