Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňový koláč

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.

Vydání: 2005/10
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vychladnutí: 1,5 hodiny Grilování: 3 minuty
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Americká

Ingredience

    • 300 g hladké mouky + ještě trochu
    • na posypání válu
    • špetku soli
    • 180 g másla nebo hery
    • 3–4 lžíce studené vody

    Na náplň:

    • 450 g dužiny dýně, nakrájené na kostky
    • 400 g neslazeného kondenzovaného mléka
    • 2 vejce
    • 160 g přírodního cukru
    • 1,5 lžičky mleté skořice
    • ½ lžičky mletého zázvoru
    • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku

    Na ořechovou krustu:

    • 60 g másla
    • 120 g nasekaných vlašských ořechů
    • 150 g přírodního cukru

    Na ozdobu:

    • 200 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1. Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.

2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.

3. Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.

4. Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.

5. V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.

6. Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gratinovaná cibulová polévka

Uzené kolínko pečené s bramborem

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Každé léto sklidím několik dýní,loni pouze jednu,zato ohromnou.Dělávám ji kandovanou-sušenou.Ale v Apetitu vyšel recept na dýňový koláč-zkusila jsem jej.Byl výborný.Trochu dýně nakrájené na kostky jsem si dala do mrazáku,včera,více jak po pul roce jsem ji vyndala a dnes upekla dýňový koláč.Těsto mi vyšlo na dva koláče.Příprava je jednoduchá a opět chutná výborně.Zkuste jej až budete sklízet úrodu dýní.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/05, str.48
Obrazek uzivatele
Tak mě teda tento koláč nechutnal ani trošičku ( ale asi to bude tím, že chutná dost zvláštně, pro mě hodně nezvykle) - ostatním z rodiny celkem chutnal, ale byl jinak celkově dost přeslazený. No ale péct ho už určo nebudu. Pečená dýně není asi podle mého gusta :-)

Přidat komentář