Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jitrnice čistě z masa
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Množství podle použitých surovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za recept, který jsme otiskli už v naší kuchařce Zima, vděčíme panu Josefu Halaškovi z pomezí Valašska a Hané a kolegyni Evě Všetíčkové, která ho od něj získala. Poměry surovin přizpůsobte vlastní chuti (pozor, příliš libová směs bez kůží není dobrá). S experimenty – pokud jde o to, jaká směs vám vyhovuje – můžete začít i jenom ve velkém hrnci. Vývar se zeleninou se hodí jako základ zabijačkové polévky.

Související recepty

Suroviny

Maso a vnitřnosti
i s kůží
krk – lalok
Na vaření
petržel
sůl
Na dokončení
majoránka (drhnutá)
pepř mletý
umletý
střeva na jitrnice, nachystaná podle návodu na obalu (mohou být i umělá)
K podávání
čerstvý strouhaný nebo smetanový
hořčice plnotučná
zelí kysané
kulaté

Postup

1

Veškeré maso a vnitřnosti důkladně omyjte, vložte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou a cibulí, zalijte studenou vodou, osolte a uvařte doměkka (trvá to zhruba 2 hodiny). Uvařené maso a vnitřnosti vyjměte z vývaru, podle potřeby vykostěte a semelte najemno – podobně jako na sekanou. Dochuťte rozemnutou majoránkou, pepřem a česnekem. Podle potřeby nařeďte přecezeným vývarem, abyste získali teplou řídkou kaši.

2

Nachystejte si kousky střev z jedné strany uzavřené, nejlépe zašpejlované. Plňte je připravenou masovou kaší a uzavírejte je špejlemi. Hotové jitrnice vkládejte do studené vody a otáčejte je v ní, aby v nich zůstal tuhnoucí tuk rovnoměrně rozptýlený. Pak jitrnice vylovte a nechte v chladu oschnout. Uchovávejte je v chladničce a snězte nejlépe do třetího dne nebo je zamrazte.

3

Před podáváním jitrnice opečte a doplňte výše uvedenými přílohami a pochutinami. My jsme na prkno přidali i kousky ovarového kolena.

NĚCO NAVÍC
Opečené jitrnice lze podávat i s vařenými bramborami a zelím, popřípadě se jedí studené – nakrájené na kolečka a na chlebu s hořčicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Lahodná podzimní bruschetta

Lahodná podzimní bruschetta

Co pořád vymýšlet k večeři, aby si celá rodina pochutnala? Také vám často hlavou jde tato myšlenka? Pokud ano, mám pro vás tip na lahodnou podzimní bruschettu, která se hodí i jako snack nebo dopolední brunch v italském stylu. ...