Do bramborového základu sice můžete přidat mléko, máslo či smetanu, ale lepenice je skvělá i v nejprostší podobě. Podávejte ji k jitrničkám, jelítkům nebo k jakýmkoli masovým karbanátkům či sekané. Dobrá je i samotná, vylepšená prohřátými škvarky nebo opečenou slaninou
Postup
1
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a ve vroucí osolené a okmínované vodě uvařte doměkka, trvá to 15–20 minut. Vodu slijte a brambory nahrubo rozšťouchejte – na rozdíl od kaše ne úplně dohladka.
2
Mezitím v rendlíku na sádle dozlatova opečte cibuli.
3
Zelí nakrájejte nadrobno a přidejte ho do lepenice spolu s cibulí a promíchejte. Podávejte k opečeným jitrnicím.
NĚCO NAVÍC
Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.