0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jitrnice čistě z masa

Jitrnice čistě z masa
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jitrnice čistě z masa

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Množství podle použitých surovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za recept, který jsme otiskli už v naší kuchařce Zima, vděčíme panu Josefu Halaškovi z pomezí Valašska a Hané
a kolegyni Evě Všetíčkové, která ho od něj získala. Poměry surovin přizpůsobte vlastní chuti (pozor, příliš libová směs bez kůží není dobrá). S experimenty – pokud jde o to, jaká směs vám vyhovuje – můžete začít i jenom ve velkém hrnci. Vývar se zeleninou se hodí jako základ zabijačkové polévky.

Suroviny

Maso a vnitřnosti
vepřová hlava
vepřové koleno
i s kůží
vepřová plec
vepřové maso
krk – lalok
játra vepřová
vepřový jazyk
ledvinky vepřové
Na vaření
mrkev
celer
petržel
cibule
sůl
Na dokončení
majoránka (drhnutá)
pepř mletý
česnek
umletý
střeva na jitrnice, nachystaná podle návodu na obalu (mohou být i umělá)
K podávání
křen
čerstvý strouhaný nebo smetanový
hořčice plnotučná
zelí kysané
feferonky
kulaté
chleba kváskový
čerstvý

Postup

1

Veškeré maso a vnitřnosti důkladně omyjte, vložte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou a cibulí, zalijte studenou vodou, osolte a uvařte doměkka (trvá to zhruba 2 hodiny). Uvařené maso a vnitřnosti vyjměte z vývaru, podle potřeby vykostěte a semelte najemno – podobně jako na sekanou. Dochuťte rozemnutou majoránkou, pepřem a česnekem. Podle potřeby nařeďte přecezeným vývarem, abyste získali teplou řídkou kaši.

2

Nachystejte si kousky střev z jedné strany uzavřené, nejlépe zašpejlované. Plňte je připravenou masovou kaší a uzavírejte je špejlemi. Hotové jitrnice vkládejte do studené vody a otáčejte je v ní, aby v nich zůstal tuhnoucí tuk rovnoměrně rozptýlený. Pak jitrnice vylovte a nechte v chladu oschnout. Uchovávejte je v chladničce a snězte nejlépe do třetího dne nebo je zamrazte.

3

Před podáváním jitrnice opečte a doplňte výše uvedenými přílohami a pochutinami. My jsme na prkno přidali i kousky ovarového kolena.

NĚCO NAVÍC
Opečené jitrnice lze podávat i s vařenými bramborami a zelím, popřípadě se jedí studené – nakrájené na kolečka a na chlebu s hořčicí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit