0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Provensálský dýňový tian

Provensálský dýňový tian

4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 122 g
Tuky 71 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý předkrm i příloha k pečením. A proč zrovna tian? Protože tak se ve Francii říká tomu hliněnému pekáči i jídlům z něj.

Suroviny

dýně 750 g
neloupaná
muškátový oříšek špetka
strouhaný
cibule 1 ks
středně velká, nahrubo posekaná
máslo 20 g
a trocha na vymazání
rostlinný olej 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 250 ml
studené
vejce 1 ks
sýr ementál 80 g
strouhaný
mandle plátky hrst
sůl
pepř

1Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce s šesti lžícemi vody. Zakryjte a na mírném ohni poduste 15 až 20 minut, dokud dýně nezměkne.

2Dýni rozmačkejte, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Pokud zelenina pustila hodně vody, vraťte ji nad plamen a minutu až dvě ji za občasného míchání povařte tak, aby se většina tekutiny vypařila.

3Mezitím osmažte na másle a oleji cibuli, aby byla měkká, ale ještě ne hnědá. Přisypte mouku a zasmahněte ji; za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne.

4Vzniklý bešamel spojte s vajíčkem, vlijte k dýni a prošlehejte. Keramický pekáček nebo zapékací misku vymastěte, nalijte do něj směs a posypte ji sýrem a mandlemi. Pečte, dokud povrch neztuhne a nezezlátne (trvá to asi 40 minut).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Osvedcila se mi dyne hokaido - je tuha, takze ji varim se slupkou, ale neni v ni prebytecna voda, takze se muze rozmixovat a rovnou dat k besamelove omacce.

Obchod Apetit