0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňovo-ořechový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7402 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 808 g
Tuky 402 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
+ na posypání válu
sůl 1 špetka
máslo 180 g
voda 4 PL
studená, 3–4 lžíce
Na náplň
dýně 450 g
dužina, na kostky
neslazené
vejce 2 ks
hnědý cukr 160 g
skořice 1,5 ČL
mletá
zázvor (mletý) ½ ČL
muškátový oříšek ½ ČL
mletý
Na ořechovou krustu
máslo 60 g
vlašské ořechy 120 g
nasekané
hnědý cukr 150 g
Na ozdobu

Postup

1

Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.

2

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.

3

V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.

4

Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.

5

Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.

6

V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.

7

Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

Anonym

Každé léto sklidím několik dýní,loni pouze jednu,zato ohromnou.Dělávám ji kandovanou-sušenou.Ale v Apetitu vyšel recept na dýňový koláč-zkusila jsem jej.Byl výborný.Trochu dýně nakrájené na kostky jsem si dala do mrazáku,včera,více jak po pul roce jsem ji vyndala a dnes upekla dýňový koláč.Těsto mi vyšlo na dva koláče.Příprava je jednoduchá a opět chutná výborně.Zkuste jej až budete sklízet úrodu dýní.

Anonym

Recept se nachází v č.10/05, str.48

Jana Hovorková

Tak mě teda tento koláč nechutnal ani trošičku ( ale asi to bude tím, že chutná dost zvláštně, pro mě hodně nezvykle) - ostatním z rodiny celkem chutnal, ale byl jinak celkově dost přeslazený. No ale péct ho už určo nebudu. Pečená dýně není asi podle mého gusta :-)

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč