Plněné košíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5221 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 566 g
Tuky 301 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky krému se jinak křehké košíčky nedrobí a jsou krásně vláčné. Po naplnění je opatrně přikryjte potravinářskou fólií a uchovejte v chladu.

Suroviny

mouka bezlepková 200 g
nebo běžné hladké pšeničné mouky
škrob 100 g
kukuřičný (maizena)
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
tuk 150 g
rostlinný nebo máslo
ořechy 150 g
mleté
vejce 1 ks
mléko 3 PL
Na náplň
pudinkový prášek 1 ks
vanilkový (například Naturamyl, Dr. Oetker)
mléko 250 ml
máslo 100 g
cukr
dle chuti
ovoce
čerstvé nebo kompotované na ozdobu

1 Předehřejte troubu na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Mouku, škrob, cukr, vanilinový cukr a ořechy nasypte do mísy a smíchejte. Přidejte rozpuštěný rostlinný tuk (nebo máslo) a rozšlehané vejce s mlékem (pokud se vám zdá těsto příliš tuhé, přilijte do něj trochu mléka). Vypracujte hedvábné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho aspoň půl hodiny odpočinout v ledničce. Poté jím naplňte formičky ve tvaru košíčků.

2 Košíčky vložte do trouby a pečte, odkud okraje nezrůžoví; trvá to asi dvacet minut. Pak je vyjměte a nechte chladnout. Mezitím si připravte krém: uvařte hustý pudink (bez cukru) a ještě teplý ho přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Až hmota vychladne, utřete máslo s cukrem do pěny a postupně do ní zašlehejte pudink.

3 Košíčky opatrně vyklopte z formiček, naplňte krémem a ozdobte ovocem, které máte zrovna po ruce – báječné jsou třeba čerstvé jahody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Obchod Apetit