Jitrnice pečené na provoněných bramborách jsou tak skvělé, že zapomenete na kalorické výčitky. A dejte si k nim pořádný půllitr piva!
Suroviny
brambory
1
kg
malé, omyté
česnek
1
palice
rozdělená na stroužky
sádlo
3
PL
sůl
pepř
majoránka (drhnutá)
1
svazek
lze nahradit oreganem
jitrnice
5
ks
od osvědčeného řezníka nebo z domácí zabijačky
Postup
1
Brambory deset minut povařte ve slupce. Sceďte a pak každou bramboru promáčkněte palcem ruky.
2
Vyskládejte je do pekáčku, přidejte neoloupané stroužky česneku, dobře osolte a přidejte sádlo (můžete ho rozpustit a brambory a česnek jím pokapat).
3
Dejte asi na 20 minut péct do trouby předehřáté na 220 °C tak, aby brambory zezlátly.
4
Před koncem pečení brambory posypte majoránkou a přidejte k nim jitrnice, aby se prohřály. Podle chuti domastěte sádlem.