Bramborová jelítka Goja

Bramborová jelítka Goja

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu 5-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2363 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 403 g
Tuky 45 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, bez něhož se neobejde žádná rodinná sešlost, voní majoránkou a plní se do pravých střívek, říká Jan, redaktor rádia Rota. „Je jednoduché, ale každá ruka tady přijde vhod.“

Suroviny

brambory 1 kg
mouka pšeničná polohrubá 200 g
cibule 2 ks
pokrájená nadrobno
česnek 1
vejce 1 ks
majoránka (drhnutá) 2 PL
sušená
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
kmín
na dochucení
pivo světlé 1
na podlévání jelítek při pečení
sádlo 2 PL
lze nahradit olejem, na vymazání pekáče

1. Střívka pečlivě vyčistěte pod tekoucí vodou – i v případě, že jste sehnali už vyčištěná. Běžnější jsou dnes střívka umělá, ale přírodní varianta nemá chybu! Nevyčištěná je třeba řádně vydrhnout solí.

2.   Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte chvíli stát. Vylouženou vodu slijte. Osolte, opepřete a vmíchejte mouku, vejce, oloupaný a rozdrcený česnek, cibuli, kmín i majoránku.

3. Pomocí lžičky plňte směsí propláchnutá střívka. Tady rozhodně není na škodu mít co nejpočetnější družinu pomocníků...

4.  Naplněné střívko zavažte nití nebo upevněte špejlí, podobně jako jitrnice nebo jelítka. Jestli máte zkušenosti ze zabijačky, určitě se vám teď budou hodit.

5. Správná Goja by měla měřit zhruba půl metru a být hezky naducaná. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 C. Jelítka naklaďte na pekáč, podlijte částí piva (nebo pekáč vymažte tukem) a pečte asi 45 minut.

6. Během pečení podlévejte a potírejte zbylým pivem (pokud jste ho nepoužili, pak tukem). Jelítka můžete během pečení obrátit. Před podáváním je nakrájejte na asi deseticentimetrové kousky.

Komentáře

Obchod Apetit