
Ovocné košíčky
Nenaplněné košíčky zamrazte do zásoby.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 500 ml plnotučného mléka
- 60–80 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 sáčky vanilkového pudinku v prášku
- 120 g másla
- 350 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce na ozdobu dle chuti, pokrájeného
- 1 sáček čirého dortového želé
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla udělejte (nožem nebo několika pulzy v robotu) drobenku a pak zpracujte se žloutky na hladké těsto. Zabalte ho a dejte ztuhnout. Předehřejte troubu na 180 °C.
2 Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova; trvá to asi 15 minut. Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklopte a nechte úplně vychladnout.
3 Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Zchladlý pudink bez škraloupu (viz Tipy & triky) rozmixujte dohladka a postupně zašlehejte máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr. Krémem naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou a ozdobte košíčky. Navrch položte ovoce a dejte ztuhnout do chladničky. Připravte želé podle návodu na obalu (nejlíp ze šťávy z kompotu) a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte minimálně 2 hodiny.
NĚCO NAVÍC
Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.
TIPY & TRIKY
Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.
Přidat komentář