0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jitrnice čistě z masa

Jitrnice čistě z masa
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jitrnice čistě z masa

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Množství podle použitých surovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za recept, který jsme otiskli už v naší kuchařce Zima, vděčíme panu Josefu Halaškovi z pomezí Valašska a Hané
a kolegyni Evě Všetíčkové, která ho od něj získala. Poměry surovin přizpůsobte vlastní chuti (pozor, příliš libová směs bez kůží není dobrá). S experimenty – pokud jde o to, jaká směs vám vyhovuje – můžete začít i jenom ve velkém hrnci. Vývar se zeleninou se hodí jako základ zabijačkové polévky.

Suroviny

Maso a vnitřnosti
vepřová hlava
vepřové koleno
i s kůží
vepřová plec
vepřové maso
krk – lalok
vepřový jazyk
ledvinky vepřové
Na vaření
mrkev
celer
petržel
cibule
sůl
Na dokončení
majoránka (drhnutá)
pepř mletý
česnek
umletý
střeva na jitrnice, nachystaná podle návodu na obalu (mohou být i umělá)
K podávání
křen
čerstvý strouhaný nebo smetanový
hořčice plnotučná
zelí kysané
feferonky
kulaté
chleba kváskový
čerstvý

Postup

1

Veškeré maso a vnitřnosti důkladně omyjte, vložte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou a cibulí, zalijte studenou vodou, osolte a uvařte doměkka (trvá to zhruba 2 hodiny). Uvařené maso a vnitřnosti vyjměte z vývaru, podle potřeby vykostěte a semelte najemno – podobně jako na sekanou. Dochuťte rozemnutou majoránkou, pepřem a česnekem. Podle potřeby nařeďte přecezeným vývarem, abyste získali teplou řídkou kaši.

2

Nachystejte si kousky střev z jedné strany uzavřené, nejlépe zašpejlované. Plňte je připravenou masovou kaší a uzavírejte je špejlemi. Hotové jitrnice vkládejte do studené vody a otáčejte je v ní, aby v nich zůstal tuhnoucí tuk rovnoměrně rozptýlený. Pak jitrnice vylovte a nechte v chladu oschnout. Uchovávejte je v chladničce a snězte nejlépe do třetího dne nebo je zamrazte.

3

Před podáváním jitrnice opečte a doplňte výše uvedenými přílohami a pochutinami. My jsme na prkno přidali i kousky ovarového kolena.

NĚCO NAVÍC
Opečené jitrnice lze podávat i s vařenými bramborami a zelím, popřípadě se jedí studené – nakrájené na kolečka a na chlebu s hořčicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč