Provensálský dýňový tian

Provensálský dýňový tian

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1265 kcal
Bílkoviny 51 g
Cukr 122 g
Tuky 71 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Skvělý předkrm i příloha k pečením. A proč zrovna tian? Protože tak se ve Francii říká tomu hliněnému pekáči i jídlům z něj.

Suroviny

dýně 750 g
neloupaná
muškátový oříšek špetka
strouhaný
cibule 1 ks
středně velká, nahrubo posekaná
máslo 20 g
a trocha na vymazání
rostlinný olej 1 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mléko 250 ml
studené
vejce 1 ks
ementál 80 g
strouhaný
mandle plátky hrst
sůl
pepř
1. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce s šesti lžícemi vody. Zakryjte a na mírném ohni poduste 15 až 20 minut, dokud dýně nezměkne.

2. Dýni rozmačkejte, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Pokud zelenina pustila hodně vody, vraťte ji nad plamen a minutu až dvě ji za občasného míchání povařte tak, aby se většina tekutiny vypařila.

3. Mezitím osmažte na másle a oleji cibuli, aby byla měkká, ale ještě ne hnědá. Přisypte mouku a zasmahněte ji; za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne.

4. Vzniklý bešamel spojte s vajíčkem, vlijte k dýni a prošlehejte. Keramický pekáček nebo zapékací misku vymastěte, nalijte do něj směs a posypte ji sýrem a mandlemi. Pečte, dokud povrch neztuhne a nezezlátne (trvá to asi 40 minut).

Obchod Apetit