0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborová jelítka Goja

Bramborová jelítka Goja
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborová jelítka Goja

4.3 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné 5-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2363 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 403 g
Tuky 45 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, bez něhož se neobejde žádná rodinná sešlost, voní majoránkou a plní se do pravých střívek, říká Jan, redaktor rádia Rota. „Je jednoduché, ale každá ruka tady přijde vhod.“

Suroviny

brambory 1 kg
mouka pšeničná polohrubá 200 g
cibule 2 ks
pokrájená nadrobno
česnek 1
vejce 1 ks
majoránka (drhnutá) 2 PL
sušená
sůl
pepř
kmín
pivo světlé 1
na podlévání jelítek při pečení
sádlo 2 PL
lze nahradit olejem, na vymazání pekáče

1 Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá chybu! Nevyčištěná je třeba řádně vydrhnout solí.

2 Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte chvíli stát. Vylouženou vodu slijte. Osolte, opepřete a vmíchejte mouku, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, cibuli, kmín i majoránku.

3 Pomocí lžičky plňte směsí propláchnutá střívka, nebo použijte kuchyňský robot s nástavcem na klobásy.

4 Naplněné střívko zavažte nití nebo upevněte špejlí, podobně jako jitrnice nebo jelítka. Jestli máte zkušenosti ze zabijačky, určitě se vám teď budou hodit.

5 Správná Goja by měla měřit zhruba půl metru a být hezky naducaná. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 C. Jelítka naklaďte na pekáč, podlijte částí piva (nebo pekáč vymažte tukem) a pečte asi 45 minut.

6 Během pečení podlévejte a potírejte zbylým pivem (pokud jste ho nepoužili, pak tukem). Jelítka můžete během pečení obrátit. Před podáváním je nakrájejte na asi deseticentimetrové kousky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Obchod Apetit