
Dýňový koláč
Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 300 g hladké mouky + ještě trochu
- na posypání válu
- špetku soli
- 180 g másla nebo hery
- 3–4 lžíce studené vody
- 450 g dužiny dýně, nakrájené na kostky
- 400 g neslazeného kondenzovaného mléka
- 2 vejce
- 160 g přírodního cukru
- 1,5 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 60 g másla
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
- 150 g přírodního cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
Na náplň:
Na ořechovou krustu:
Na ozdobu:
Příprava jídla
1. Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.
2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
3. Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.
4. Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.
5. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.
6. Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
3. Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.
4. Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.
5. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.
6. Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Radmila Švarcová (neověřeno)
9. Duben 2006 17:46
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 17:18
Jana Hovorková
21. Srpen 2009 10:05