Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jitrnice čistě z masa
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Množství podle použitých surovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za recept, který jsme otiskli už v naší kuchařce Zima, vděčíme panu Josefu Halaškovi z pomezí Valašska a Hané a kolegyni Evě Všetíčkové, která ho od něj získala. Poměry surovin přizpůsobte vlastní chuti (pozor, příliš libová směs bez kůží není dobrá). S experimenty – pokud jde o to, jaká směs vám vyhovuje – můžete začít i jenom ve velkém hrnci. Vývar se zeleninou se hodí jako základ zabijačkové polévky.

Suroviny

Maso a vnitřnosti
i s kůží
krk – lalok
Na vaření
petržel
sůl
Na dokončení
majoránka (drhnutá)
pepř mletý
umletý
střeva na jitrnice, nachystaná podle návodu na obalu (mohou být i umělá)
K podávání
čerstvý strouhaný nebo smetanový
hořčice plnotučná
zelí kysané
kulaté

Postup

1

Veškeré maso a vnitřnosti důkladně omyjte, vložte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou a cibulí, zalijte studenou vodou, osolte a uvařte doměkka (trvá to zhruba 2 hodiny). Uvařené maso a vnitřnosti vyjměte z vývaru, podle potřeby vykostěte a semelte najemno – podobně jako na sekanou. Dochuťte rozemnutou majoránkou, pepřem a česnekem. Podle potřeby nařeďte přecezeným vývarem, abyste získali teplou řídkou kaši.

2

Nachystejte si kousky střev z jedné strany uzavřené, nejlépe zašpejlované. Plňte je připravenou masovou kaší a uzavírejte je špejlemi. Hotové jitrnice vkládejte do studené vody a otáčejte je v ní, aby v nich zůstal tuhnoucí tuk rovnoměrně rozptýlený. Pak jitrnice vylovte a nechte v chladu oschnout. Uchovávejte je v chladničce a snězte nejlépe do třetího dne nebo je zamrazte.

3

Před podáváním jitrnice opečte a doplňte výše uvedenými přílohami a pochutinami. My jsme na prkno přidali i kousky ovarového kolena.

NĚCO NAVÍC
Opečené jitrnice lze podávat i s vařenými bramborami a zelím, popřípadě se jedí studené – nakrájené na kolečka a na chlebu s hořčicí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč