Oslavy Dne díkůvzdání jsou také poděkováním zlatým dýním, bez nichž by přistěhovalci nepřežili první zimy v novém domově. Od dob Otců poutníků koláč zjemněl a nabyl na eleganci.
Suroviny
Postup
Dýni vložte do kastrolu se silným dnem, podlijte trochou vody a přiveďte k varu. Přiklopte a duste na mírném plameni doměkka; trvá to pětadvacet až třicet minut. Slijte všechnu vodu a pak dýni rozmělněte šťouchadlem.
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.
V mixéru nebo ručně smíchejte přísady na těsto a spojte je vodou. Vytvořte kouli a nechte ji chvíli v chladu odpočinout.
Na posypaném válu vyválejte kruhový plát o čtyři centimetry větší, než je forma na koláč (měla by mít průměr 20–23 cm). Vyložte ji těstem a okrájejte je, aby zůstal asi centimetrový okraj. Na dno dejte kolečko pečicího papíru, posypte suchými fazolemi a těsto asi deset minut předpékejte. Opatrně vyjměte papír a pečte ještě pět minut, až korpus získá světle zlatou barvu.
Ve šlehači utřete šťouchanou dýni s ostatními surovinami na náplň. Tu pak nalijte na těsto a pečte asi čtyřicet minut. Pak vyjměte z trouby.
V kastrůlku rozpusťte máslo, přimíchejte ořechy i cukr. Vařte jenom pár minut, dokud se máslo nevsákne. Předehřejte gril v troubě.
Hmotu naneste na vychladlý koláč a krátce (asi tři minuty) vše grilujte, aby povrch zezlátl a cukr se rozpustil. Podávejte s ušlehanou smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )
- Dýňové dezerty: 14 nejlepších receptů(14 receptů )
- Menu z vlašských ořechů: 10 receptů pro milovníky ořechové chuti(10 receptů )
Komentáře