
Teplý salát z cizrny, fenyklu a paprik
Papriky teď mají vrcholné období, tak toho využijte. Skvěle se doplňují jak s nenápadnou, ale sytou cizrnou, tak s křupavým, aromatickým fenyklem.
Vydání: 2005/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Ingredience
- 1 lžíci červeného vinného octa
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
- dvě velké červené paprikyslupka
- 2 lžíce olivového oleje
- nadrobno nakrájené cibule (1 malou červenou a 1 malou bílou, nejlépe šalotku)
- 2 stroužky pokrájeného česneku
- 1 menší bulvu fenyklu, nakrájenou na plátky
- 1 nasekanou snítku rozmarýnu
- 1 bobkový list
- Zeleninový bujonový prášek (doporučujeme Wurzl v biokvalitě - prodávají obchody se zdravou výživou)
- 200 ml horké vody
- 800 g slité konzervované cizrny
- citronová kůra a petrželka
Příprava jídla
Nejprve si ve džbánku připravte zálivku: prošlehejte 1 lžíci červeného vinného octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, osolte a opepřete. Poté buď přímo nad plamenem (i plynovým), nebo na grilu opečte dvě velké červené papriky; slupka by měla zčernat. Pak je dejte do plastového sáčku nebo hrnce s pokličkou na deset minut zapařit, slupka díky tomu půjde snadno oškrabat. Dužinu nakrájejte na kousky, odstraňte zrníčka a dejte stranou. Nyní ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte v něm nadrobno nakrájené cibule (1 malou červenou a 1 malou bílou, nejlépe šalotku). Za stálého míchání smažte tři až čtyři minuty, pak přisypte 2 stroužky pokrájeného česneku, 1 menší bulvu fenyklu, nakrájenou na plátky, 1 nasekanou snítku rozmarýnu a 1 bobkový list. Za častého míchání opékejte ještě tak pět minut, ale nenechte zeleninu zčernat. Zeleninový bujonový prášek (doporučujeme Wurzl v biokvalitě - prodávají obchody se zdravou výživou) rozpusťte ve 200 ml horké vody a vlijte k zelenině. Přisypte 800 g slité konzervované cizrny, promíchejte a odkryté vařte, až se skoro všechna tekutina vypaří. Sejměte z ohně a nechte trochu vychladnout. Na závěr přesypte obsah kastrolu do mísy, přidejte kousky paprik, citronovou kůru a petrželku. Přelijte zálivkou, dobře promíchejte, podávejte buď teplé, nebo vychladlé.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 15:23